A jövő informatikája az OTDK-n

forrás Prim Online, 2011. április 27. 12:43

Biotechnológia, robotika, hálózati és felhő alapú rendszerek, üzleti informatika, oktatás, közösségi kommunikáció, mobil kutatások és még számos érdekes kutatási terület mutatkozott be az idei OTDK-n.

A magyar felsőoktatás egyik legizgalmasabb eseménye az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amelynek Informatika Tudományi Szekcióját április 18-20. között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán rendezték meg.

A rendezvény során az egyetemi és főiskolai hallgatók által önállóan végzett - a tudomány élvonalába tartozó - kutatások kerültek bemutatásra. Mint dr. Pataricza András, az Országos Tudományos Diákköri Tanács Informatika Tudományi Szakmai Bizottság elnöke megfogalmazta, látható, hogy a hagyományos informatikai témák mellett az élő természettudományokkal kapcsolatot teremtő alkalmazások is komoly teret kaptak a konferencián.

Magyar specialitás az, hogy a hallgatók és oktatók szoros együttműködéséből származó tudományos munkák a Tudományos Diákkörök keretében, szervezetten kerülnek versenyeztetésre. Az itt tevékenykedő hallgatók a jövő kutatói utánpótlásának alapját képzik, példát adva ezzel a felsőoktatásban tanuló társaiknak.

A konferencián bemutatott 121 pályamunka között 15 első helyezést osztott ki a hazánk kiemelkedő informatikai szaktekintélyeit felvonultató mintegy 40 tagú zsűri.

A győztesek között találtunk igazi unikumokat, kreatív álmodókat, akik például a szabad kézzel rajzolt képek, skiccek alapján történő interaktív kereső rendszer tervezésére és elkészítésére tettek kísérletet, vagy az ALTEA nyelv megvalósításán fáradozókat, akik úgy gondolják, hogy létezik egyszerű mindenki által használható megoldás a hagyományos programnyelvek és a „lusta” programozók kiváltásra.

A dolgozatok többsége – így a nyertesek java is – olyan szintű mélységeibe ereszkedett az informatika és információ technológia tudományának, hogy az eredményeket igazán csak a téma szakavatott előadói és a hozzáértő zsűri értették. Az elméletek, képletek és algoritmusok labirintusát felvonultató diákok láthatóan az alkalmazott tudományok és a gyakorlati találmányok helyett inkább elméleti kutatást erősítik majd.

Számos pályázó foglakozott a szociális hálózatok elméleti kérdéseivel, s a témák között szerepelt a jövő informatikáját meghatározó tudományterület, mint a gyógyszerhatóanyagok mellékhatásának modellezése, robotlátás és -navigáció, vezeték nélküli hálózatok, illetve számítógépes rendszerek teljesítményének optimalizálása.

A bemutatott kutatási eredmények többségéről még nagyon nehéz megjósolni mekkora sikert érhetnek el hazai és nemzetközi téren, s mivel a megcélzott problémák többsége elméleti ezért főképp háttérkutatásként értelmezhetők az információ technológia területén.
Ennek ellenére a rendezvényen a tehetségesebb hallgatók akár a jövőjüket is megalapozhatták, mivel a XXX. OTDK megrendezését a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium mellett nemzetközi szinten is befutott startupok is segítették.

Az előadók közül többen esélyeseknek látszanak arra, hogy néhány éven belül a jövő startup vállalkozói legyenek, ha a kutatásaik valódi eredményekké alakulnak hamarosan akár a divatos startup versenyek sztárjai magyar vagy is nemzetközi garázscégek alapítói is kikerülhetnek közülük.


 

Kulcsszavak: oktatás tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05