Csökkentek a PC-eladások az első negyedévben Nyugat-Európában

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 18. 08:52

A táblaszámítógépek előretörését és a hagyományos számítógépek, de még a notebook gépek forgalmának csökkenését mutatják az első negyedévi európai személyi számítógép értékesítési adatok.

Az első negyedévben Nyugat-Európában az előző évihez képest 17,8 százalékkal 14,7 millió darabra esett vissza az asztali és a notebook gépek értékesítése - írja a Gartner piackutató vállalat jelentése.

Az Apple értékesítései viszont tíz százalékkal emelkedtek, ezzel a vállalat az öt legnagyobb számítógépgyártó közé sorolhatott be.

Az első negyedévi értékesítési adatok tanúsága szerint a vásárlók a korábbinál hosszabb ideig várnak készülékeik lecserélésével, illetve csere esetén valamely táblaszámítógép típust részesítenek előnyben, elsősorban is az Apple iPad készülékét. A számítógépipar már eleve nagy készletekkel kezdte a negyedévet, ami alig csökkent a periódus végére, "mivel a kereslet gyakorlatilag beszáradt".

Számos nagy számítógép gyártónak komoly visszaesést kellett elkönyvelnie eladásaiban. Az Acer eladásai 29,9 százalékkal 2,84 millióra estek vissza, a Dell eladásai pedig 22 százalékkal, az Asus eladásai 12 százalékkal.

Az európai értékesítések oly mértékben visszaestek, hogy a Hewlett-Packard még eladásainak 15,9 százalékos csökkenésével is növelni tudta piaci részesedését, 22,8 százalékról 23,4 százalékra.

Az iPad sikerének uszályában az Apple számítógép eladásait is növelni tudta. Az Apple 966 ezer Mac gépet adott el, és ezzel kiütötte az ötödik helyről a Toshibát a nyugat-európai ranglistán. Az Apple a legnagyobb növekedést a notebook kategóriában érte el, 32 százalékosat.

Németországban a személyi számítógép eladások 16,5 százalékkal 2,8 millióra esett vissza az első negyedévben. A notebook eladások 21 százalékkal, az asztali gépek eladásai 7 százalékkal csökkentek.

A Hewlett-Packard visszaszerezte piacvezető szerepét Németországban az első negyedévben. Eladásainak 0,5 százalékos növelésével, 429 ezer eladott géppel 12,8 százalékról 15,5 százalékra növelte piaci részesedését, miközben az Acer eladásainak 45,8 százalékos visszaesésével piaci részesedése 22,4 százalékról 14,6 százalékra esett vissza. A német piacon a Gartner szerint a legnagyobb növekedést a Samsung érte el, eladásait 29 százalékkal 197 ezerre növelte.

A Gartner személyi számítógép statisztikai adatai nem tartalmazzák a táblaszámítógépeket.

(MTI)

Kulcsszavak: trend PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

A Philips bemutatja a díjnyertes hordozható monitort kettős USB-C-vel

Az új hordozható Philips 16B1P3302D monitor egy tökéletes útitárs. A Philips 16B1P3302D modell a Philips monitors hordozható sorozatának részeként jelenik meg. A monitor dizájn-identitása elnyerte a 2021 iF Product Design Award címet, és a 2021 Red Dot díjat is elhozta.

2023. március 22. 20:01

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Itt a Java legújabb verziója!

Az Oracle bejelentette a Java 20 elérhetőségét. A világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verziója több ezer teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági előrelépést kínál, köztük a platformra vonatkozókat, amelyek segítik a fejlesztőket a termelékenység javításában, valamint az innováció és a növekedés támogatásában. 

2023. március 22. 12:45

Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások az utóbbi egy évben

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz. 

2023. március 22. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48