Az internet maga a digitális vadnyugat

forrás Prim Online, 2011. május 12. 13:29

Létrehozó, terjesztő, felderítő és gyilkos – aktivitása szerint minden internetező e négy kategória egyikébe tartozik – állította Brad King digitális kommunikáció szakértő, a Wired magazin egykori állandó szerzője a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott előadásán, melynek témája a közösségi média üzleti célú felhasználása volt. A szakember szerint az internet maga egy tökéletlen rendszer – a digitális vadnyugat –, és pont ebben áll hihetetlen sikerének titka is.

Brad King, az indianai Ball State University oktatója, a Wired magazin egykori állandó szerzője a Budapesti Gazdasági Főiskola Társadalomtudományi Intézete és az Avantgarde Group együttműködése nyomán látogatott hazánkba. A digitális kommunikáció szakértője a BGF Külkereskedelmi Karának kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatóinak tartott előadást a közösségi média üzleti célú felhasználásáról.

A virtuális térben saját állítása szerint 12 éves kora óta aktívan részt vevő szakember szerint a tömegmédia más területeivel szemben sem a közösségi média, sem az online kommunikáció területén nincsenek lefektetett, univerzális alapelvek. Mint elmondta, az internet maga egy tökéletlen rendszer – a digitális vadnyugat –, és pont ebben áll hihetetlen sikerének titka is: felkínálja a lehetőséget, hogy a rendelkezésre álló platformokon bárki tökéletesebb eszközöket alkosson, mint a meglévők, vagy akár új platformot hozzon létre. Így az interneten minden tartalom tulajdonképpen egy nagyobb, átfogó kommunikáció eleme csupán.

Amint azt King prezentációjában kiemelte, a közösségi médiával foglalkozó szakemberek számára a legfontosabb, hogy megértsék, a digitális világ teljesen más elvek alapján működik, mint a valóság. Az internetes kommunikációban résztvevő személyek nagyon könnyen kategorizálhatóak szerepük, mutatott aktivitásuk és interaktivitásuk jellege szerint. Ez alapján King négy attitűdöt különböztet meg: a létrehozót-alkotót (achivers), a terjesztőt (socializers), a felderítőt (explorers) és a gyilkost (killers). Ennek megfelelően a jól megtervezett online üzleti modell nem arra épül, hogy cégünk hogyan tudja a lehető legjobban kommunikálni üzeneteit, hanem arra, hogy az üzenet hogyan tud majd terjedni az online térben – adott esetben a kommunikátorok ráhatása nélkül.

Brad King kiemelte továbbá, hogy az online vállalati jelenlét tervezésekor ritkán gondolnak az offline megjelenésekkel való kapcsolatra. Pedig ma már az internethez való hozzáférés nem helyhez kötött tevékenység, ezért a sikeres kommunikáció transzmediális, azaz a lehető legtöbb elemével kapcsolódik fizikai aktivitásokhoz és más médiafelületekhez.
 

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két fontos újítást vezet be a Yettel, és az OtthonNet tarifához automatikusan 5G-routert is biztosít

Majdnem megkétszereződött egy év alatt az otthoni internetes ügyfelek átlagos adathasználata a Yettelnél, és a legtöbb adatot az 5G-s felhasználók forgalmazták. Az ügyfeleknek még inkább kedvező újdonságokkal pedig újabb szintet lép a Yettel OtthonNet szolgáltatása: a mobiltechnológia előnyeit kihasználva mostantól még egyszerűbben és gyorsabban beüzemelhetővé, valamint rugalmasabban használhatóvá vált. A szolgáltatás országszerte már 2,5 millió címen érhető el a Yettel eddigi legjobb hálózatán.

2023. szeptember 14. 14:35

Az NMHH az elégséges internetről végzett piackutatást

Az internet sem korlátlan. A technológia meghatározza, hogy egy hálózat mekkora adatforgalmat képes lebonyolítani. A hálózat kiépítése, fejlesztése, fenntartása költséges, melyet a szolgáltatók – részben – az igénybevételtől függően terhelnek az ügyfelekre. Éppen ezért díjcsomagokat határoznak meg. De mit gondolnak maguk a felhasználók a számukra elégséges otthoni sávszélességről és mobilinternet adatkeretről? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internethasználókat vizsgáló piackutatása erre kereste a válaszokat.

2023. szeptember 5. 11:24

A tanévkezdést támogatja a Vodafone új akciója

A korábbi években megnövekedett érdeklődést tapasztalt a Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásai iránt az iskolakezdés időszakában, ezért a vállalat az új tanévkezdetben a növekvő ügyféligényre reagálva, fél évig fél áron teszi elérhetővé otthoni internet szolgáltatásait. A kedvezmény 2023. augusztus 15. és 2023. október 31. között megkötött új, határozott idejű lakossági internetelőfizetés esetén automatikusan aktiválódik.

2023. augusztus 28. 16:21

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38