ECDL képző- és vizsgaközpont alakult a bicskei menekülttáborban

forrás Prim Online, 2011. május 16. 17:54

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Migrants Help Magyarország Egyesület (MIGHELP) között fennálló együttműködés eredményeként 2011. május 12-én akkreditált ECDL központ alakult a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Bicskei Menekülteket Befogadó Állomásán. Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) megszerzését célzó képzés és vizsgáztatás angol nyelven zajlik, hazánkban menedékjogot nyert külföldiek számára.

A történet úgy indult, hogy a hazai menekülttáborokból kikerültek egy csoportja, valamennyien afrikaiak, nemrégiben ECDL bizonyítványt szerzett egy budapesti vizsgaközpontnál.  A kérdésre, hogy hogyan szánták el magukat erre, egyikük Mahatma Gandhi híres mondását idézte: „Be the change you want to see” – azaz: „Légy a változás, amit látni akarsz.” 

Ugyanez a sierra-leonei fiatalember,  James Peter azóta létrehozta a Migrants Help Magyarország Egyesületet (MIGHELP), amelyet az NJSZT annak megalakulása óta együttműködési megállapodás keretében támogat.  Ennek legújabb eredménye, hogy 2011. május 12-én akkreditált ECDL vizsgaközpont alakult bicskei menekülttáborban. 
Az első tanfolyam már korábban, idén márciusban elindult, mostantól azonban hivatalos vizsga is tehető helyben.  A résztvevők a bicskei tábor lakói, akik beszélik az angol nyelvet és kellően elszántak a tanulásra.

Az órákat és a vizsgákat önkéntes tanár, illetve akkreditált ECDL vizsgabiztos tartja, angolul. Az olaszországi WebScience tananyagfejlesztő cég ingyenes, angol nyelvű ECDL oktatócsomagokkal járul hozzá a projekt sikeréhez.

Az NJSZT, mint az ECDL program magyar nemzeti irodája, évente több százezer forinttal támogatja a menekültek digitális írástudóvá válását: az ECDL központot ingyenesen akkreditálta, működteti, szakmai segítséget nyújt; évente 20 menekült ember számára pedig ingyenesen biztosítja a vizsgákhoz szükséges vizsgakártyát is.

A Bicskei Menekülteket Befogadó Állomás biztosítja a tantermet, a MIGHELP pedig – adományok révén- a számítógépeket, internetet és egyéb eszközöket.

Kulcsszavak: NJSZT ECDL

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

Magyarországon 1998-99 között, vagyis több mint 20 évvel ezelőtt vetítették a Dragon Ball Z japán manga animációs sorozatot. Kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt azonban újra a tévék képernyőjére kerülhetett a magyar rajongók nagy örömére. „A világon szétszórva fellelhető, hét darab sárkánygömböt kereső Son Goku kalandjait világszerte milliók követték figyelemmel. A Casio éppen ezért készített egy különleges, limitált szériás G-Shock karórát, így tisztelegve a sorozat előtt” – hangsúlyozta Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

2020. december 1. 12:19

Jelentős veszteséget okoz a kiberbűnözés a vállalatoknak

A legköltségesebb, kiberbiztonsággal kapcsolatos biztosítási károkért a vállalatokat érő külső támadások okolhatók, ám számszerűen a munkavállalók hibáiból és a technikai problémákból fakadó kárigények a leggyakoribbak – világít rá az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) új, kiberbiztonsági trendeket elemző jelentése. (Managing The Impact Of Increasing Interconnectivity – Trends In Cyber Risk). Ebben összesen 1736 eset, és mintegy 660 millió EUR értékű, kiberbiztonsághoz kapcsolódó biztosítási kárigény elemzése olvasható, az AGCS és egyéb biztosítók által 2015 és 2020 között kezelt esettanulmányok alapján. 

2020. december 1. 10:56

A vállalatok többsége még nem képes kihozni a maximumot a felhőből

A több éves befektetett munka ellenére sok vállalat továbbra is nehezen hozza ki a maximumot felhőberuházásaiból – derül ki az Accenture új jelentéséből. 

2020. december 1. 09:44

Stresszmentes szilveszter kutyáknak!

Itt a megoldás ami elsimíthatja a pirotechnikai szerelmesei és a kutyatartók közti ellentétet. Úgy is mondhatnánk: a csendes tűzijáték a kutyát se zavarja. És persze van egy jó tanácsunk az ismert és kedvelt kutyaiskola vezetőjétől: azok a kutyák akiket be szoktak a viharban engedni a házba, nem akarnak „kifelé” menekülni – igaz ez a tűzijáték idejére beengedett kutyusokra is.

2020. november 30. 19:32

Kitárja kapuit az ELTE Informatikai Kar

December 3-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók az ELTE Informatikai Kar Nyílt napján tájékozódhatnak a választható képzésekről, az ipari együttműködő partnerekről, kutatásokról, az ösztöndíj-lehetőségekről, megismerkedhetnek az oktatókkal, érdekes előadásokon vehetnek részt, illetve bepillanthatnak a hallgatói élet kulisszái mögé.

2020. november 30. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás