A Microsoft kisebb profitot termelt, mint az Apple

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 2. 09:01

Növelte bevételét és nyereségét a Microsoft az idei első három hónapban, a nagy vetélytárs Apple profitját azonban nem tudta felülmúlni, amire soha korábban nem volt példa.

Az amerikai Microsoft helyi idő szerint csütörtökön megjelent beszámolója szerint a bevétel 16,4 milliárd dollár volt a január-márciusi időszakban, 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az adózott nyereség 31 százalékkal 5,23 milliárd dollárra emelkedett, az Apple viszont az iPhone és az iPad kirobbanó sikere révén jóval nagyobb, 5,99 milliárd dolláros profitot ért el.

 Piaci tőkeértéket tekintve az Apple már tavaly átvette az elsőséget, most pedig nyereségtermelő képességben is megelőzte legnagyobb riválisát.

 A Microsoft relatív sikertelenségének és az Apple sikerének nagyjából ugyanaz az oka: a klasszikus asztali, személyi számítógép (PC) piac hanyatlása, és a laptopok, notebookok forgalmát is visszavető táblagépek, valamint az okostelefonok előretörése.

 A jellemzően PC-vel vagy laptoppal együtt értékesített Windows operációs rendszer révén elért árbevétel 4 százalékkal 4,4 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában. Elemzők 4,64 milliárd dollárra számítottak, és felhívták a figyelmet, hogy sorban a második negyedévben marad el a Windows eredménye a várakozásoktól.

 Ugyanakkor az üzleti szoftverek - elsősorban az Office 2010 üzleti programcsomag - értékesítését végző üzletág bevétele 21 százalékkal 5,3 milliárd dollárra nőtt, üzleti eredménye pedig 24 százalékkal 3,1 milliárd dollárra emelkedett. A vállalati hálózatok üzemeltetését támogató szoftvereket fejlesztő Server and Tools üzletág is jól teljesített, bevétele 11 százalékkal 4,1 milliárd dollárra, üzleti eredménye ugyancsak 11 százalékkal 1,4 milliárd dollárra nőtt.

 Nőtt az online szolgáltatásokból szerzett bevétel is - 14,5 százalékkal 648 millió dollárra -, a Bing pedig felzárkózott a harmadik helyre a keresőprogramok népszerűségi listáján, de a marketingköltségek és a Yahoo-val közös tevékenységek költségei miatt végül 729 millió dolláros veszteséggel zárt az üzletág.

 A legjobb eredményeket a szórakoztató-elektronikával foglalkozó üzletág érte el a Microsoft üzleti évének márciussal véget ért harmadik negyedévében. A legtöbb bevételt az Xbox játékkonzol és a hozzá való Kintect mozgásérzékelős játékvezérlő termelte. Az Xboxból 2,7 millió darab kelt el 3 hónap alatt, ami 79 százalékos növekedés 2010 első negyedévéhez képest. Az üzletág bevétele így 60 százalékkal 1,9 milliárd dollárra, üzleti eredménye 50 százalékkal 225 millió dollárra emelkedett.

 Probléma, hogy ezeken az eszközökön korántsem lehet akkora nyereséget elérni, mint a szoftvereken, a Nokiával kötött partneri megállapodásnak pedig csak 2012-ben lehet konkrét eredménye, akkor jelenhetnek meg Windows Phone 7 operációs rendszerrel működő első Nokia okostelefonok a piacon.

 

Kulcsszavak: +céginfo Apple Microsoft

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38