Mit hoz az internetjövő Magyarországnak?

Dombi Gábor, 2011. május 19. 08:34

  Az e héten zajló Jövő Internet Hete  (Future Internet Week)  eseményt megelőzően magyar kutatók is létrehozták azt a szervezeti keretet, amely a hosszú távú, de a jövőt meghatározó stratégiai kutatásokat kapcsolja össze. A "Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform"  létrejöttét a Nemzeti Innovációs Hivatal kezdeményezte, felkérve a HUNGARNET Egyesületet e Platform megszervezésére és működésének koordinálására. A cél az, hogy a hazai kutatók és fejlesztők dolgozzák ki a magyar jövő Internet K+F stratégiáját programját.

A Jövő Internet Hete - amely az Európai Unió, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, az MTA SZTAKI, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az European Future Internet Assembly közös szervezésében valósult meg - olyan kérdésekre kereste a választ, amely a hazai kutatókat is foglalkoztatja. Fókuszban az interneten alapuló új szolgáltatások, az intelligens városok, felhő alapú rendszerek, az új hálózatok kiépítési problémái, a szállítás, energiafelhasználás, a közművek, e-egészségügy, média jövőbeli megjelenése áll. Fontos kérdés az is, hogy miképpen változtatja meg a társadalmat az embereket körbevevő épített világ egymással kommunikáló tárgyai.Az informatikai kutatásokban folyamatosan növekszik az internet részaránya. A jelenlegi európai kutatási keretprogram (ami 2013-ban ér véget) 9,1 milliárd eurót biztosít az infokommunikációs kutatásokra. Ezen belül a Jövő Internet kutatásra ezen összeg közel egyharmada jut. Európában a kutatásokra fordított összeg érezhetően hasznosul, hiszen míg 2009-ben az internet technológiai és szolgáltatási szektor európai bevétele 122 milliárdra rúgott (ez az EU IKT piacának 23%-a), várhatóan 2014-ben ez az arány eléri a 31 százalékot is.Magyarországon több olyan kutatási program is fut, amely nemzetközi, európai keretrendszerbe csatornázza be a hazai fejlesztési eredményeket. Az európai uniós programok jellemzően a tudományos intézmények, állami szervezetek és magánvállalkozások kooperációjára épülnek, így biztosítva a kutatási eredmények mielőbbi felhasználását. Jelenleg a hazai szakemberek a Jövő Internet-kutatásokban a következő területeken értek el kimagasló eredményeket: nagy hálózatok modellezése, kutató hálózatok új generációjának kidolgozása, teszt rendszerek kiépítése és alkalmazása, informatikai biztonság, kritikus infrastruktúrák védelme, a jövő vezeték nélküli
hálózatának kutatása, energiatakarékos hálózatok kutatása.Magyarországon a Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform megalakulásában is részt vállalt az összes nagy hazai egyetem és kutatóintézet. Mellettük az SAP, az IBM, a Magyar Telekom, a Hewlett-Packard, a Cisco, illetve olyan civil és érdekképviseleti szervezetek, mint az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum is. Az eddigi csatlakozók száma immár elérte az 50-et.A Platformnak fél év áll a rendelkezésére, hogy a Future Internet Week tanulságai alapján elvégezze az európai és a hazai helyzet elemzését, s kidolgozza a magyar Jövő Internet Programot, amely illeszkedve az EU irányvonalához 2015-ig fogalmazza meg az itthon elérendő célokat-

Kulcsszavak: internet kutatás jövő

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.

2023. március 31. 14:20

30 éve Magyarországon az ESSCA

A világ egyik legjobb üzleti iskolájaként nyilvántartott ESSCA kétnapos exkluzív eseménnyel indította a budapesti fennállásának harmincadik évfordulójára szervezett ünnepségsorozatot. A Financial Times menedzsment képzési világranglistáján előkelő helyet elfoglaló felsőoktatási intézmény Magyarországra akkreditált nagykövetek számára tartott rangos nemzetközi estet, majd az International Women’s Clubbal (IWC) együttműködve szervezett életmód napot az iskola kampuszán. Az eseménysorozat szorosan kapcsolódik az egyetem által képviselt értékekhez: a kulturális sokszínűséghez, a vibráló diákélethez, a fenntarthatósághoz és az egészséges életmód szem előtt tartásához. 

2023. március 31. 12:49

Átfogó felhőalapú biztonsági mentési megoldások az ASUSTOR-tól

Az ASUSTOR NAS a biztonsági mentési funkciók átfogó skáláját kínálja a felhasználóknak, lehetővé téve a könnyű és rugalmas köpontosítását a különféle digitális eszközökön tárolt adatoknak.

2023. március 31. 11:33

A Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmat Európában tavaly

Ismét a Huawei tette a legtöbb szabadalmi bejelentést az Európai Szabadalmi Hivatal 2022-es szabadalmi indexe szerint. A vállalat immár negyedik alkalommal, harmadik egymást követő évben foglalja el az európai szabadalmi ranglista első helyét. A Huawei tavaly 4505 nemzetközi találmányt nyújtott be bejegyzésre, közel harminc százalékkal megelőzve a második helyezettet. 

2023. március 31. 10:13

250 dollárért adathalász lehet bárkiből

Nyílt titok, hogy napjainkban a kiberbűnözők egyre kevésbé foglalkoznak a vállalati tűzfalak feltörésével. Azokat megkerülve a szervezetek informatikai védelmének leggyengébb láncszemét, a munkavállalókat és a beszállítókat csalják lépre a legtöbbször megtévesztő emailek, weboldalak használatával. 

2023. március 30. 20:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08