Letaszították a trónról a Confickert

ESET vírusstatisztika

forrás Prim Online, 2011. május 18. 16:39

Megtört a 2009 októbere óta tartó folyamatos uralom, és tizennyolc hónap után átadta trónját a Conficker féreg. Áprilisban már az Autorun vírus okozta a legtöbb kellemetlenséget a felhasználóknak.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudható, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit.

Meglepő fordulat, hogy a Conficker féreg búcsút mondhatott korábbi „bérelt” első helyének, és helyet cserélt az eddig „örök” második Autorun vírussal. Utóbbi sikerének fő oka, hogy a legtöbb felhasználó kényelemből nem tiltja le az automatikus futtatást a Windows operációs rendszerek alatt.

Ugyanakkor a trójaiak magas aránya továbbra sem csökkent a vírustoplistán - még mindig heten tartózkodnak a tízes élbolyban. Komoly figyelmeztetés, hogy a trójai programok túlsúlyba kerültek, ami miatt a böngészés, az új programok telepítése, és a hordozható meghajtók kezelése kritikus területévé vált a számítógépes biztonságnak.

A védekezés során a frissített vírusvédelem mellett az is fontos, hogy amikor a Windowshoz új frissítés érhető el, azt minél hamarabb telepítsük. Emellett a külső adathordozók automatikus indulását is érdemes letiltani saját biztonságunk érdekében. A bűnözők előszeretettel terjesztik rosszindulatú szoftvereiket népszerű témákkal - mint például Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjével, vagy akár Osama Bin Laden halálának állítólagos videójával - ezért fokozott éberség javasolt a kéretlen levelek tartalmával kapcsolatban; amennyiben azok linket tartalmaznak, ne kattintsunk arra!

Végül egyetlen újonc kártevő is bekerült a toplistába, ez pedig a JS/Redirector trójai. Ez egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva böngésző ablakokat nyit meg, emellett hátsó ajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni. Az ESET szakértői azt javasolják, hogy időről-időre vizsgáljuk át böngészőnk biztonsági beállításait, és telepítsünk olyan beépülőt (plugint), amely megakadályozza az esetlegesen kártékony JavaScript kódok automatikus elindulását.

Vírustoplista - 2011. április

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011. áprilisában a következő tíz károkozó terjedt a legnagyobb arányban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 21,08 százalékáért.

1. INF/Autorun vírus


Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 5,08%

Előző havi helyezés: 2.

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

2. Win32/Conficker féreg

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 4,68%

Előző havi helyezés: 1.

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

3. JS/Redirector trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 2,48%

Előző havi helyezés: -

Működés: A JS/Redirector trójai egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva kéretlen böngésző ablakokat jelenít meg, emellett hátsó ajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/!redirector

4. Win32/PSW.OnLineGames trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1,99%

Előző havi helyezés: 3.

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.
 
A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ:

http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

5. Win32/HackMS trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1,86%

Előző havi helyezés: 5.

Működés: A Win32/HackMS alkalmazás eredetileg egy kalóz kulcsgeneráló eszköz, amely azonban kártevőt is tartalmaz. A program telepítésekor rejtett állományokat és olyan bejegyzéseket is létrehoz a rendszerleíró-adatbázisban, amelyek a hálózati beállításokat és a keresési eredményeket titokban módosítják a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/hackkms-a

6. Win32/VB féreg

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1,32%

Előző havi helyezés: 6.

Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

7. Win32/Shutdowner trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1,27%

Előző havi helyezés: 7.

Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró-adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ:  http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

8. Win32/Tifaut trójai


Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0,96%

Előző havi helyezés: 8.

Működés: A Wind32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:WindowsSystem32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön bejegyzést is készít a rendszerleíró-adatbázisban. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21tifaut

9. Win32/RegistryBooster trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0,75%

Előző havi helyezés: 9.

Működés: A Win32/RegistryBooster alkalmazás a hamis antivírus programokhoz hasonlóan hamis riasztásokkal igyekszik rábeszélni a felhasználókat a „program” fizetős változatának megvásárlására.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weboldalról települ, vagy a felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ:

http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/registrybooster

10. HTML/ScrInject trójai


Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0,69%

Előző havi helyezés: 10.

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

Kulcsszavak: vírus NOD32 Eset

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09