Egy svéd vállalat az orosz műholdas navigációs rendszer első külföldi felhasználója

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 12. 19:40

Egy svéd vállalat lett az orosz GLONASS műholdas navigációs rendszer első ismert külföldi felhasználója, és ezzel gyakorlatilag az amerikai GPS rendszer kereskedelmi alternatívájának rangjára emelte azt a nemzetközi piacon.

A Swepos műholdas helymeghatározó szolgáltatásokat nyújtó svéd vállalat geodéziai kutatási igazgatóhelyettese Bo Jonsson szerint a GLONASS a magas északi szélességi fokokon az amerikai rendszernél pontosabb adatokat szolgáltat. "Valamivel jobban működik a rendszer a magas északi szélességi fokokon, mivel műholdjai a horizont felett magasabban keringenek és ezért jobban láthatóak a GPS műholdaknál" - mondta.

Oroszország a hetvenes években  kezdte meg a GLONASS műholdas helymeghatározó rendszer fejlesztését és összesen kétmilliárd dollárt költött a projektre. A rendszer teljes üzembe állításához még három műholdat kell pályára állítani. Tavaly három műhold zuhant a Csendes-óceánba egy balul sikerült fellövés során.

Bo Jonsson szerint ügyfeleiknek már 90 százaléka használja az orosz rendszert az amerikai GPS rendszerrel kombinálva.

A GLONASS fejlesztését felügyelő orosz miniszterelnök-helyettes Szergej Ivanov április elején látogatást tett a svéd Swepos vállalatnál. Még ebben a hónapban Vlagyimir Putyin is Svédországba látogat és várhatóan személyesen is részt vesz az orosz navigációs rendszer bemutatásán.

Az orosz szövetségi űrhivatal elnöke Anatolij Perminov szerint magas északi szélességi fokokon még az amerikaiak is az orosz rendszerre lesznek kénytelenek hagyatkozni.

Oroszország arra számít, hogy a GLONASS navigációs rendszer sikere valóságos technológiai forradalmat indít el az országban a rendszerre épülő szolgáltatások kifejlesztésének felfutásával. A GLONASS rendszert használó első okostelefon értékesítését ebben a hónapban kezdte meg az MTS mobilszolgáltató vállalat. Oroszország 2012-től 25 százalékos importvámot vet ki a GLONASS rendszert nem használó okostelefonokra.

A GLONASS rendszert felügyelő állami intézmény tájékoztatása szerint a Nokia, a Motorola és a Qualcomm tárgyalásokat folytat orosz félvezető áramkör gyártó vállalatokkal GLONASS és GPS rendszerrel egyaránt felszerelt mobil készülékek tömeggyártásáról.

Kulcsszavak: műhold

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjeső a HONOR-nak Kínában

A HONOR innovációs díjat nyert az okoseszközök kategóriájában a Kantar BrandZ China gálaeseményen.

2023. szeptember 28. 12:53

Megérkezett a nemzetközi piacra szánt Xiaomi 13T telefoncsalád

A Xiaomi bemutatta a legújabb 13T okostelefon sorozatát, a Xiaomi 13T-t és a Xiaomi 13T Pro-t, amely a képalkotást művészi fokon űző felhasználók körében tehet szert majd a legtöbb rajongóra. A Leicával közösen fejlesztett, professzionális optika került a készülékekbe, így a Xiaomi 13T sorozat a Leica kamerák esszenciáját megragadó Authentic Leica Imagery szolgáltatásokkal büszkélkedhet. A telefonok teljesítményét optimalizálták, üzemidejüket még jobban kitolták, a kijelzőjük pedig kristály tisztán, nagy részletgazdagsággal jeleníti meg a tartalmakat – vagyis kivételesen jó képmegjelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek és nagyszerű felvételek készülhetnek velük. 

2023. szeptember 27. 12:54

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38