Wikipedia: domináns férfiak - Akár a való világban

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 25. 17:20

Fennállásának alig tíz éve alatt a Wikipedia egy sor impozáns célkitűzést teljesített: több mint 3,5 millió angol szócikket publikált, miközben a nyelvi változatok száma meghaladta a 250-et. Ugyanakkor egy tavalyi felmérés szerint létezik egy másik,  meghökkentő statisztikai adat is: a szócikkeket író több százezer közreműködő között még a 15 százalékot sem éri el a nők aránya. A  honlapot üzemeltető Wikimedia Foundation két egyetemmel együttműködve végezte a felmérést, és ennek eredményeként kiderült,  hogy az önkéntes cikkírók jellemzően a 20-as éveik közepén járó fiatalok, és csupán 13 százalékuk kerül ki a szebbik nem soraiból.

Nem öncélú egyenlítősdi

Sue Gardner, az alapítvány ügyvezető igazgatója annak elérését tűzte ki célul, hogy a nők aránya 2015-ig 25 százalékra növekedjen, jóllehet maga is tisztában van vele, hogy a számítógépek világát a férfiak uralják (egyesek szerint azért, mert az "kényelmetlen" a nők számára). Erőfeszítéseit nem valamiféle öncélú egyenlítősdi motiválja, hanem az, hogy az online enciklopédia a lehető legmagasabb színvonalon tölthesse be funkcióját. Nézete szerint a különbség a Wikipedia és a többi, szerkesztett tartalom alkotógárdája között az, hogy az enciklopédia cikkírói nem szakértők - egyszerűen felszedik az információmorzsákat, és miután ezeket összegzik, az eredményt megosztják az olvasókkal.

Mivel hihetetlenül sokféle személyiség bukkan fel az alkotók között - a legtöbben csupán egyetlen szócikket jegyeznek -, a nemek közötti egyenlőtlenség ügye gyakran bukkan fel hangsúlyosan. Tizenéves lányok hánytorgatják fel előszeretettel a hátrányos megkülönböztetést pár bekezdéses témákkal - például a barátság-karkötővel - kapcsolatban, összevetve a fiús dolgok - játékkatonák vagy baseball-kártyák - hosszadalmas, történeti hűségre törekvő bemutatásával. Szerintük még a leghíresebb divattervezőkre is csupán pár bekezdés jut az enciklopédiában, és miközben a Szex és New York című tévésorozat epizódjaihoz nyúlfarknyi ismertetők kapcsolódnak, a Maffiózók egyes részeit hosszú, elemző írások
taglalják. Önmagában véve lenyűgözőnek lehetne tekinteni, hogy öt mexikói feminista író is helyet kapott az enciklopédiában, de rögtön kínos az összevetés, ha a The Simpsons című rajzfilmsorozat figuráit elemző 45 szócikk a hasonlítási alap...

Valóban, az együttműködésen alapuló, mindenki számára nyitott írásos vállalkozás meglepő férfitúlsúlyt mutat. Pedig nem a vállalati világban megszokott férfi dominancia eredményezi a nemek közötti egyenlőtlenséget, a Wikipedia nem egy szoftverprojekt, sokkal inkább kommunikációs kísérlet, olyan közösségi "játék", amelybe minden résztvevő rengeteg energiát fektet.

Az aránytalanság okai sokkal inkább a múltban keresendők - mondja egy, a Harvard Egyetemen dolgozó kutató. Joseph Reagle szerint a Wikipedia korai alkotóit sok tekintetben a hackerközösséggel azonosították, ez pedig olyan ideológia jelenlétére utalt, amely ellenáll minden szabályozásra vonatkozó kezdeményezésnek, sőt olyan céloknak is, mint a sokszínűség vagy a kultúra - mindez pedig riasztóan hathatott a nőkre.

Egyre inkább kutatási forrás


A nemzetközi közönség mindazonáltal egyre inkább kutatási forrásként tekint a Wikipediára. Az amerikai felnőttek körében a 2007-es 25 százalékról 2010-re 42 százalékra nőtt az oldalt információszerzésre használók aránya. Ez az internetet rendszeresen látogató felnőtt népesség 53 százalékának felel meg - állapítja meg egy nemrégiben készült felmérés.

A számítógép-tudomány szexizmusával több szakkönyv is foglalkozik. Az egyik ilyen mű társszerzője, Jane Margolis szerint a Wikipedia világában ugyanazok a problémák tapasztalhatók, mint az offline világban: a nők kevésbé hajlandóak érvényesíteni véleményüket a nyilvánosság előtt. A véleményformálók nemek szerinti megoszlását vizsgáló OpEd Project azt állapította meg, hogy a részvételi arány nagyjából 85:15 százalékosra tehető a férfiak javára - legyen szó akár az amerikai kongresszusba jutott küldöttekről, akár a The New York Times vagy a The Washington Post nyilvános bejegyzéseinek szerzőiről.

