Wikipedia: domináns férfiak - Akár a való világban

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 25. 17:20

Fennállásának alig tíz éve alatt a Wikipedia egy sor impozáns célkitűzést teljesített: több mint 3,5 millió angol szócikket publikált, miközben a nyelvi változatok száma meghaladta a 250-et. Ugyanakkor egy tavalyi felmérés szerint létezik egy másik,  meghökkentő statisztikai adat is: a szócikkeket író több százezer közreműködő között még a 15 százalékot sem éri el a nők aránya. A  honlapot üzemeltető Wikimedia Foundation két egyetemmel együttműködve végezte a felmérést, és ennek eredményeként kiderült,  hogy az önkéntes cikkírók jellemzően a 20-as éveik közepén járó fiatalok, és csupán 13 százalékuk kerül ki a szebbik nem soraiból.

Nem öncélú egyenlítősdi

Sue Gardner, az alapítvány ügyvezető igazgatója annak elérését tűzte ki célul, hogy a nők aránya 2015-ig 25 százalékra növekedjen, jóllehet maga is tisztában van vele, hogy a számítógépek világát a férfiak uralják (egyesek szerint azért, mert az "kényelmetlen" a nők számára). Erőfeszítéseit nem valamiféle öncélú egyenlítősdi motiválja, hanem az, hogy az online enciklopédia a lehető legmagasabb színvonalon tölthesse be funkcióját. Nézete szerint a különbség a Wikipedia és a többi, szerkesztett tartalom alkotógárdája között az, hogy az enciklopédia cikkírói nem szakértők - egyszerűen felszedik az információmorzsákat, és miután ezeket összegzik, az eredményt megosztják az olvasókkal.

Mivel hihetetlenül sokféle személyiség bukkan fel az alkotók között - a legtöbben csupán egyetlen szócikket jegyeznek -, a nemek közötti egyenlőtlenség ügye gyakran bukkan fel hangsúlyosan. Tizenéves lányok hánytorgatják fel előszeretettel a hátrányos megkülönböztetést pár bekezdéses témákkal - például a barátság-karkötővel - kapcsolatban, összevetve a fiús dolgok - játékkatonák vagy baseball-kártyák - hosszadalmas, történeti hűségre törekvő bemutatásával. Szerintük még a leghíresebb divattervezőkre is csupán pár bekezdés jut az enciklopédiában, és miközben a Szex és New York című tévésorozat epizódjaihoz nyúlfarknyi ismertetők kapcsolódnak, a Maffiózók egyes részeit hosszú, elemző írások
taglalják. Önmagában véve lenyűgözőnek lehetne tekinteni, hogy öt mexikói feminista író is helyet kapott az enciklopédiában, de rögtön kínos az összevetés, ha a The Simpsons című rajzfilmsorozat figuráit elemző 45 szócikk a hasonlítási alap...

Valóban, az együttműködésen alapuló, mindenki számára nyitott írásos vállalkozás meglepő férfitúlsúlyt mutat. Pedig nem a vállalati világban megszokott férfi dominancia eredményezi a nemek közötti egyenlőtlenséget, a Wikipedia nem egy szoftverprojekt, sokkal inkább kommunikációs kísérlet, olyan közösségi "játék", amelybe minden résztvevő rengeteg energiát fektet.

Az aránytalanság okai sokkal inkább a múltban keresendők - mondja egy, a Harvard Egyetemen dolgozó kutató. Joseph Reagle szerint a Wikipedia korai alkotóit sok tekintetben a hackerközösséggel azonosították, ez pedig olyan ideológia jelenlétére utalt, amely ellenáll minden szabályozásra vonatkozó kezdeményezésnek, sőt olyan céloknak is, mint a sokszínűség vagy a kultúra - mindez pedig riasztóan hathatott a nőkre.

Egyre inkább kutatási forrás


A nemzetközi közönség mindazonáltal egyre inkább kutatási forrásként tekint a Wikipediára. Az amerikai felnőttek körében a 2007-es 25 százalékról 2010-re 42 százalékra nőtt az oldalt információszerzésre használók aránya. Ez az internetet rendszeresen látogató felnőtt népesség 53 százalékának felel meg - állapítja meg egy nemrégiben készült felmérés.

