Ünnepi egypercesek az ötéves NAVA-tól

forrás Prim Online, 2011. március 20. 17:31

450 ezer műsor. Ennyivel gyarapodott a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) televíziós-rádiós gyűjteménye 2006, azaz működésének megkezdése óta.

A NAVA munkatársai az ötéves évforduló alkalmából ünnepi szolgáltatással lepik meg a felhasználókat: 150, szabadon elérhető egyperces műsoridézetből álló kis kollekciót hoztak létre azzal a céllal, hogy a felhasználók a sokszínű gyűjteményből ízelítőt kapjanak. Az összeállítás a http://egyperces.nava.hu oldalon nézhető meg.

Európában a NAVA volt az első olyan audiovizuális archívum, amelynek kötelespéldány-gyűjteménye (az m1, m2, Duna, TV2, RTL Klub, valamint a közszolgálati rádióadók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsoraiból épülő gyűjtemény) közgyűjteményekben és oktatási intézményekben, az úgynevezett NAVA-pontokon szerzői jogi korlátok nélkül kutathatóvá vált.
Ma már más európai országokban is követik ezt a gyakorlatot, vagyis lehetővé teszik audiovizuális archívumaik korlátozás nélküli használatát tanulási és kutatási célokra.

Magyarországon több mint 1000 NAVA-ponton lehet hozzáférni a NAVA kötelespéldány-gyűjteményéhez és más gyűjteményeihez (az úgynevezett különgyűjteményekhez: Magyar játékfilmek, Mindentudás Egyeteme, Médiawave), és néhány gyűjteményt a NAVA-pontokon kívül, akár otthonról is el lehet érni (Filmhíradók Online, Színház- és Filmművészeti Egyetem-vizsgafilmek, Gramofon Online).
Az archívum katalógusa az interneten – http://kereso.nava.hu – szabadon kutatható.
A hatalmas állományban több szempont alapján lehet keresni, és a találatok közötti válogatást egyperces műsorrészletek is segítik. A felhasználók előzetes – akár otthoni – válogatás után a NAVA-pontokon nézhetik, hallgathatják meg a kiválasztott műsort.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bevált az átnevezés - sikeres volt a MÁV app nyári kampánya

Sikeres volt a július végétől augusztus legvégéig zajló, MÁV app-ot népszerűsítő figyelemfelhívó kampány. Ebben az időszakban, a korábbi átlagosan 4100-as számot jócskán felülmúlva, hetente 9500-an töltötték le az alkalmazást, és az eladott jegyek száma is jelentősen nőtt, a 10 százalékos napi átlag 27 százalékra ugrott. A közeljövőben bérletvásárlási funkcióval bővül az alkalmazás. 

2019. október 18. 11:37

Megérkezett a Huawei első 5G-s okostelefonja

Már Magyarországon is elérhető a Huawei legújabb okostelefonja. A gyártó dupla chipkészlettel szerelte fel a Mate 20 X (5G)-t: a készülék a Huawei 7 nm-es Kirin 980-as lapkája mellett megkapta az ötödik generációs hálózati teljesítményért felelős többmódú Balong 5000-et is. 

2019. október 18. 04:58

A Samsung az űr határára repíti a felhasználókat

A Samsung bejelentette legújabb, földön kívüli projektjét, az Űrszelfi küldetést, melyben egy Galaxy S10 5G okostelefont küld a sztratoszférába, amellyel a felhasználók a saját képüket is eljuttathatják az űrbe. 

2019. október 16. 12:59

A választások felpörgették a mobilnet-forgalmat is

Egy átlagos vasárnaphoz képest 3 terabájttal nagyobb böngészési adatforgalmat mért Hipernet hálózatán a Telenor október 13-án, az önkormányzati választások napján.

2019. október 16. 09:03

Babakocsikhoz fejleszt intelligens hajtásrendszert a Bosch

Hetes erősségű szél süvít a Beaufort-skála szerint, a levegő 60 km/h sebességgel áramlik a babakocsi körül, amelynek teteje ugyan már vadul lobog – maga a kocsi azonban nem mozdul a helyéről, pedig sem rögzítőfék, sem pedig emberi kéz nem tartja. Ezen feladatokat a Bosch új eStroller-rendszere veszi át, amely jóval több puszta elektromos hajtásnál.  

2019. október 10. 15:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás