Business and Technology 2011 infokommunikációs konferencia Siófokon

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 14. 08:26

A távközlés Magyarországon még messze nem merítette ki a fejlődési lehetőségeit, és továbbra is a gazdaság húzóágazata marad - vélték egybehangzóan a Business and Technology 2011 infokommunikációs konferencia előadói a szerdán elhangzott előadásokban.

A hagyományteremtő céllal megrendezett kétnapos konferencia és kiállítás szerdán kezdődött Siófokon, ahol az infokommunikáció felhasználói és az iparág képviselői információkat és eszmét cserélhetnek, valamint áttekintést kaphatnak az ágazat trendjeiről.

A rendezvény első napján Beck György, az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetségének) alelnöke, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója a távközlés helyzetéről tartott előadást. Rámutatott, hogy az elmúlt évek során ez az iparág minden területén folyamatos, dinamikus növekedést mutatott, és még nagy lehetőségeik állnak előtte. Elmondta, hogy jelentős gyártási kapacitás költözött és még költözhet Magyarországra. Az IKT (infokommunikációs technológiák) szektor súlya jelentős, a magyar GDP 6 százalékát adja, amellyel jó helyen áll az ország európai viszonylatban - mondta el.

Beck György a különadóról szólva kifejtette, az iparág szereplői megértették, hogy a gazdasági válság áldozatokat követel, de "rossznéven" vették, hogy csak négy iparágat sújt a különadó - ami a távközlési iparág esetében 60 milliárd forint - a többiek "megúszták". Az ágazat profittermelő képessége a különadó miatt kérdésessé vált, de a távközlés továbbra is a gazdaság húzóágazata marad - tette hozzá.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerint a digitális tartalmak növekvő adatigénye és a hálózatba kapcsolt eszközök számának növekedése miatt a közeljövőben szélessáv-robbanás várható Magyarországon is. A szakember arról beszélt, hogy az iparági és a gazdasági szabályozás szereplőit ez nagy technológiai és üzleti kihívások elé állítja.

Vasváriné Menyhárt Éva, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy az államnak nagy szerepe van a digitális esélyegyenlőség biztosításában. Emlékeztetett arra, hogy már egymillió ember él az egyablakos ügyintézés lehetőségével, és a felhasználások tovább bővülnek. Adatai szerint jelenleg mintegy 4 millió ember van leszakadva a digitális íráskészség tekintetében, akiknek a felzárkóztatására képzési programokat, oktatást kell szervezni mind a lakosság, mind a kis- és középvállalkozások körében.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy melyek a legsürgetőbb tennivalók a digitális infrastruktúra fejlesztése terén. A szakvezetés 2014-es céljai között szerepel egyebek közt, hogy 2 millióval kevesebb digitális írástudatlan legyen az országban, 100 százalékos legyen a mobil szélessávú lefedettség, és az elektronikus közigazgatási rendszerek egységesen működjenek.

Kulcsszavak: konferencia

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a Matcha Green termékcsaládot

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a Ceres 300 TG ARGB Matcha Green közepes toronyházat és az ARGENT E700 Matcha Green valódi bőr gamer széket. 

2023. december 2. 17:50

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és az EY

Az oktatás és a karriertervezés áll a fókuszában annak a stratégiai partnerségnek, amelyet az EY nemzetközi tanácsadó cég, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem kötött meg november 30-án.

2023. december 2. 16:09

Az AGON by AOC két új 34 hüvelykes ultraszéles gaming modellt mutat be

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT tartozék márkája – büszkén mutatja be két új 34 hüvelykes (86 cm) gaming monitorát az ultraszéles monitorok rajongóinak: az AOC GAMING CU34G2XE/BK-t és a gyorsabb, nagyteljesítményű testvérét, a CU34G2XP/BK-t. Ezeket a monitorokat úgy tervezték, hogy kiszélesítsék a magával ragadó játék eddigi határait és kiemelkedő értéket is nyújtsanak. Mind a CU34G2XE/BK, mind a CU34G2XP/BK megfizethető műszaki mérnöki látvány, amely a játékosoknak panorámikus játékteret és magas teljesítmény-paramétereket kínál.

2023. december 2. 14:31

Az Epson 100%-ban megújuló villamosenergia használatára áll át egész Európában

A precíziós, innovatív technológiai megoldásairól híres Epson bejelentette, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé és a fosszilis erőforrásoktól mentessé alakítja működését. Az elmúlt években már számos meghatározó lépést tettek ennek érdekében, melyek pozitív eredményeiről a nemrég közétett fenntarthatósági jelentésük is beszámol.

2023. december 2. 12:24

A karácsonyi raktár-őrület ellen is bevetheti lelkes drónpilótáit ez a magyar startup

Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába. 

2023. december 2. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04