Az ITC szektor vállalatai stabilnak látszanak

forrás Prim Online, 2011. május 17. 18:18

Az IT és a telekommunikációs szektor vállalatainak a piaci és pénzügyi stabilitását értékelték a legmagasabbra az érintettek, ugyanakkor a szolgáltatások érzékelt minőségével kapcsolatban erőteljes kritikát fogalmaztak meg – derül ki a B&P Braun & Partners által elvégzett idei Reputation Rating kutatás eredményeiből. A telekommunikáció és az internet világnapja alkalmából közreadott kutatásban szereplő vállalatok között nagy telekommunikációs vállalatok, IT cégek, illetve kábelszolgáltatók is megtalálhatók. A szektorban a Vodafone Magyarország Mobiltávközlési Zrt. végzett az első helyen, megelőzve az Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft.-t és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-t.

Az érintettek véleménye szerint ez a szektor kiemelten erős húzóágazatnak számít hazánkban, amelyben hatalmas K+F (Kutatás+Fejlesztés) potenciál rejlik. Ez kitörési pont lehet Magyarország számára. A tudásalapú gazdaság irányába történő elmozdulásnak ezek a cégek lehetnek a motorjai.

A megfogalmazott érintetti vélemények szerint az IT és telekommunikációs iparág vállalatainak megítélése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír a szolgáltatások érzékelt minősége. A cégekkel kapcsolatban a vállalati reputációt befolyásoló tényezőként fogalmazódott meg a magyarság, a magyar arculat, vagy éppen annak elvesztése. Ezzel kapcsolatban a kutatásban megkérdezett iparági szakértők és érintetti csoportok képviselői elmondták, hogy a hazánkban leányvállalattal rendelkező multinacionális vállalatok nem törekednek kellőképpen a helyi kultúrához való alkalmazkodásra, viszont anyavállalataik szervezeti kultúráját sem honosítják meg eléggé Magyarországon. Ez leginkább az ügyfélkapcsolatok kezelésében nyilvánul meg, ahol az ügyfelek kiszolgáltatottsága, az egyenrangúság hiánya jellemzi a szektor vállalatait. Elismerő szavak hangzottak el azonban azzal kapcsolatban, hogy a vállalati társadalmi felelősségvállalás dinamikusan fejlődő hazai gyakorlata nagy részben ezeknek a cégeknek köszönhető.
 
A vizsgált vállalatok a Leadership dimenzióban kapták átlagosan a legmagasabb pontszámot az érintettektől, amely a vállalatok piaci stabilitását, pénzügyileg jövedelmező üzletvitelét foglalja magában. Ezt követi az Elismertség, a vállalatok által kínált termékek és szolgáltatások minőségét, a vállalatok vonzerejét és munkaadói reputációját érintő terület. A vállalati társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tényezők dimenziója, a Vállalati polgárság került a harmadik helyre a kapott pontszámok alapján. A vállalati márkához és a személyes tapasztalatokhoz leginkább kötődő Érzelmi közelség dimenzió áll a negyedik helyen, míg a hiteles vállalati működésre fókuszáló Hitelesség dimenzióban figyelhető meg a legalacsonyabb átlagpontszám.
 
Reputációs dimenzió A 10 vizsgált vállalat átlagos pontszáma
   Leadership            6,40 pont
   Elismertség           5,29 pont
   Vállalati polgárság 5,14 pont
   Érzelmi közelség   4,83 pont
   Hitelesség            4,59 pont
 
"A reputációt befolyásoló dimenziókban kapott pontszámok azt mutatják, hogy az IT és telekommunikációs szektorban tevékenykedő vállalatoknak nagyobb figyelmet kellene szentelniük a hiteles vállalati működéshez kapcsolódó témák széleskörű kommunikációjára. Emellett a szolgáltatásminőség és annak kommunikációja is elengedhetetlen a megfelelő vállalati reputáció kialakításához” – mondta Iglódi Csaba, a B&P Braun & Partners Magyarország ügyvezető igazgatója. Az iparág az elmúlt évek során jelentős technikai és technológiai újítások sorozatát vezette be és napjainkban is kiemelkedő újdonságokkal szolgál ügyfelei számára. Az IT és telekommunikáció területében rejlő fejlesztési potenciál Magyarország számára is kedvező lehet. Az érintettek és az iparági szakértők véleménye szerint a magyar mérnökképzés, a hazai szakemberek hozzáértésének kiaknázása egy olyan lehetőség, amelynek nem csak kedvező gazdasági hatása, hanem presztízsértéke is lehet Magyarország számára. Hazánk mindig is gazdag volt szellemi tőkében és ez a tőke most is megvan, sőt befektetésre vár.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei új okoshangszórója 360 fokos hangzást biztosít

A Huawei Technologies Fogyasztói Üzletága bemutatta legújabb okoshangszóróját, a Sound X-et. A csúcsminőségű, akusztikus hangzást nyújtó, kompakt méretű – 165x203 mm – készüléket összesen 8 hangszóróval szerelték fel. A francia Devialet-val együttműködésben készült hangsugárzó, amely akár 5 méteres távolságból is hallja a felhasználót.

2020. április 6. 19:27

Itt a teljes körű magyar megoldás az azonnali fizetésre

Bemutatkozott a nagyközönségnek a koronavírus okozta társadalmi és gazdasági problémák enyhítésére és kezelésére szervezett informatikai versenyen a magyar tulajdonban lévő és kizárólag magyar fejlesztőket foglalkoztató Organic elektronikus fizetési megoldása.

2020. április 6. 18:13

A Vivre.hu támogatja a hagyományos kiskereskedőket

A Vivre, Románia és Kelet-Közép-Európa egyik vezető online lakberendezési és dekorációs áruháza arra ösztönzi az offline üzlettel rendelkező kiskereskedőket, hogy forgalmazzák termékeiket a Vivre.hu oldalán.

2020. április 6. 16:55

VIP Service szolgáltatást kínál az új P40-széria készülékeihez a Huawei

VIP Service szolgáltatást vezetett be legújabb készülékeihez a Huawei. A P40-készülékcsalád és a MateXs tulajdonosai a szolgáltatás keretében extra felhő-tárhelyet, valamint az ország több mint 30 pontján – köztük a Media Markt és a Notebook.hu üzleteiben –, illetve telefonon is, a 0680-482-934-es számon személyes szakértői segítséget vehetnek igénybe. Elindult a vállalat új háztól-házig szolgáltatása is: a veszélyhelyzet időszaka alatt ingyenesen szállítják el a garanciális Huawei készülékeket a szervizbe, majd a javítást és fertőtlenítést követően vissza is juttatják tulajdonosának. 

2020. április 6. 15:40

Új gamer laptop azoknak, akik többet akarnak

A Razer bejelentette a Razer Blade 15 gamer laptop fejlődésének következő modelljét, amely mostantól akár 8 magos 10. generációs Intel Core i7 processzorral, NVIDIA GeForce RTX SUPER GPU-kkal, valamint egy 300 Hz-es kijelzővel is rendelhető, melyek mind a jellegzetes fekete alumínium házban kaptak helyet. Az új billentyűzet-elrendezéssel, továbbfejlesztett bemeneti és kimeneti lehetőségekkel, valamint bőséges SSD tárhellyel kiegészült Blade 15 lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy a lehető legjobb formájukat nyújtsák a játékokban, a legjobb munkát adják ki kezükből, és a legjobb életüket éljék.

2020. április 6. 14:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás