Sok gyermek nem alkalmazza az adatvédelmi lehetőségeket a közösségi portálokon

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 19. 08:28

Az Európai Unióban lakó fiatalok közül a 13-16 évesek 77 százaléka, a 9-12 évesek 38 százaléka rendelkezik saját profillal az úgynevezett közösségépítő weboldalak valamelyikén, közülük ugyanakkor minden negyedik nem használja a személyes adatainak védelmét lehetővé tevő szolgáltatásokat.

A Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw, Myvip vagy ezekhez hasonló portálokat használó gyermekek több mint 25 százalékának nyilvános az adatlapja, ami azt jelenti, hogy a sok esetben címet és/vagy telefonszámot is megadó profil mindenki számára látható - derül ki a felmérésből, amelyet 25 országban végeztek 25 ezer fiatal megkérdezésével.

 Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke közleményében hangsúlyozta, hogy "ezek a gyermekek kockázatnak teszik ki magukat, és zaklatás, illetve gyermekcsábítás áldozataivá válhatnak. Ezért minden közösségépítő weboldalt működtető cégnek sürgősen gondoskodnia kell arról, hogy a kiskorúak profiljaihoz való hozzáférés alapértelmezettként csak a visszaigazolt ismerősi körre korlátozódjon, és e profilok ne legyenek elérhetők keresőprogramok számára."

 A felmérés szerint a 9-12 évesek 15 százalékának 100-nál több visszaigazolt ismerőse van az adott oldalon, ez a szám Magyarország esetében a legmagasabb (47 százalék).

 Az adatok szerint a 11-12 évesek körében mindössze 56 százalék nyilatkozott úgy, hogy tudja, hogyan kell módosítani profilja adatvédelmi beállításait. A 15-16 évesek közül viszont már 78 százalék mondja azt, hogy tisztában van az adatvédelmi beállítások módosításának mikéntjével.

 Az Európai Bizottság emlékeztetett arra is: tavalyelőtt a jelentősebb közösségépítő weboldalak működtetői megegyeztek abban, hogy intézkedéseket hoznak 18 év alatti felhasználóik online biztonsága érdekében. Kroes sürgette azokat a cégeket, amelyek még nem tették ezt meg, hogy csatlakozzanak a megállapodáshoz.

 

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

A Széchenyi István Egyetem hallgatói ismerkedhettek meg elsőként Elon Musk műholdas rendszerével

Az Elon Musk nevéhez kötődő amerikai SpaceX űrkutatási vállalat több ezer alacsony pályás műhold segítségével létrehozott globális internetszolgáltatása a Starlink, amelynek terminálját és annak tesztelését – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) való együttműködés keretében – a hazai felsőoktatásban elsőként a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be. Ez a program is bizonyította, hogy az intézmény hallgatói a legmodernebb technológiák segítségével naprakész tudást szerezhetnek akár az űrtávközlés területén is.

2023. február 13. 09:58

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Szolgáltatófüggetlen 5G-s tesztprojekt indul

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos módon széles körben megvalósítani. A tapasztalatok alapján a hálózaton később különféle okos szolgáltatások is elérhetővé válnak.

2022. május 24. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48