1 milliárd dollárt fizet a Nokiának a Microsoft?

Milkovits Gábor, 2011. március 12. 17:14

A Business Week értesülése szerint a Microsoft egymilliárd dollárt fizet a Nokiának azért, hogy a finn mobilgyártó Windows Phone 7 operációs rendszerű készülékeket gyártson és forgalmazzon.

A hírforrások szerint a két technológiai vállalat egy minimum öt évre szóló együttműködési szerződést készül aláírni, amellyel persze a Microsoft sem járna rosszul, hiszen részesedést kapna minden egyes eladott WP7-rendszerű Nokia mobil után. A társaságok részéről egyelőre nem kommentálták a hír pénzügyi részét, az viszont kétségtelen, hogy a redmondi szoftvercégnek ennél talán még többet is megérne az, hogy a világ vezető mobiltelefon-gyártója őket válassza a manapság egyre népszerűbb, és nem mellékesen ingyenesen átvehető és fejleszthető Android helyett. Másrészt az is igaz, hogy a Nokia ily módon költséges saját fejlesztések nélkül bővítheti szoftverpalettáját, ami az egymilliárd dolláros mézesmadzag nélkül is elég csábító lehetőség.

A Nokia választása egyébként először eléggé meglepte az üzleti köröket, akik alighanem inkább arra számítottak, hogy a finn gyártó előbb-utóbb inkább az Android-nak adja majd be a derekát. Már csak azért is, mert a saját Symbian platform még mindig gyengélkedik, a fejlesztések elején járó MeeGo-t pedig inkább csak tablet-ekre és felső kategóriás okostelefonokra szánják. A nem mellékesen a Microsofttól átigazolt Stephen Elop Nokia-vezér egyébként azzal indokolta a Windows Phone 7 favorizálását, hogy ily módon a Nokia mobiljai nem vesznek majd el a szerinte egyforma Android-készülékek tengerében.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Figyelemre méltó újítások a Huawei térképes szolgáltatásában

Több izgalmas újítással jelentkezett a Huawei saját térkép- és navigációs szolgáltatása, a Petal Térkép. Az alkalmazás teljes képernyős, sáv pontosságú navigációval, valós idejű forgalomfigyeléssel, változatos térképrétegekkel és okosórára szinkronizált navigációval teszi könnyebbé a tájékozódást. Emellett a vállalat bemutatta 3D-s térképmegoldásait, valamint nyílt, fejlesztői eszközkészleteket nyújtó platformját is.

2023. március 19. 12:05

A HONOR Magic5 széria az alvás világnapja alkalmából tündököl

Szombaton, március 18-án van az alvás világnapja, az alkalom pedig kiváló arra, hogy végiggondoljuk: mennyire elengedhetetlen hatása van a technológiának a hétköznapokra és az alvásunkra. Az okostelefonok megkerülhetetlen részei a kommunikációnak és a szórakozásnak, „minden-az-egyben” megoldást kínálva minden digitális szükségletünkre. A HONOR Magic5 Lite-ot és a HONOR Magic5 Pro-t magába foglaló HONOR Magic5 széria pedig kiemelkedik kitűnő kijelzőtechnológiáival és azok előnyeivel, mint például a TÜV Rheinland alacsony kékfénykibocsátási minősítéssel járó jobb alvásminőség.

2023. március 17. 15:42

Tovább bővül a mobiljáték-piac

A mobiljátékok piaca már most nagyobb, mint a konzol- és számítógépes játékoké együttvéve: 2022-ben a mobiljátékok 50 százalékkal járultak hozzá a globális videojáték-bevételekhez*. A mindig kéznél lévő okostelefonok nemcsak a mobiljátékok dominanciáját hozták el, hanem a gamerek szokásainak változását is. A felhasználók 80 százaléka más tevékenységeket is végez játék közben, és egyre népszerűbbek az úgynevezett alkalmi játékok. A világ harmadik legnagyobb alkalmazásáruháza, a Huawei AppGallery adatai szerint az egyszerűbb szabályokkal és rövidebb játékidővel rendelkező alkalmi játéktípusok már az összes játékletöltés 36 százalékát teszik ki.

2023. március 16. 21:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48