Az ITC szektor vállalatai stabilnak látszanak

forrás Prim Online, 2011. május 17. 18:18

Az IT és a telekommunikációs szektor vállalatainak a piaci és pénzügyi stabilitását értékelték a legmagasabbra az érintettek, ugyanakkor a szolgáltatások érzékelt minőségével kapcsolatban erőteljes kritikát fogalmaztak meg – derül ki a B&P Braun & Partners által elvégzett idei Reputation Rating kutatás eredményeiből. A telekommunikáció és az internet világnapja alkalmából közreadott kutatásban szereplő vállalatok között nagy telekommunikációs vállalatok, IT cégek, illetve kábelszolgáltatók is megtalálhatók. A szektorban a Vodafone Magyarország Mobiltávközlési Zrt. végzett az első helyen, megelőzve az Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft.-t és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-t.

Az érintettek véleménye szerint ez a szektor kiemelten erős húzóágazatnak számít hazánkban, amelyben hatalmas K+F (Kutatás+Fejlesztés) potenciál rejlik. Ez kitörési pont lehet Magyarország számára. A tudásalapú gazdaság irányába történő elmozdulásnak ezek a cégek lehetnek a motorjai.

A megfogalmazott érintetti vélemények szerint az IT és telekommunikációs iparág vállalatainak megítélése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír a szolgáltatások érzékelt minősége. A cégekkel kapcsolatban a vállalati reputációt befolyásoló tényezőként fogalmazódott meg a magyarság, a magyar arculat, vagy éppen annak elvesztése. Ezzel kapcsolatban a kutatásban megkérdezett iparági szakértők és érintetti csoportok képviselői elmondták, hogy a hazánkban leányvállalattal rendelkező multinacionális vállalatok nem törekednek kellőképpen a helyi kultúrához való alkalmazkodásra, viszont anyavállalataik szervezeti kultúráját sem honosítják meg eléggé Magyarországon. Ez leginkább az ügyfélkapcsolatok kezelésében nyilvánul meg, ahol az ügyfelek kiszolgáltatottsága, az egyenrangúság hiánya jellemzi a szektor vállalatait. Elismerő szavak hangzottak el azonban azzal kapcsolatban, hogy a vállalati társadalmi felelősségvállalás dinamikusan fejlődő hazai gyakorlata nagy részben ezeknek a cégeknek köszönhető.
 
A vizsgált vállalatok a Leadership dimenzióban kapták átlagosan a legmagasabb pontszámot az érintettektől, amely a vállalatok piaci stabilitását, pénzügyileg jövedelmező üzletvitelét foglalja magában. Ezt követi az Elismertség, a vállalatok által kínált termékek és szolgáltatások minőségét, a vállalatok vonzerejét és munkaadói reputációját érintő terület. A vállalati társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tényezők dimenziója, a Vállalati polgárság került a harmadik helyre a kapott pontszámok alapján. A vállalati márkához és a személyes tapasztalatokhoz leginkább kötődő Érzelmi közelség dimenzió áll a negyedik helyen, míg a hiteles vállalati működésre fókuszáló Hitelesség dimenzióban figyelhető meg a legalacsonyabb átlagpontszám.
 
Reputációs dimenzió A 10 vizsgált vállalat átlagos pontszáma
   Leadership            6,40 pont
   Elismertség           5,29 pont
   Vállalati polgárság 5,14 pont
   Érzelmi közelség   4,83 pont
   Hitelesség            4,59 pont
 
"A reputációt befolyásoló dimenziókban kapott pontszámok azt mutatják, hogy az IT és telekommunikációs szektorban tevékenykedő vállalatoknak nagyobb figyelmet kellene szentelniük a hiteles vállalati működéshez kapcsolódó témák széleskörű kommunikációjára. Emellett a szolgáltatásminőség és annak kommunikációja is elengedhetetlen a megfelelő vállalati reputáció kialakításához” – mondta Iglódi Csaba, a B&P Braun & Partners Magyarország ügyvezető igazgatója. Az iparág az elmúlt évek során jelentős technikai és technológiai újítások sorozatát vezette be és napjainkban is kiemelkedő újdonságokkal szolgál ügyfelei számára. Az IT és telekommunikáció területében rejlő fejlesztési potenciál Magyarország számára is kedvező lehet. Az érintettek és az iparági szakértők véleménye szerint a magyar mérnökképzés, a hazai szakemberek hozzáértésének kiaknázása egy olyan lehetőség, amelynek nem csak kedvező gazdasági hatása, hanem presztízsértéke is lehet Magyarország számára. Hazánk mindig is gazdag volt szellemi tőkében és ez a tőke most is megvan, sőt befektetésre vár.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Randstad Workmonitor 2023: A biztos munkahely és a rugalmasság egyaránt fontos

A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35,000 munkavállaló megkérdezésével zajlott Workmonitor kutatása szerint a jelenlegi gazdasági bizonytalanság új dimenziót nyitott a dolgozók prioritásai és várakozásai terén. 

2023. március 31. 18:59

Összeolvadnak az adesso magyarországi egységei

A nemzetközi képviselettel rendelkező IT-szolgáltató adesso Group megerősíti magyarországi pozícióját hazánkban működő leányvállalatainak összeolvasztásával. Az adesso orange Kft. és az adesso Hungary Software Kft. tevékenységeinek közös üzleti szervezetbe való egyesítésével a vállalat célja, hogy ügyfeleinek teljeskörű támogatást nyújtson az informatikai létesítmények SAP S/4HANA-ra és a felhőalapú technológiákra történő átállásában.

2023. március 31. 17:28

Biomasszából készült okosórával köszönti a tavaszt a Casio

Vadonatúj modellel bővül az ütésálló G-Shock márkához tartozó, sportolásra tervezett G-Squad termékcsalád kínálata. A GBD-H2000-res négy új színben érkezik meg, amelyek közös jellemzője, hogy minden eddiginél könnyebb kivitelben készülnek, ezáltal pedig kényelmesebb viseletet biztosítanak. 

2023. március 31. 15:51

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.

2023. március 31. 14:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08