Meglehetősen ironikus, hogy a Wikipedián, a lelkes amatőr közreműködők fórumán ugyanaz a probléma tapasztalható, mint a szakértelmet igénylő felületeken. Az OpEd Project alapítója és igazgatója, Catherine Orenstein ugyanakkor kiemeli: sok nőből hiányzik az önbizalom ahhoz, hogy a nyilvánosság elé tárja véleményét. Mivel kisebbséginek érzi az álláspontját, azonnal el is kezd kételkedni saját kompetenciájában.

 Wikipediát működtető alapítvány ügyvezető igazgatója a finom meggyőzésben látja a megoldás kulcsát, szerinte ez sokkal hatékonyabb lehet, mint valamiféle nőspecifikus "gyógyír" melletti érvelés vagy egyfajta kvótarendszer bevezetése.

Indirekt terelés, észrevétlenül


Egy politikai elemző - aki régóta szerzője a Wikipediának, és beválasztották a Wikimedia tanácsadó testületébe is - szintén ezt a véleményt osztja: szerinte is kevésbé zavaró a Wikipedia-közösség számára egy indirekt "terelés", mint a törekvések nyilvános deklarálása.

Elismerte ugyanakkor, hogy mindez nehézségekbe ütközik, hiszen egy természetes módon formálódott közeget meglehetősen nehéz külsődleges eszközökkel módosulásra bírni.

Olykor viszont eredményesek lehetnek a tudatos erőfeszítések is. Akár egy-egy nyilvánvaló tartalmi aránytalanság tudatos szerkesztői kiegyenlítésének útján - gyakorlatilag észrevétlenül, de hatásosan.

Kulcsszavak: Wikipedia

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a Vodafone Home egyéni igényekre szabható portfóliója

Teljesen megújult otthoni vezetékes portfóliót kínál ügyfeleinek a Vodafone augusztustól. A Vodafone Home a szolgáltató első, már konvergens szolgáltatóként kialakított ajánlatai lehetővé teszik, hogy az ügyfelek minden eddiginél jobban saját igényeikre szabhassák csomagjaikat. A megújult szolgáltatáscsomagok fókuszában a tévés kínálat újragondolása áll, de az ország több területén, akár 1000 Mbps letöltési sebességű vezetékes internetet is elérhetővé tesz ügyfelei számára.

2020. augusztus 6. 10:59

Újabb településekre vezette be a szupergyors internetet a Vodafone

Három közép-magyarországi régióban fejezte be a közelmúltban a hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében – ezzel újabb, mintegy 18 ezer végponton tette hozzáférhetővé a nagy sebességű szélessávú internetelérést. A fejlesztésnek köszönhetően lakossági és üzleti előfizetők, iskolák, és közigazgatási intézmények számára tud több száz megabit/s sebességű internetelérést biztosítani a szolgálató a Monori, Dabasi, Gyáli járásokban. 

2020. július 25. 09:49

A Zyxel csatlakozott a WiFi4EU mozgalomhoz

A Zyxel Networks bejelentette részvételét a WiFi4EU mozgalom elősegítésében. A program az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyben az önkormányzatoknak nyújtanak segítséget az ingyenes WiFi hozzáférés kialakításához közparkokban, könyvtárakban vagy egészségügyi központokban. 

2020. július 19. 14:48

Vodafone: folytatódnak a fejlesztések a következő hónapokban

A Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország jogi összeolvadása 2020. április 1-jén megtörtént, ezzel a két cég egy jogi entitássá vált. Bár a pozitív változásokat hamarosan már kezdhetik érzékelni az ügyfelek, vannak még további teendők, amíg a UPC korábbi technikai rendszerei teljesen integrálódnak a Vodafone rendszerébe, amiket átmeneti időre részben még a korábbi tulajdonos infrastruktúrája szolgál ki. A Vodafone az integráció felgyorsítása révén a lehető legrövidebb időn belül ki kívánja váltani a jelenlegi működést, és a szolgáltatásokat a lehető leghamarabb a Vodafone saját hálózatára irányítja át.

2020. július 1. 14:35

Túl a kétmilliomodik gigabites végponton a Telekom hálózata

Ügyfelei igényeinek jobb kiszolgálása érdekében a Magyar Telekom évek óta hatalmas erőforrásokat fordít vezetékes hálózatának fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára átlépte a kétmilliót a gigabites elérések száma a hálózatán. Ez azt jelenti, hogy a Telekom a hazai otthonok és vállalkozások 40%-ának már gigabites szolgáltatást tud kínálni. A gigabites társadalom létrehozása iránti elkötelezettséget mutatja, hogy a szolgáltató kifejezetten nagy figyelmet fordít a kisebb települések lefedésére is: máig mintegy 710 ötezer fő alatti településre vezette be a gigabites hálózatot – és ezek közül nagyjából 340 község lakossága még az ezer főt sem éri el.

2020. május 19. 16:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás