Adócsaláson kapták a Google társvállalatait Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 1. 10:20

A Google érdekeltségébe tartozó három vállalat ügyében folytattak le eljárást adócsalás miatt Kínában, és most a Google maga van soron - jelentette a Csingcsi Zsipao (Jingji Ribao) gazdasági napilap adóhivatali forrásokra hivatkozva.

A három vállalatnál hamis számlákat találtak, továbbá könyvelési és adószabálytalanságokat fedeztek fel az ellenőrök. Az adócsalás összege meghaladta a 40 millió jüant, vagyis 1,1 milliárd forintot. A hivatal felszólította a cégeket a hibák kijavítására, s behajtotta a hiányzó pénzt. A lap úgy tudja, hogy a Google ellen is vizsgálat folyik Kínában, ugyancsak adócsalás gyanúja miatt.

 2007-ben az amerikai keresőóriás két Pekingben bejelentett társvállalatánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök, több mint 20 millió jüan, vagyis mintegy 600 millió forint értékben.

 A Google 2010. január 12-én jelentette be, hogy a rendszerét ért hackertámadások miatt meg akarja szüntetni a Google.cn tartalmának szűrését, amelyre a helyi törvények évek óta kötelezték, és amelynek tiszteletben tartásával tevékenységét addig működtette. A cég vezetése közölte, hogy mennyiben a szűréssel nem állhat le, fontolóra veszi kivonulását. Ezt követően a nagy nemzetközi visszhangot kiváltó konfliktus megoldásaként Hongkongba irányította a kínai nyelven keresőket, de zenei és egyéb szolgáltatásainak oldalait meg kívánta hagyni a kínai belföldön.

 A cég engedélye 2012-ig szólt ugyan, de évente meghosszabbításra szorul, ezért a Google kínai partnere, a Guxiang Information Technology Co. Ltd. tavaly június végén hosszabbítási kérelmet nyújtott be, s ígéretet tett a kínai törvények betartására és szolgáltatásában a törvények által tiltott tartalom mellőzésére.

 A kínai hatóságok a tartalomszolgáltatásra az utolsó pillanatban beadott dokumentumot elfogadták, a Google pedig akkor közleményben fejezte ki elégedettségét. A Google 2006-óta van jelen a ma már mintegy 460 milliós kínai internetpiacon.

 

Kulcsszavak: Kína jog Google

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nyolc országból 110 startup ötlet érkezett a magyar innovátorokat segítő programra

Munkaerő-közvetítéssel, a kórházi adminisztráció csökkentésével vagy épp vendéglátó-ipari megoldásokkal keresnek választ a pandémia adta új problémákra is a Reload Hungary inkubációra jelentkező startupok. Az online megvalósuló programra nyolc országból pályáztak magyar innovátorok 17-től 70 éves korig. 

2020. július 6. 11:53

A BILK Logisztikai Nyrt. zártkörű részvénytársasággá alakul

Zártkörű részvénytársasági formában működik tovább a Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központjának helyet adó BILK Logisztikai Nyrt. A társaság tulajdonosai értesítették a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatóját arról, hogy a gazdasági tendenciákra és a befektetői hangulatra tekintettel már nem tervezik részvényeik tőzsdei kereskedésének megkezdését, ezért kezdeményezik a részvénysorozat törlését a terméklistáról.

2020. július 6. 09:35

Új digitális megoldásokkal segíti a gazdálkodókat az i-Cell és az AgroVIR együttműködése

Azonnali információkhoz juttatja a mezőgazdasági vállalkozókat az i-Cell és az AgroVIR. Az i-Cell elsőként csatlakozott az AgroVIR Connect elnevezésű digitális adatgyűjtő platformjához. 

2020. július 5. 14:55

Az ABB eladta az Energetikai Hálózatok üzletágát a Hitachinak

Az üzletág eladása lehetővé teszi, hogy az ABB a kulcsfontosságú piaci trendekre és vevői igényekre, így a közlekedés és az ipar villamosítására, az automatizált gyártásra, a digitális megoldásokra, valamint magasabb szintű, fenntarthatóbb termelékenységre koncentráljon. 

2020. július 4. 18:09

Új Webex fejlesztésekkel támogatja a Cisco a távmunkát és a visszatérést az irodákba

A távoli munkavégzést támogató biztonságos együttműködési megoldások az elmúlt időszakban kiemelten fontossá váltak – nemcsak az IT-vezetők számára. A Cisco piacvezető együttműködési megoldása, a Webex idén áprilisban félmilliárd bejelentkezést regisztrált, a résztvevők pedig összesen 25 milliárd percet töltöttek a platformon. Ez a megszokott forgalom háromszorosa volt. 

2020. július 4. 14:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás