Wikipedia: domináns férfiak - Akár a való világban

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 25. 17:20

Fennállásának alig tíz éve alatt a Wikipedia egy sor impozáns célkitűzést teljesített: több mint 3,5 millió angol szócikket publikált, miközben a nyelvi változatok száma meghaladta a 250-et. Ugyanakkor egy tavalyi felmérés szerint létezik egy másik,  meghökkentő statisztikai adat is: a szócikkeket író több százezer közreműködő között még a 15 százalékot sem éri el a nők aránya. A  honlapot üzemeltető Wikimedia Foundation két egyetemmel együttműködve végezte a felmérést, és ennek eredményeként kiderült,  hogy az önkéntes cikkírók jellemzően a 20-as éveik közepén járó fiatalok, és csupán 13 százalékuk kerül ki a szebbik nem soraiból.

Nem öncélú egyenlítősdi

Sue Gardner, az alapítvány ügyvezető igazgatója annak elérését tűzte ki célul, hogy a nők aránya 2015-ig 25 százalékra növekedjen, jóllehet maga is tisztában van vele, hogy a számítógépek világát a férfiak uralják (egyesek szerint azért, mert az "kényelmetlen" a nők számára). Erőfeszítéseit nem valamiféle öncélú egyenlítősdi motiválja, hanem az, hogy az online enciklopédia a lehető legmagasabb színvonalon tölthesse be funkcióját. Nézete szerint a különbség a Wikipedia és a többi, szerkesztett tartalom alkotógárdája között az, hogy az enciklopédia cikkírói nem szakértők - egyszerűen felszedik az információmorzsákat, és miután ezeket összegzik, az eredményt megosztják az olvasókkal.

Mivel hihetetlenül sokféle személyiség bukkan fel az alkotók között - a legtöbben csupán egyetlen szócikket jegyeznek -, a nemek közötti egyenlőtlenség ügye gyakran bukkan fel hangsúlyosan. Tizenéves lányok hánytorgatják fel előszeretettel a hátrányos megkülönböztetést pár bekezdéses témákkal - például a barátság-karkötővel - kapcsolatban, összevetve a fiús dolgok - játékkatonák vagy baseball-kártyák - hosszadalmas, történeti hűségre törekvő bemutatásával. Szerintük még a leghíresebb divattervezőkre is csupán pár bekezdés jut az enciklopédiában, és miközben a Szex és New York című tévésorozat epizódjaihoz nyúlfarknyi ismertetők kapcsolódnak, a Maffiózók egyes részeit hosszú, elemző írások
taglalják. Önmagában véve lenyűgözőnek lehetne tekinteni, hogy öt mexikói feminista író is helyet kapott az enciklopédiában, de rögtön kínos az összevetés, ha a The Simpsons című rajzfilmsorozat figuráit elemző 45 szócikk a hasonlítási alap...

Valóban, az együttműködésen alapuló, mindenki számára nyitott írásos vállalkozás meglepő férfitúlsúlyt mutat. Pedig nem a vállalati világban megszokott férfi dominancia eredményezi a nemek közötti egyenlőtlenséget, a Wikipedia nem egy szoftverprojekt, sokkal inkább kommunikációs kísérlet, olyan közösségi "játék", amelybe minden résztvevő rengeteg energiát fektet.

Az aránytalanság okai sokkal inkább a múltban keresendők - mondja egy, a Harvard Egyetemen dolgozó kutató. Joseph Reagle szerint a Wikipedia korai alkotóit sok tekintetben a hackerközösséggel azonosították, ez pedig olyan ideológia jelenlétére utalt, amely ellenáll minden szabályozásra vonatkozó kezdeményezésnek, sőt olyan céloknak is, mint a sokszínűség vagy a kultúra - mindez pedig riasztóan hathatott a nőkre.

Egyre inkább kutatási forrás


A nemzetközi közönség mindazonáltal egyre inkább kutatási forrásként tekint a Wikipediára. Az amerikai felnőttek körében a 2007-es 25 százalékról 2010-re 42 százalékra nőtt az oldalt információszerzésre használók aránya. Ez az internetet rendszeresen látogató felnőtt népesség 53 százalékának felel meg - állapítja meg egy nemrégiben készült felmérés.

A számítógép-tudomány szexizmusával több szakkönyv is foglalkozik. Az egyik ilyen mű társszerzője, Jane Margolis szerint a Wikipedia világában ugyanazok a problémák tapasztalhatók, mint az offline világban: a nők kevésbé hajlandóak érvényesíteni véleményüket a nyilvánosság előtt. A véleményformálók nemek szerinti megoszlását vizsgáló OpEd Project azt állapította meg, hogy a részvételi arány nagyjából 85:15 százalékosra tehető a férfiak javára - legyen szó akár az amerikai kongresszusba jutott küldöttekről, akár a The New York Times vagy a The Washington Post nyilvános bejegyzéseinek szerzőiről.

Meglehetősen ironikus, hogy a Wikipedián, a lelkes amatőr közreműködők fórumán ugyanaz a probléma tapasztalható, mint a szakértelmet igénylő felületeken. Az OpEd Project alapítója és igazgatója, Catherine Orenstein ugyanakkor kiemeli: sok nőből hiányzik az önbizalom ahhoz, hogy a nyilvánosság elé tárja véleményét. Mivel kisebbséginek érzi az álláspontját, azonnal el is kezd kételkedni saját kompetenciájában.

 Wikipediát működtető alapítvány ügyvezető igazgatója a finom meggyőzésben látja a megoldás kulcsát, szerinte ez sokkal hatékonyabb lehet, mint valamiféle nőspecifikus "gyógyír" melletti érvelés vagy egyfajta kvótarendszer bevezetése.

Indirekt terelés, észrevétlenül


Egy politikai elemző - aki régóta szerzője a Wikipediának, és beválasztották a Wikimedia tanácsadó testületébe is - szintén ezt a véleményt osztja: szerinte is kevésbé zavaró a Wikipedia-közösség számára egy indirekt "terelés", mint a törekvések nyilvános deklarálása.

Elismerte ugyanakkor, hogy mindez nehézségekbe ütközik, hiszen egy természetes módon formálódott közeget meglehetősen nehéz külsődleges eszközökkel módosulásra bírni.

Olykor viszont eredményesek lehetnek a tudatos erőfeszítések is. Akár egy-egy nyilvánvaló tartalmi aránytalanság tudatos szerkesztői kiegyenlítésének útján - gyakorlatilag észrevétlenül, de hatásosan.

Kulcsszavak: Wikipedia

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilabb és gyorsabb lesz a vezeték nélküli internet a vasúti kocsikban

Folyamatos az eddiginél egyszerűbben használható, és lényegesen gyorsabb internetet biztosító új eszközök üzembe állítása a vonatokon. Várhatóan a jövő év elejétől sokkal könnyebben lesz elérhető a világháló a vasúti járatokon.

2020. szeptember 13. 14:27

Egy évig havidíjmentes szolgáltatásokkal támogatja a Telekom a nonprofit szervezeteket

A Magyar Telekom megújította és ismét elérhetővé tette a nonprofit szervezetek számára kínált ajánlatát, mellyel a nonprofit szektor digitalizációját kívánja támogatni. A Magenta1 Business/Nonprofit ajánlatra pályázni szükséges, melyre a szervezetek 2020. szeptember 25-ig küldhetik el jelentkezéseiket.

2020. szeptember 9. 15:02

Az UNICEF és az Ericsson közösen méri fel az iskolák internet-hozzáférését világszerte

Az Ericsson és az UNICEF egy globális partnerségi program keretében 2023-ig 35 országban méri fel az iskolai internet-hozzáférés helyzetét. Az iskolák és a környező közösségek internet-ellátottságának feltérképezése az első és egyik legfontosabb lépés afelé, hogy minden gyermek számára biztosítható legyen a digitális tanulás lehetősége.

2020. augusztus 31. 17:27

Korlátlan mobilnettel kezdhetik az új tanévet a Telekom Magenta1 ügyfelei

Indul az oktatás, a Magyar Telekom pedig ismét minden eshetőségre segít felkészülni a családoknak: Magenta1 előfizetőknek egy hétig korlátlan mobilnettel segít beindítani a tanévet.

2020. augusztus 31. 10:53

Induljon korlátlanul a tanév!

Korlátok nélkül kezdődhet az iskola a Telekommal. A szupergyors nettől a kedvezményes készülék-ajánlatokon át a tanszerekig vagy a könyvekig a Telekomnak mindenki számára van ajánlata: a családoknak, a kisdiákoknak és az egyetemistáknak is. A következő hetekben különféle igényekre reagáló ajánlatokkal jelentkezik a vállalat, hogy valóban korlátlanul induljon a tanév! 

2020. augusztus 13. 19:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás