Évi egy vírusfertőzéssel és naponta spamek törlésével küzdünk

forrás Prim Online, 2011. április 28. 14:40

A VIPRE vírusirtó hazai képviselete megbízásából készített felmérésében a megkérdezettek 58 százalékának számítógépe évente legalább egyszer megfertőződik; a válaszadók fele pedig minden nap töröl kéretlen levelet a postafiókjából; a válaszadók 25 százaléka tervezi táblagép vásárlását.

A VIPRE vírusirtó hazai képviseletének megbízásából több mint 3000 egyéni és vállalati felhasználó megkérdezésével széleskörű informatikai felmérés készült. A vállalat olyan mindennapos informatikai témákban kérdezte meg a kérdőív kitöltőinek a véleményét, mint például a vírusvédelem, az elektronikus levelezés, a közösségi portálok vagy az egyre divatosabb táblagépek használata. A felmérés rávilágít arra, hogy a felhasználók számára a legfontosabb kihívást 2011-ben is még mindig a spamek és a vírusok elleni védekezés jelenti: a válaszadók 58 százaléka jelezte, hogy az utóbbi egy évben egyszer legalább megfertőződött a számítógépe. A lehető legátfogóbb védelem elérése érdekében a felhasználók örömmel üdvözölnének a szokásostól eltérő licencelési technikákat, például a korlátlan családi licencet, amellyel az egy háztartásban található összes számítógép egy előfizetéssel védhető, vagy a lejárat nélküli licenceket. A megkérdezettek 48 százaléka pedig minden nap töröl kéretlen leveleket online postaládájából. Bár Bill Gates 2006-ra jósolta a spam levelek megszűnését, az elmúlt 5 év alatt sem sikerült végleges megoldást találni erre a vállalati és az egyéni felhasználók széles rétegeit egyaránt érintő problémára.

A VIPRE vírusirtó magyarországi képviselete megbízásából készített felmérés főbb megállapításai:

Vírusvédelem


- A válaszadók 98 százaléka használ valamilyen vírusirtót informatikai eszközein, viszont csak 24 százalékuk fizet is a biztonsági szoftverért.

- A megkérdezettek 58 százaléka jelezte, hogy megfertőződött a számítógépe az elmúlt egy évben.

- A felhasználók a kérdőív kitöltése során egy 1-5-ig terjedő skálán osztályozhatták a legelterjedtebb vírusirtókat, attól függetlenül, hogy térítés ellenében vagy díjmentesen igénybe vehetőek-e a szoftverek. Az értékelés szerint a válaszadók a VIPRE (4,68), a Symantec (4,17) és a Kaspersky (4,07) vírusirtókkal a legelégedettebbek.

- A vírusvédelmi licencekkel kapcsolatos kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a kérdőívet kitöltő felhasználók közel kétharmada jó ötletnek tartja a szokásostól eltérő licencelési technikákat, például a korlátlan családi licencet (65 százalék) – amellyel az egy háztartásban található összes számítógép egy előfizetéssel védhető – illetve a lejárat nélküli licencet (61 százalék).

Számítógép-használat

-A megkérdezettek több mint 56 százaléka legalább két számítógéppel rendelkezik egy háztartásban.

- Táblagépet a kérdőívet kitöltők 5,5 százaléka használ, és további 25 százalékuk tervezi, hogy a közlejövőben vásárol ilyen eszközt.

- A megkérdezett felhasználók körében – például az észak-amerikai vásárlási trendekkel szemben – az iPad mellett az Android rendszert futtató táblagépeket is szívesen vásárolnak.

- A táblagép-tulajdonosok és a vásárlást tervező válaszadók számára a kedvező ár csak másodlagos szempont volt a kiválasztás során, mert az eszköz márkája és minősége játszott inkább meghatározó szerepet a döntésben. Az alkalmazások csupán a harmadik helyre szorultak, hiszen az eszközök előnye csak a használat során mutatkozik meg az applikációkon keresztül.

Levelezés

- A megkérdezettek 59 százaléka rendelkezik freemail és 49 százaléka Gmail postafiókkal. Meglepő módon mindössze minden 10. megkérdezett használja a Facebook saját email szolgáltatását.

- Továbbra is mindennapos problémát jelent a spam: a megkérdezettek 48 százaléka naponta töröl kéretlen elektronikus levelet postafiókjából.

Közösségi portálok

- A megkérdezettek több mint kétharmada használja aktívan a Facebook és az Iwiw közösségi oldalakat. A Facebook meredeken felfelé ívelő fejlődésével és folyamatos térnyerésével szemben az Iwiw stagnál.

- A Twittert mindössze a válaszadók 4 százaléka használja.

- A kérdőívet kitöltő felhasználók 16 százaléka egyetlen közösségi portálon sem aktív.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy teljesítményű memória munkaállomásokhoz és felső kategóriás asztali számítógépekhez

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját. Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

2023. március 20. 21:23

Már a hazai gamerek is lecsaphatnak az LG 240 Hz-es képfrissítésre képes OLED monitorjaira

Már Magyarországon is elérhetőek az LG legújabb top kategóriás gaming OLED monitorjai. A 45 colos képátlójú 45GR95QE-B és a 27 colos 27GR95QE-B UltraGear OLED kijelzők az élénk színek és a mélyfekete árnyalatok megjelenítése mellett maximálisan gördülékeny játékmenetet garantálnak: másodpercenként akár 240 képkocka megjelenítésére képesek, mindezt ultraalacsony válaszidő mellett. A 45 colos modell hajlított képernyője extra nagy görbületű, így a teljes képernyőfelületen tisztán, torzulás nélkül láthatóvá válik minden részlet, ezzel kielégítve a haladó és profi játékosok minden igényét.

2023. március 20. 17:10

Bemutatkozott a Microsoft 365 Copilot

A Microsoft a mesterséges intelligencia felhasználását új szintre emelte azzal, hogy március 16-án bejelentette a Microsoft 365 Copilotot, ami az Office-alkalmazásokba építve töredékére csökkenti le a napi, klasszikus értelemben vett irodai munkát. 

2023. március 19. 13:54

Ki nyeri meg a Google és Microsoft párviadalát?

Az elmúlt hónapokban a világ két legnagyobb technológiai vállalata közötti kiélezett versenytől hangos a világsajtó. A legtöbb elemzés arról számol be, hogy a Microsoft a ChatGPT (OpenAI) fejlesztésével és piaci bevezetésével jelentősen elhúzhat a Google előtt, eldöntve ezzel a már több évtizede tartó „állóháborút”. 

2023. március 17. 12:43

Így teheti hatékonyabbá a mobilkommunikáció és az 5G az energiaszolgáltatókat és a közműveket

Az energiaszektor digitalizációja – különösen napjainkban – egyre sürgetőbbé váló folyamat, hiszen a digitális innovációk segítségével jelentősen hatékonyabbá válhatna a közműhálózatok működése. Az 5G technológiában élen járó Ericsson Connected Energy Utilities című jelentése számos példával illusztrálja, milyen kiemelt szerepet tölthet be a szektorban a mobilkommunikáció a teljes értékláncon keresztül.

2023. március 16. 19:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20