Sokat veszítünk a hanyag iratkezelésen

forrás Prim Online, 2011. április 26. 12:45

Míg Nyugat-Európában 60, addig nálunk mindössze a cégek 20 százaléka használja az elektronikus iratkezelés valamilyen formáját. A megoldás terjedését előrevetíti, hogy használata akár 20 százalékkal növelheti a hatékonyságot.

A digitális dokumentumkezelő rendszerek összességében 5-20 százalékkal javítják a belső információáramlás hatékonyságát, amely jelentős profittöbbletet eredményezhet, ennek ellenére Magyarországon eddig csak lassan vezették be a sok irattal dolgozó vállalkozások − mondta Rosta János, a Tankönyvkiadó ADMIS rendszerét is kiépítő, Laurel Cégcsoporthoz tartozó ProgAdat szakembere.

Ma egy vállalat irányítása egy folyamatorientált dokumentummenedzsment rendszer (DMS) nélkül szinte egyértelműen magával kíséri a többletköltségek rizikóját, a határidők túllépését és a szervezetlen alkalmazottakat – hangoztatja a szakértő. Mindezek ellenére jelenleg a potenciális hazai vállalkozásoknak csak a 20 százaléka rendelkezik dokumentumkezelő megoldással, ők is elsősorban valamely vállalatirányítási rendszer kiegészítéseként használják ezeket. Ezzel szemben Nyugat-Európában az elterjedtség közel 60 százalékos.

Szerencsére ma már a vállalatokhoz egyre több információ érkezik eleve elektronikus úton (mailben, adat file-okban, képként, stb.). Ezeket ugyanolyan gondossággal kell kezelni, mintha papír alapúak lennének, de nagy hiba lenne kinyomtatni és ezzel terhelni a környezetet csak azért, hogy iktassuk, vagy érkeztessük – húzza alá Rosta János. Az ADMIS rendszer ezt az elvárást is maximálisan támogatja. A dokumentummenedzsment bevezetése ugyanis megelőzi az egyes iratok többszöri, felesleges kinyomtatását, jelentősen csökkentve a környezetterhelést. Megkönnyíti a dokumentumok visszakereshetőségét, drasztikusan rövidítve az erre fordítandó időt. Biztonságot ad a managementnek, hogy a vállalati vagyon részét képező tudás, információ nem vész el egy dolgozó távozásával.

A következő években a dokumentumkezelő rendszerek gyorsabb terjedését uniós források is támogatják. A vállalatok beruházási kedvét emellett az emberi munka kiváltása, ezzel a tévedés lehetőségének minimalizálása, továbbá az adatfeldolgozás és tárolás gyorsaságának, helyigényének csökkenése is ösztönzi – mutat rá a ProgAdat piaci elemzése.

Kulcsszavak: dokumentumkezelés

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A diákmunkában elindult a nyári szezon

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás. 

2023. június 5. 17:10

Mesterséges intelligencia ír hirdetéseket egy ingatlanirodának

Az ingatlanpiac olyan szektor, ahol az ügynököknek gyakran szembe kell nézniük a mindennapi teendők mellett nagy mennyiségű adminisztrációs feladatokkal is. Egy forradalmi innováció azonban egészen új távlatokat nyit a szakmában: egy magyarországi ingatlanos hálózatnál már a mesterséges intelligencia (MI) generálja a hirdetési szövegeket. 

2023. június 5. 15:41

Irodát nyit Budapesten az Amazon Web Services

Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitja meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok, vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára.

2023. június 5. 14:09

A Széchenyi István Egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

A győri Széchenyi István Egyetem újabb 32 hallgatója és oktatója nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját, akik idén is kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat. A pilóta nélküli járművektől a kis- és középvállalkozások helyzetén át egészen az egészséges csokoládé előállításáig számos érdekes kutatás hangzott el a rendezvényen.

2023. június 5. 12:43

Már várja az érdeklődőket a Schneider Electric Fenntarthatósági Iskolája

Új eszközt kínál a fenntarthatósági törekvések még eredményesebb megvalósításához a vállalkozások és szakemberek számára a Schneider Electric, már lehet jelentkezni a társaság Fenntarthatósági Iskolájába. Az ingyenesen elérhető digitális platform számos interaktív tanfolyamot kínál, amelyek célja, hogy felvértezze az érdeklődőket a fenntarthatósági teljesítményük javításához szükséges ismeretekkel és készségekkel.

2023. június 4. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39