Nem felelős a Google a Gmail használatában keletkezett zavarért Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 22. 08:48

A kínai kormány beavatkozását sejti a Google amögött, hogy Kínából nehézkessé vált a Gmail levelezőprogram elérése - derül ki a cég közleményére alapuló hétfői sajtójelentésekből.

A Google Inc. rövid közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy mérnökei kiterjedt vizsgálatot végeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy rendszerükben nincs olyan technikai akadály, ami a problémát elidézhetné. A levelezőprogram szolgáltatásában előállt akadályt a kínai kormány beavatkozásának vélik, azt állítva, a zavart úgy idézik elő, hogy látszatra a Gmail, illetve a Googletűnjön a lassulás felelősének.

A Google szóvivője szerint a felhasználók január vége óta jelentettek problémát a Gmail elérésére, az azonnali üzenetküldő szolgáltatás működésére és például a levelek jelölésére.

Pekingben mintegy két hete volt először tapasztalható a Google levelezési rendszerének lelassulása, probléma jelentkezett a levelek elküldésénél, viszonylag hosszan volt olvasható a "még dolgozunk" üzenet.

Vannak, akik felhívják a figyelmet arra, hogy például a Yahoo levelezőrendszerének használatakor is előfordul probléma, a felhasználók lassú betöltődésre panaszkodnak, vagy például arra, hogy mobiltelefonjukról nem tudják elérni a postafiókjukat. A Hotmailt használók nem tapasztaltak semmiféle fennakadást levelezőprogramjuk megnyitásakor vagy levélváltáskor.

Megfigyelők úgy vélik, Kínában intenzívebbé vált az internet ellenőrzése; a tűzfal, robotok ellenőrzik a hálózatot, s emiatt töltődnek be hosszabb ideig egyes oldalak, vagy esetenként nem
jelennek meg. A technikai kontroll lelassítja az adatforgalmat, zavarja a már megszokott sebességű szörfölést, levelezést.

A kínai piacon 2006 óta jelen lévő Google azt követően, hogy rendszerét még 2009-ben hackertámadás érte, és állítása szerint Kínából kínai emberjogi aktivisták postaládáit kívánták feltörni, 2010 januárjában kilátásba helyezte, hogy ha továbbra is kötelezik keresője találatainak szűrésére, akkor kivonul az országból. Peking vállalati, üzleti ügyként kezelte az amerikai keresőóriás fenyegetését, és azt hangsúlyozta, hogy a kínai törvények betartása alól nem adhat felmentést.

A Google épp egy éve - tavaly március 22-én - kínai internetezőit hongkongi oldalára irányította, ahol nem kellene eleget tennie ugyanazoknak az előírásoknak, s kínai tevékenységének technikai és szervezeti központját is áthelyezte. A lépést a pekingi vezetés akkor rossz, hibás döntésnek nevezte, és válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

Kulcsszavak: Kína Gmail Google

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két fontos újítást vezet be a Yettel, és az OtthonNet tarifához automatikusan 5G-routert is biztosít

Majdnem megkétszereződött egy év alatt az otthoni internetes ügyfelek átlagos adathasználata a Yettelnél, és a legtöbb adatot az 5G-s felhasználók forgalmazták. Az ügyfeleknek még inkább kedvező újdonságokkal pedig újabb szintet lép a Yettel OtthonNet szolgáltatása: a mobiltechnológia előnyeit kihasználva mostantól még egyszerűbben és gyorsabban beüzemelhetővé, valamint rugalmasabban használhatóvá vált. A szolgáltatás országszerte már 2,5 millió címen érhető el a Yettel eddigi legjobb hálózatán.

2023. szeptember 14. 14:35

Az NMHH az elégséges internetről végzett piackutatást

Az internet sem korlátlan. A technológia meghatározza, hogy egy hálózat mekkora adatforgalmat képes lebonyolítani. A hálózat kiépítése, fejlesztése, fenntartása költséges, melyet a szolgáltatók – részben – az igénybevételtől függően terhelnek az ügyfelekre. Éppen ezért díjcsomagokat határoznak meg. De mit gondolnak maguk a felhasználók a számukra elégséges otthoni sávszélességről és mobilinternet adatkeretről? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internethasználókat vizsgáló piackutatása erre kereste a válaszokat.

2023. szeptember 5. 11:24

A tanévkezdést támogatja a Vodafone új akciója

A korábbi években megnövekedett érdeklődést tapasztalt a Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásai iránt az iskolakezdés időszakában, ezért a vállalat az új tanévkezdetben a növekvő ügyféligényre reagálva, fél évig fél áron teszi elérhetővé otthoni internet szolgáltatásait. A kedvezmény 2023. augusztus 15. és 2023. október 31. között megkötött új, határozott idejű lakossági internetelőfizetés esetén automatikusan aktiválódik.

2023. augusztus 28. 16:21

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59