Szerepjátékkal szerzett gazdasági ismeretek

forrás Prim Online, 2011. május 2. 12:28

Egy képzeletbeli világ, Seholfölde felvirágoztatásán keresztül sajátítottak el gazdasági alapismereteket felső tagozatos diákok arról, hogy például hogyan alakult ki és működik a gazdaság, és mi az egyén szerepe, felelőssége a társadalomban illetve a gazdaságban. Az ELTE Bibó István Szakkollégium állampolgári nevelés programja keretében szervezett szilvásváradi ifjúsági táborban került sor erre a programra. A diákok a gazdasági ismereteket a Családi Kasszasikerek Program által kidolgozott szerepjáték segítségével tanulták. A résztvevők a négynapos találkozón állampolgári ismereteket kaptak útravalóul, többek között közjogi, környezetvédelmi, esélyegyenlőségi, és egészségmegőrzési területen.

Az ELTE Bibó István Szakkollégium idén tizenegyedik alkalommal rendezte meg középiskolai diákok számára az Állampolgári Nevelés Tábort 2011. április 27. és május 1. között. A szakkollégium egyetemi hallgató önkéntesei idén Szilvásváradon látták vendégül a Bibó István nevét viselő iskolákból érkezett negyven diákot.
A táborban sport- és szabadidős programok mellett állampolgári ismereteket tanulhattak a résztvevők, többek között közjogi, környezetvédelmi, esélyegyenlőségi, egészségmegőrzési és családgazdálkodási területen.

A táborban a fiatalok megismerkedtek a Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Programmal (www.csaladikassza.hu), amely magyar családok, háztartások alapvető pénzügyi ismereteit, öngondoskodó képességét bővíti. A diákok a Program szakértői által kidolgozott szerepjáték segítségével tanulhatták meg, hogy hogyan alakult ki és működik a gazdaság, és mi ebben az egyén szerepe. A játékosok a szerepjáték szereplőivel azonosulva birtokba vettek, és fejlesztetek egy frissen alapított kolóniát, a megadott információk alapján életszerű gazdasági döntéseket hoztak, így Seholfölde felvirágoztatásán keresztül játék közben tanultak gazdasági alapismereteket – mondta el Hajna Csongor, a Családi Kasszasikerek Program vezetője. – „Jó volt látni, ahogy a diákok a játékban elmélyülve azonosultak a szereplőkkel, élethelyzetekkel, és közben szinte észrevétlenül egy hagyományos tanóra intenzitásának sokszorosával bővítették ismereteiket. A feladatok megoldása során előadtak egymásnak, érveltek, alkukat kötöttek, megvédték álláspontjaikat, azaz számos olyan készséget fejlesztettek, amelyeknek hasznát veszik későbbi szakmai pályafutásuk során is.”

 

Kulcsszavak: oktatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Baker McKenzie segít a családon belüli erőszak elleni küzdelemben

Nemzetközi jogösszehasonlító felületet indított a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda a családon belüli erőszak elleni küzdelemhez. A Fighting Domestic Violence elnevezésű platform célja, hogy az egyes országokban érvényben lévő törvények felmérésével és összehasonlításával világítson rá a családon belül erőszakra vonatkozó jogi keretrendszer esetleges javításra szoruló pontjaira. 

2022. január 21. 20:55

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

A telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún.  iSIM (az ieUICC*  GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.

2022. január 21. 19:37

Ma van a Magyar Informatika Napja

A magyarországi informatika múltjára, jelenére és jövőjére egyaránt fókuszáló online konferenciával ünnepelte a Neumann Társaság a Magyar Informatika Napját, amelyről hagyományteremtő céllal mostantól  minden január 21-én meg fog emlékezni. Azért ez a nap tekinthető a hazai informatika születésének, mert 1959-ben ezen  a napon jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus számítógépet, a szobányi méretű M-3-at.

2022. január 21. 18:19

Ne jusson a marketingtervezés az újévi diéták sorsára!

Számos nagy cég esik abba a hibába, hogy a karácsonyi hajtás közepette megfeledkeznek az éves kommunikációs terv összeállításáról. Számolnunk kell vele, hogy a konkurencia ilyen esetben kihasználja a rést a pajzson. De hogyan kezdjünk neki a kommunikációs tervnek, és milyen segítséget érdemes igénybe venni?

2022. január 21. 15:27

Sikeres közép-európai cipőkereskedő használja az Oracle Cloudot

A lengyel alapítású eobuwie.pl Közép- és Kelet-Európa egyik vezető cipő-, táska- és kiegészítő kereskedője, Magyarországon ecipo.hu márkanéven ismert. Ahogy a vállalat új piacokra terjeszkedik, úgy válik egyre összetettebbé árukészlete és választéka. A tervezési folyamatok racionalizálása és automatizálása, valamint a változó vásárlói igények kielégítése érdekében az eobuwie.pl nemrégiben az Oracle Retail felhő-alapú kereskedelmi megoldását választotta. Mostantól a vállalat különböző termékkategóriákért felelős részlegei egy integráltabb és intelligensebb tervezési folyamat végrehajtására lesznek képesek minden termékcsalád és a növekvő választék tekintetében a márkaportfólióban.

2022. január 21. 13:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58