Elindult az MTI ingyenes hírszolgáltatása, és új felületet kapott a közszolgálati hírportál

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 17. 08:16

A Magyar Távirati Iroda a tájékoztatáshoz fűződő alapjog megvalósítása érdekében elindította ingyenes hírszolgáltatását. A nemzeti hírügynökség egyes tartalmai, valamint naponta körülbelül ötven fotója regisztráció után érhető el az mti.hu weboldalon. A szolgáltatás mindenki számára nyitott, így magánszemélyek, cégek és médiaszolgáltatók is ingyenesen juthatnak hozzá az MTI közszolgálati tartalmaihoz. A változásokról az ügyfelek írásban kapnak tájékoztatást.

Az elérhető tartalmak között vannak a távirati iroda saját forrású közszolgálati hírei - ez a hírkiadás nagyjából kétharmada -, az MTI által készített grafikák, valamint a szöveges archívumok. A napi fotókiadásból nagyjából ötven saját felvétel érhető el díjfizetés nélkül. Ugyancsak ingyenesek az Országos Sajtószolgálaton, az Önkormányzati Sajtószolgálaton keresztül és az Original Text Service (OTS) felületén közzétett közlemények és sajtóanyagok.

Továbbra is díjkötelesek azonban a külföldi ügynökségek hírei és fotói, illetve a sajátosan hírügynökségi tartalmak, így például a hátterek, kronológiák és az elemzések.

A szolgáltatás elindításával kapcsolatban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Böröcz István azt mondta: a közmédiarendszer átalakításának része volt az a vállalás, hogy mindenki ingyenesen elérhesse az adófizetők pénzéből működő hírügynökség legfontosabb közérdekű tartalmait, és szabadon felhasználhassa azokat.

Az MTI Zrt. vezérigazgatója, Belénessy Csaba hangsúlyozta: az mti.hu honlapon található tartalmakat egy egyszerű regisztráció után bárki elérheti, vagyis a tájékozódó olvasók mellett akár médiaszolgáltatók is letölthetik, majd forrásmegjelöléssel felhasználhatják. Ez a nap fordulópont a nemzeti hírügynökség életében, mert mostantól kezdve Magyarország és a nagyvilág hírei - a felhasználók anyagi lehetőségeitől függetlenül - szabadon elérhetők a hazai közösség és a külhoni magyarság számára.

Az ingyenes szolgáltatás bevezetésével egy időben megújult a közszolgálati médiaszolgáltatók hírportálja is. A hirado.hu címen elérhető, az MTI Új Média által szerkesztett honlap tisztább, átláthatóbb és korszerűbb külsőt kapott. Az oldal a gyors, pontos és megbízható hírszolgáltatás mellett jelentős szerepet szán az eddiginél lényegesen több és jobb minőségű képnek és videónak. A tervek szerint a megújuló közmédia tartalmai hamarosan több platformon, például mobiltelefonokra, tabletekre telepíthető alkalmazásokkal, közvetlenül is elérhetőek lesznek.

Az ingyenes szolgáltatás bevezetésének és a hírportál átalakításának feladatait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, illetve a Magyar Távirati Iroda munkatársai végeztek el - tette hozzá az MTI vezérigazgatója.

(MTI)

Kulcsszavak: média MTI

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vodafone: folytatódnak a fejlesztések a következő hónapokban

A Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország jogi összeolvadása 2020. április 1-jén megtörtént, ezzel a két cég egy jogi entitássá vált. Bár a pozitív változásokat hamarosan már kezdhetik érzékelni az ügyfelek, vannak még további teendők, amíg a UPC korábbi technikai rendszerei teljesen integrálódnak a Vodafone rendszerébe, amiket átmeneti időre részben még a korábbi tulajdonos infrastruktúrája szolgál ki. A Vodafone az integráció felgyorsítása révén a lehető legrövidebb időn belül ki kívánja váltani a jelenlegi működést, és a szolgáltatásokat a lehető leghamarabb a Vodafone saját hálózatára irányítja át.

2020. július 1. 14:35

Túl a kétmilliomodik gigabites végponton a Telekom hálózata

Ügyfelei igényeinek jobb kiszolgálása érdekében a Magyar Telekom évek óta hatalmas erőforrásokat fordít vezetékes hálózatának fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára átlépte a kétmilliót a gigabites elérések száma a hálózatán. Ez azt jelenti, hogy a Telekom a hazai otthonok és vállalkozások 40%-ának már gigabites szolgáltatást tud kínálni. A gigabites társadalom létrehozása iránti elkötelezettséget mutatja, hogy a szolgáltató kifejezetten nagy figyelmet fordít a kisebb települések lefedésére is: máig mintegy 710 ötezer fő alatti településre vezette be a gigabites hálózatot – és ezek közül nagyjából 340 község lakossága még az ezer főt sem éri el.

2020. május 19. 16:58

Kedvezményekkel és ingyenes időszakkal segíti a Telenor a vállalkozások visszatérését

Korlátlan böngészés és e-mailezés otthon vagy az irodában, hasznos Office 365 funkciók, F-Secure IT-biztonsági megoldások a Telenor legújabb Otthonline csomagjában. A rugalmasan alakítható, mikrovállalkozástól nagyvállalati méretig alkalmazható ajánlatnak köszönhetően akár már kisebb beruházás mellett is profi online vállalati környezet alakítható ki, amit számos induló-kedvezménnyel tesz még vonzóbbá a mobilszolgáltató.

2020. május 18. 14:33

Magyarország az internetvilág legjobbjai között

Magyarország a világ tíz leggyorsabb internethálózattal rendelkező országa közé került 2019-ben – a Datareportal.com elemzése szerint. A világviszonylatban is kiemelkedő hazai sávszélességnek rekordszintű adatforgalomban kell helytállnia a jelenlegi járványügyi helyzetben. A távmunkára és az online oktatásra való átállás komoly biztonsági kockázatot jelent megfelelő technológiai háttér nélkül – mutatnak rá a Panda Security szakértői. A kibervédelmi cég éppen ezért már meglévő felhasználóin felül 3 hónapra az új belépők, valamint diákok és tanárok számára is díjmentesen biztosítja szolgáltatásait az online támadásokkal szemben.

2020. április 15. 10:31

Kedvezményeket és egyéb intézkedéseket vezetnek be a BIX-ben

A koronavírus helyzet okozta internetes adatforgalom növekedésre tekintettel több kedvezményt is bevezet az internetszolgáltatók számára a BIX, a magyarországi internetszolgáltatók forgalomkicserélő központja.

2020. március 24. 15:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás