Informatikával is zöldülnének a kereskedők

forrás Prim Online, 2011. május 17. 17:02

Az informatika jelenlegi legmozgalmasabb ága a kereskedelem, amelyben óriási fejlődést értek el nemcsak az eladótéri, de a bolti háttérrendszerek is. A hazai üzletek helyzetének javítására gyűltek össze a magyar tulajdonú élelmiszerláncok vezetői Gárdonyban, ahol a szervezeti és technikai lehetőségeket, valamint az ezzel járó pénzügyi előnyöket vizsgálták meg. A szakértők megállapodtak, csak az új rendszerek szélesebb körű elterjesztésével van lehetőség a költségek csökkentésére és az áruellátás fejlesztésére.

Az informatika jelenlegi legmozgalmasabb ága a bolti kereskedelem, ahol folyamatosan igény van az üzletserkentő megoldásokra. Az eladótereken belüli fejlesztések, például az érintőképernyős kasszák, digitális polccímkék mellett a háttérirodai rendszerek is rohamosan követik az új trendeket. Ugyanakkor a hazai cégek 80 százaléka számos munkafolyamatot, úgymint a beszállítói rendelést, számlázást is még mindig papír alapon végzik, a magyarországi cégek mindössze 20 százaléka rendelkezik elektronikus dokumentumkezelő megoldással. Nyugat-Európában ez az arány háromszor ekkora – mutatott rá az egybegyűlteknek Végh Ferenc, a Laurel csoporthoz tartozó ProgAdat Kft. ügyvezetője. A nagymennyiségű pazarlás azonban csökkenthető a kereskedelemben is alkalmazható elektronikus adatátviteli és dokumentumkezelő rendszerekkel.

A kereskedelmi háttérrendszerek közül az új AIR XBO technológia már a mobileszközökön keresztül is kommunikál majd, így a vezetők pda-kon, táblapécéken, iPad-en, iPhone-on keresztül is képesek lesznek az üzleti adatok elérésére. A magyar fejlesztés olyannyira világújdonságnak számít, hogy a Microsoft is figyelemmel kíséri Redmondból.

A kasszarendszerek közül a Laura a legújabb fejlesztés, mely egy hónapon belül kapja meg az adóhatósági engedélyeket. Ez már minden operációs rendszerrel együttműködik, jól fut a korszerűbb érintőképernyős és a régebbi, billentyűzetes kasszákon is, és ez is támogatja a mobil beviteli felületeket. Eleve részei a rendszernek a legelterjedtebb adóügyi nyomtatók és a legkedveltebb szkennerek, de a mobilfizetés, feltöltés, lojalty és különböző engedménytípusok kezelését is tudja.

A szakma megjelent képviselői az amerikai NCR cég által bemutatott, a világ legnagyobb teljesítményű RealPos 80XRT pénztárgépe iránt érdeklődtek leginkább, de ugyanekkora volt a kíváncsiság a világ legkisebb méretű, RealPos 40x60 kasszára is. Ezek hamarosan megjelenhetnek a magyar üzletekben is.

A dokumentummenedzsment szoftver bevezetésével számos olyan folyamat is kiváltható, amiről eddig azt gondoltuk, nem lehetséges – hívta fel a vezetők figyelmét Henrich Simonics, a Dokumenta SK tulajdonosa. A Green Store számladigitalizáló szoftver például a beérkező papíralapú számlák adatrögzítését teljesen automatizálja. Az e-posta megoldás pedig bármely két rendszer között – különösebb fejlesztés nélkül – lehetővé teszi a rendelések, szállítólevelek és számlák elektronikus cseréjét. Ez nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös, hanem a cégek számára kifizetődő is – hangsúlyozta.

A hazai cégek 80 százalékára még mindig az időigényes adatfeldolgozás, a nehézkes belső kommunikáció, a dokumentumokhoz való jogtalan hozzáférés lehetősége és az emberi tévedések sokasága jellemző – szembesültek a szakértők a dokumentummenedzsment rendszer hiányának következményeivel. De felmérések bizonyították azt is, hogy akár 10 százalékkal nőhet a forgalom csak attól, hogy a vevő mindig mindent megtalál a boltban. Egy uniós felmérés szerint Nyugat-Európa FMCG-szektorában 7,1 százalék a készlethiány, míg Magyarországon ez néhol eléri a 30 százalékot is. Ez egyrészről annak a következménye, hogy a hosszadalmas papíralapú megrendelések, számlázások alkalmazásával időben kitolódik a szállítási idő, tehát később kerül a boltok polcaira az áru – fogalmazott Lovász Attila, a Laurel csoporthoz tartozó ProgAdat Kft. kereskedelmi és logisztikai megoldások üzletágvezetője. Ennek elkerülése érdekében a megjelent nyolcvan vezető a rendelkezésre álló informatikai megoldások mind szélesebb alkalmazásáról határozott. A beruházásokra való buzdítást az Új Széchenyi terv informatikai célú pályázatainak ismertetése is fokozta, ahol a szóvivő elmondta, a támogatás mértéke projektenként elérheti a 200 millió forintot is.

Kulcsszavak: e-commerce konferencia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már várja az érdeklődőket a Schneider Electric Fenntarthatósági Iskolája

Új eszközt kínál a fenntarthatósági törekvések még eredményesebb megvalósításához a vállalkozások és szakemberek számára a Schneider Electric, már lehet jelentkezni a társaság Fenntarthatósági Iskolájába. Az ingyenesen elérhető digitális platform számos interaktív tanfolyamot kínál, amelyek célja, hogy felvértezze az érdeklődőket a fenntarthatósági teljesítményük javításához szükséges ismeretekkel és készségekkel.

2023. június 4. 14:33

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

így adóznak a kriptovaluták Európában és a FÁK országaiban

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében 2023 első negyedévében foganatosított adózási szabályokat mutatja be. A Binance szerint a jogkövető adózás révén az egész Web3 iparág megítélése javulhat, ami a szektor további bővülését eredményezheti.

2023. június 3. 14:05

A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja

A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. 

2023. június 3. 11:36

Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS

Az Emirates légitársaság az Amazon Web Services-zel (AWS) együtt indul el egy jövőbemutató, magával ragadó digitális utazásra, hogy az iparágban elsők között teljesen átalakítsa a munkavállalói élményt. 

2023. június 3. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39