Az orosz biztonsági szolgálat felvetette a skype, a gmail és a hotmail betiltásának lehetőségét

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 11. 08:53

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) felvetette a skype, a gmail és a hotmail oroszországi betiltásának lehetőségét, s az illetékes kormánybizottság pénteken úgy döntött: a főhatóságok bevonásával alakítandó munkacsoportra bízza a kérdést, de már maga a felvetés is hatalmas felháborodást váltott ki.

A munkacsoport javaslatát a kormánybizottság október 1-re várja.

Az FSZB-t aggasztja, hogy ezek a rendszerek számára ismeretlen algoritmusokat használnak az információ kódolásához, és ezért ellenőrizetlen használatuk biztonsági kockázatot jelenthet az ország számára.

Minderről a kormánybizottság zártkörű értekezletén beszélt Alekszandr Andrejecskin, az FSZB illetékes szolgálatának vezetője, és Ilja Masszuh távközlési miniszterhelyettes hozta az elhangzottakat az újságírók tudomására. A miniszter, Igor Scsegoljev nyomban leszögezte: ilyen terv nincs, és lehet más rendszereket ajánlani, de azoknak ingyeneseknek és versenyképeseknek kell lenniük.

Mihail Fedotov, Medvegyev államfő emberi jogi tanácsadó testületének elnöke az elsők között emelt szót az elképzelés ellen. Kijelentette: semmiféle jogi alapot nem lát a betiltáshoz. "Ha nem tetszenek tudni ellenőrizni, tessék megtanulni, hogyan kell. Különben ezzel az erővel be lehet tiltani a Facebookot, a Twittert és az egész internetet is" - mondta.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin kormányfő sajtótitkára hangsúlyozta, hogy az FSZB felvetése szakmai jellegű, és egyáltalán nem végleges. Úgy vélte, az FSZB szempontjából a javaslat megalapozott, de más szempont is van, egyebek között más hatóságoké és a társadalomé, és mindezeket alaposan megvizsgálják majd.

Még a kormányzó Egységes Oroszország Párt parlamenti frakciója is kifejtette, hogy meg kell őrizni az egyensúlyt a biztonság és az internetfelhasználók érdekei között. Ilja Ponomarjov, aki a párt képviselőjeként a technológiai fejlődéssel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke, kijelentette: egy tilalom teljesen értelmetlen, mert abban a pillanatban megjelenik majd az érintett szolgáltatások új változata. Hozzátette azonban, hogy például a terroristák gyakran használják a skype-ot, és a rendszer nem kívánja megosztani protokolljait az FSZB-vel.

A Memorial jogvédő szervezet szerint a három említett rendszer betiltása "jelentős lépés lenne az Észak-Koreává változás útján". Ezt Jan Racsinszkij, a szervezet egyik vezetője mondta az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva. Racsinszkij szerint a titkosítási mánia és a megoldás totális tilalmakban való keresése a Szovjetuniótól örökölt betegség, márpedig ezek a tilalmak a bűnözőket nem fogják zavarni, és jogszerűségük erősen kétséges. Hozzátette: aggasztja, hogy az utóbbi időben egyre többször merül fel az internet ellenőrzésének kérdése.

Gleb Pavlovszkij politológus szerint a javaslat egyetlen oka: a titkosszolgálatot idegesíti, hogy az információhoz nem tud hozzájutni, a skype-ot nem tudja lehallgatni.

Kulcsszavak: politika Gmail Skype

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitalizációból állít követendő példát a hazai cégek elé a Digiméter

Mi a közös a közösségi médiára specializálódott Klausz Social Group ügynökségben, a Hunnia Kristály vendéglátóipari nagykereskedésben és a Lumenet prémium világítással foglalkozó webáruházban? Mind a három cég úgy döntött pár évvel ezelőtt, hogy a digitalizáció segítségével fejlődik tovább, amiben olyan sikeresnek bizonyultak, hogy 2022-ben elnyerték a Digiméter-díjat. 

2022. november 26. 13:25

Kutatás: fontosnak tartjuk az adatbiztonságot, mégsem teszünk eleget a védelem érdekében

Nemcsak a számítógépen, de a mobiltelefonon is szükséges védekeznünk az adatlopás, a hackerek vagy a nemkívánt tartalmak megjelenése ellen. Egy friss kutatás rávilágított, hogy bár a többség fontosnak tartja az adatbiztonságot, a válaszadók jóval kisebb hányada használ bármiféle adatvédelmi megoldást. A Yettel az idei, 10. alkalommal megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónapot követően új, internet-biztonsági szolgáltatást indított.

2022. november 26. 11:40

A Schneider Electric megoldásaival takarékoskodik a CLAAS

A Schneider Electric által szállított hálózatfelügyeleti rendszerrel tette hatékonyabbá energiafelhasználását a CLAAS Hungária Kft. A megoldás a költségek csökkentése mellett a karbantartást is támogatja, és a vártnál jóval gyorsabb megtérülést hozott: egy év, vagy még rövidebb idő alatt visszahozták a befektetett összeget a rendszerek, a fűtésvezérlés például mindössze egy szezon alatt.

2022. november 26. 10:12

Majdnem minden háztartásban van tévé, erre használjuk a legtöbbet

Tízből kilenc háztartásban van tévé, amelyet a magyarok közel fele naponta 1-3 órára kapcsol be – derült ki egy friss kutatásból. A felmérésben részt vevők tévénézésre és streamingre használják leggyakrabban a készülékeket, és az árra a legérzékenyebbek, ha tévévásárlásra kerül a sor. A Hisense kutatásából az is kiderült, hogy sportközvetítéseknél a minél nagyobb képernyőméret és a tévé képfelbontása a legfontosabb, új készüléket pedig mindössze a megkérdezettek 13 százaléka venne az elkövetkezendő egy évben.

2022. november 25. 18:46

A munkajogi szabályok modernizációját sürgeti az IVSZ

Az elmúlt három évben megnégyszereződött Magyarországon a távmunkában vagy home office-ban dolgozók száma, akik körében felülreprezentáltak a nők, a 25-44 évesek, a városban élők, illetve a felsőfokú végzettségűek. Mivel az IKT-szektorban egyre inkább a home office válik a normává, az IVSZ szerint szükség lenne a home office és távmunkavégzés alkalmazási  feltételeinek szétválasztására. A szervezet szerint a munkajogi szabályozást is modernizálni kell az egyre nagyobb teret hódító, új foglalkoztatási formákhoz igazodva.

2022. november 25. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20