A számítógép-tudomány szexizmusával több szakkönyv is foglalkozik. Az egyik ilyen mű társszerzője, Jane Margolis szerint a Wikipedia világában ugyanazok a problémák tapasztalhatók, mint az offline világban: a nők kevésbé hajlandóak érvényesíteni véleményüket a nyilvánosság előtt. A véleményformálók nemek szerinti megoszlását vizsgáló OpEd Project azt állapította meg, hogy a részvételi arány nagyjából 85:15 százalékosra tehető a férfiak javára - legyen szó akár az amerikai kongresszusba jutott küldöttekről, akár a The New York Times vagy a The Washington Post nyilvános bejegyzéseinek szerzőiről.

Meglehetősen ironikus, hogy a Wikipedián, a lelkes amatőr közreműködők fórumán ugyanaz a probléma tapasztalható, mint a szakértelmet igénylő felületeken. Az OpEd Project alapítója és igazgatója, Catherine Orenstein ugyanakkor kiemeli: sok nőből hiányzik az önbizalom ahhoz, hogy a nyilvánosság elé tárja véleményét. Mivel kisebbséginek érzi az álláspontját, azonnal el is kezd kételkedni saját kompetenciájában.

 Wikipediát működtető alapítvány ügyvezető igazgatója a finom meggyőzésben látja a megoldás kulcsát, szerinte ez sokkal hatékonyabb lehet, mint valamiféle nőspecifikus "gyógyír" melletti érvelés vagy egyfajta kvótarendszer bevezetése.

Indirekt terelés, észrevétlenül


Egy politikai elemző - aki régóta szerzője a Wikipediának, és beválasztották a Wikimedia tanácsadó testületébe is - szintén ezt a véleményt osztja: szerinte is kevésbé zavaró a Wikipedia-közösség számára egy indirekt "terelés", mint a törekvések nyilvános deklarálása.

Elismerte ugyanakkor, hogy mindez nehézségekbe ütközik, hiszen egy természetes módon formálódott közeget meglehetősen nehéz külsődleges eszközökkel módosulásra bírni.

Olykor viszont eredményesek lehetnek a tudatos erőfeszítések is. Akár egy-egy nyilvánvaló tartalmi aránytalanság tudatos szerkesztői kiegyenlítésének útján - gyakorlatilag észrevétlenül, de hatásosan.

Kulcsszavak: Wikipedia

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

NMHH: 11 százalékkal csökkentek az internetárak tavaly

2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására – ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzésének, amely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatát vizsgálta. A dokumentumból kiderül az is: a kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhető. 

2019. május 7. 16:35

A Magyar Telekom az egész országban gigabites hálózati képességet biztosítana

Az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének eredményeképpen mára több mint 3,5 millió olyan vezetékes elérést biztosít a Telekom hálózata, ahol legalább 30 Mbps sebességgel internetezhetnek az ügyfelek. Ebből egymillió elérés esetén már gigabites sebességet biztosító optikai hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére, akik itt akár a - lakossági piacon ma elérhető legnagyobb - 2 Gbps sebességű*  otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik.

2019. április 9. 14:11

Telekom Wifi Extra: az intelligens wifi rendszer

Extragyors és megbízható net az otthon minden pontján – ezt ígéri a Telekom azoknak, akik a magyar piacon egyedülálló, korszerű otthoni hálózatmenedzselő rendszert, a Telekom WiFi Extrát választják otthoni internetszolgáltatásuk mellé. A vadonatúj megoldás újabb lépés a vezetéknélküli otthon felé, hiszen nem csak a wifi-lefedettséget terjeszti ki a lakáson belül, hanem segítségével az IPTV vevőegységet is fúrás és kábelezés nélkül lehet elhelyezni az otthonokban. Ráadásul a Telekom által kínált konstrukció minimálisra csökkenti a vásárlók kockázatát.

2019. március 11. 18:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás