Az infrastuktúra biztonsága szoros összefüggésben van az Unió versenyképességével

forrás Prim Online, 2011. április 16. 18:15

A magyar soros elnökség az információs infrastruktúrák európai védelméről szervezett konferenciát 2011. április 14-15-én, Balatonfüreden. A találkozón minden uniós tagállam képviseltette magát, az Európai Bizottság részéről Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke is felszólalt a szakmai programok során. A rendezvényen Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára elmondta: "a kritikus infrastruktúravédelem nem kizárólag biztonsági kérdés, szoros összefüggésben van az Európai Unió versenyképességével is."

Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) digitális menetrendért felelős alelnöke balatonfüreden jelentette be, hogy az év végeén az Európai Unióban számítógépes támadást kivédő szimulációs gyakorlatot tartanak. "A védekezés tagállami szinten a számítógépes szükséghelyzeteket kezelő csoportok – úgynevezett CERT-ek – feladata. Ilyen szervezetet 2012 végéig valamennyi tagállamban és EU-intézményben fel kell állítani" – hangsúlyozta Kroes.
 
Nyitrai Zsolt államtitkár a soros elnökség képviseletében beszédében kiemelte:  Európának – így a magyar elnökségnek is – foglalkoznia kell a digitális bűnözés megelőzésével, válaszlépéseit az aktuális fenyegetettséghez mérten kell megterveznie. Ezzel párhuzamosan új kihívásokkal kell szembenézni az európai polgárok adatvédelemhez és magánélethez való alapvető jogainak védelme terén is.
 
Nyitrai Zsolt szerint a kritikus infrastruktúra-védelem helyzete az Európai Unióban jelentős mértékben javult ugyan az elmúlt időszakban, azonban a hálózatokhoz való hozzáférést biztosító eszközök rohamos ütemű terjedése sokkal gyorsabb a biztonsági megoldások fejlesztéseinél. A felhasználók így gyakran kerülnek lépéshátrányba az adathalászokkal szemben. Az Uniónak meg kell védenie polgárai magánszféráját és üzleti, gazdasági érdekeltségeit, ezért európai összefogás szükséges az információs infrastruktúrák naprakész védelmének területén.

A mostani eszmecsere felkészülésül szolgál a május végi Távközlési Tanácsülésre, amelynek napirendjén a Rádió Spektrum Politikai Program tervezete, az E-kormányzati Cselekvési Terv és az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) szabályozásáról szóló előterjesztés is szerepel majd. A magyar elnökség célja az, hogy az infrastruktúrák védelme terén tanácsi következtetések elfogadásával járuljon hozzá a gyors és eredményes előrelépésekhez.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a Matcha Green termékcsaládot

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a Ceres 300 TG ARGB Matcha Green közepes toronyházat és az ARGENT E700 Matcha Green valódi bőr gamer széket. 

2023. december 2. 17:50

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és az EY

Az oktatás és a karriertervezés áll a fókuszában annak a stratégiai partnerségnek, amelyet az EY nemzetközi tanácsadó cég, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem kötött meg november 30-án.

2023. december 2. 16:09

Az AGON by AOC két új 34 hüvelykes ultraszéles gaming modellt mutat be

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT tartozék márkája – büszkén mutatja be két új 34 hüvelykes (86 cm) gaming monitorát az ultraszéles monitorok rajongóinak: az AOC GAMING CU34G2XE/BK-t és a gyorsabb, nagyteljesítményű testvérét, a CU34G2XP/BK-t. Ezeket a monitorokat úgy tervezték, hogy kiszélesítsék a magával ragadó játék eddigi határait és kiemelkedő értéket is nyújtsanak. Mind a CU34G2XE/BK, mind a CU34G2XP/BK megfizethető műszaki mérnöki látvány, amely a játékosoknak panorámikus játékteret és magas teljesítmény-paramétereket kínál.

2023. december 2. 14:31

Az Epson 100%-ban megújuló villamosenergia használatára áll át egész Európában

A precíziós, innovatív technológiai megoldásairól híres Epson bejelentette, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé és a fosszilis erőforrásoktól mentessé alakítja működését. Az elmúlt években már számos meghatározó lépést tettek ennek érdekében, melyek pozitív eredményeiről a nemrég közétett fenntarthatósági jelentésük is beszámol.

2023. december 2. 12:24

A karácsonyi raktár-őrület ellen is bevetheti lelkes drónpilótáit ez a magyar startup

Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába. 

2023. december 2. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04