ACE: mikrohullámú hálózatok is kellenek a szélessáv terjedéséhez

forrás Prim Online, 2011. május 19. 08:16

A szélessávú internet terjedését segíthetik a mikrohullámú hálózatok, amelyek előretörésével Magyarországon is szükségessé válik a jelenleginél magasabb, 60-80 gigaherz (GHz) közötti frekvenciatartomány megnyitása - hangzott el az ACE Telekom szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A jelenleg 2,4-38 GHz tartományokat használó internetszolgáltató szerint az ebben a sávban elérhető legfeljebb másodpercenként 366 megabit le- és feltöltési sebesség néhány éven belül már nem lesz elegendő. Ráadásul az üzleti kommunikáció változásával a trendek is azt mutatják, hogy folyamatosan növekszik a vállalatok sávszélesség igénye.

 A mikrohullámú szolgáltatások terjedését azonban számos tévhit hátráltatja, mert sokan ezeket is a wi-fi, azaz a 2,4 gigahertzen működő vezeték nélküli hálózatokhoz hasonlítják.

 A szuper-, valamint az extrém-magas frekvenciatartományban működő mikrohullámú internetnél az adó- és a vevőegység között közvetlen rálátás szükséges, azonban a mikrohullám a technológiánál fogva rugalmasabb és olcsóbb megoldást jelent a csak vezetékes megoldásokkal szemben. Az összeköttetés nagyon hamar létrehozható, hiszen a telepítés nem függ semmilyen meglévő infrastruktúrától - mondta Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezetője.

 Kifejtette, az internetre, avagy a számítási felhőre optimalizált szolgáltatások terjedésével a lakossági felhasználók is egyre nagyobb feltöltési sebességet igényelnek. A digitális kamerák fejlődésével a magánfelhasználók is egyre jobb felbontású és nagyobb tárhelyet igénylő képeket, videókat töltenek fel a különböző tartalommegosztó oldalakra, valamint a biztonsági másolatok mentésére fenntartott netes tárhelyekre. Ez a folyamat pedig több óráig is eltarthat a vezetékes ADSL feltöltési sebességgel számolva.

 Az ügyvezető szerint a sávszélesség-igények növekedésével párhuzamosan a szolgáltatások árának csökkenése is elvárás a megrendelők részéről, ám ezeket az igényeket a piaci szereplők többsége csak a szolgáltatás minőségének rovására tudja kielégíteni.

 A szakemberek szerint a mikrohullámú megoldás elsősorban a csatlakozási pontok gyors kiépítése és a vezetékes infrastruktúra kiépüléséig előnyös. A végleges megoldást valószínűleg az optikai hálózatok jelenthetik, azt azonban még megjósolni is nehéz, hogy mikorra lesz optikai szál minden háztartás közelében - írja az MTI.
 

Kulcsszavak: hálózat DSL ADSL

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar makettező cég innovatív 3D-s megoldásai a gyártás területén

Az utóbbi években a 3D nyomtatás és a hozzá kapcsolódó modell előállítási folyamatok a mindennapok részei lettek. A technológiával már városrészt, orvostechnikai eszközöket és ékszereket is készítenek, de van, ahol az általános iskolai oktatásban és a háztartásokban is használják. Nem létező, vagy sérült elemeket alkotnak virtuálisan újra, majd állítják elő ismét, hogy azok az eredetivel azonos módon működhessenek felhasználási területükön. Egy magyar cég a makettezés mellett úttörőnek számító területeken is használja a file to factory és a reverse engineering megoldásokat.

2023. március 25. 15:38

Itt az AGON 5 gaming monitor legújabb tagja

Az AGON by AOC bemutatja az AGON 5 gamer monitor sorozat következő modelljét. A 31,5 hüvelykes (80 cm) AGON AG325QZN/EU Fast VA panellel rendelkezik, amely villámgyors 240 Hz frissítési rátával képes üzemelni. 

2023. március 25. 13:59

A Raben Group is jelen lesz az idei Transport Logistic kiállításon

2023. május 9-12. – ezt a néhány napot az egész logisztikai szektor jó előre bejegyezte már a naptárába. Ekkor rendezik meg ugyanis Münchenben a Transport Logistic 2023 kiállítást, a világ egyik legjelentősebb ilyen tematikájú szakmai eseményét. „We Connect Europe“ szlogenje jegyében a Raben Group legújabb piaci ajánlatai mellett „zöld“ üzleti szemléletének bemutatására is nagy hangsúlyt fektet a standján.

2023. március 25. 12:40

A Z generáció kevésnek érzi az iskolában megszerzett digitális készségeket

A Z generáció (18-26 évesek) tisztában van a jövőbeli karrierjükhöz szükséges digitális készségek fejlesztésének fontosságával. Háromnegyedük (76%) nélkülözhetetlennek tartja az új digitális készségek elsajátítását, és szándékában áll megszerezni ezeket – derült ki a Dell Technologies 15 országban végzett globális kutatásából.

2023. március 25. 11:31

Az autóipar megmutatja, hogyan kell a gyártást digitalizálni

A gyártási folyamatok digitalizációjának sikerességét négy tényező befolyásolja – ez derült ki a Roland Berger „Az Ipar 4.0 jelenlegi helyzete” című tanulmányából. A kutatás autóipari OEM-ek és top beszállítók tapasztalataira támaszkodva mutatja be a digitális gyártás sikertényezőit. A német hátterű tanácsadócég szerint a folyamatos priorizálás, a dedikált csapatok, az összehangolt céltérképek és a munkavállalók folyamatos képzése a legfontosabb. 

2023. március 25. 10:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48