Hogyan hat az egyre terebélyesedő online világ a gyerekekre és a mindennapok valóságára?

Kulcskérdések és etikai dilemmák

forrás Prim Online, 2011. május 25. 18:06

Vajon egymást kizáró fogalom a párt és az erkölcs? Lehet-e a jelen döntéshozatalában a jövő generációi iránt érzett felelősségre hivatkozni? Hogy hat az egyre terebélyesedő online világ a gyerekekre és a mindennapok valóságára? Milyen erkölcsi szempontok vezérelhetnek egy alkotmányozási folyamatot, milyen képet mutat az új magyar alaptörvény? Mit kezdjünk a náci nézetekkel az iskolapadban? Ezekre és ehhez hasonló kulcskérdésekre kíván válaszolni az ELTE Társadalomtudományi Kara „Kulcskérdések a társadalomkutatásban – etikai dilemmák” címmel rendezett nagyszabású konferenciája 2011. május 26-27-én az ELTE Lágymányosi Campusán.

A kétnapos rendezvény során több tucatnyi előadó tárgyal olyan kérdéseket, amelyekbe nap, mint nap beleakad a kutató és beleakadnak a társadalom tagjai is mindennapi tevékenységük során. A rendezvény célja, hogy számba vegye azokat  az aktuális kulcskérdéseket, amelyekről  társadalomtudósoknak beszélgetniük, gondolkodniuk kell és érdemes.

A problémafelvetés mellett a konferencián megjelenik a társadalomtudományok legszélesebb spektruma kérdéseivel és válaszaival, így a szociális munkától kezdve a kulturális antropológián, közgazdaságtudományon, politológián át a szociológia tudományával bezárólag tematikájukban, módszerükben, megközelítés módjukban egészen különböző előadásokra kerül sor.

A programban az ELTE TáTK gyakorlatilag minden intézete képviselteti magát. Önálló kutatásokat már folytató, mesterképzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek és gyakorló kutatók, egyetemi tanárok, docensek osztják meg egymással és az érdeklődőkkel tapasztalataikat. A témák között szerepel a politikatudomány, a pedagógia és az online kutatások viszonya az etikával, ismertetésre kerülnek diszkriminációtesztelés, kisebbségkutatás során szerzett tapasztalatok, gyilkosság vádjában elítélt rabok vizsgálata, illetve mikroközösségekben végzett terepmunka során felmerülő kérdések is. Az előadók között olyan szakmai körökben elismert nevek szerepelnek, mint Csepeli György, Örkény Antal, Barna Ildikó, Fokasz Nikosz, Majtényi Balázs és Lányi Gusztáv.

A konferencia nyilvános. A szervezők minden érdeklődőt várnak akár egy-egy kiválasztott előadásra is.

A rendezvény teljes programja elérhető az ELTE TáTK honlapján. További kedvcsinálóként az ELTE TáTK Facebook, valamint Youtube oldalán az előadók ajánlják előadásaikat, a sociomater.hu weboldalon pedig interjút olvashatnak a rendezvény egyik szervezőjével.

Kulcsszavak: konferencia ELTE

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 16:53

A HONOR X6a-val a vállalat újra a középkategóriás okostelefonok világában alkot nagyot

A HONOR ma bejelentette, hogy érkezik a HONOR X6a. Bámulatos, 6,56”-os kijelzője támogatja a dinamikus fénytompítást, erőteljes 50MP-es tripla kamerarendszere kiváló a fényképezéshez, az 5200mAh-s  akkumulátor teljesítmény és a 128GB tárhely pedig átfogó felhasználói élményt nyújtanak az egész napra.

2023. október 2. 14:24

Évi egymillió forint támogatás – már lehet pályázni a Széchenyi-egyetem Gólya-ösztöndíjára

A győri Széchenyi István Egyetem elsőéves nappali tagozatos hallgatói számára kiírt ösztöndíj-pályázat ötven nyertes hallgatóját tíz hónapon át havi százezer forintos ösztöndíjjal segíti az intézmény tanulmányaiban.

2023. október 2. 13:59

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Hogyan változnak az utazási szokások 2024-ben?

2024 egyik nagy kérdése, hogy vajon átalakítja-e az utazási szokásokat az autósokat érintő számos módosítás. Jövőre jön az egynapos autópálya-matrica, megszűnik a B2-es (buszos) díjkategóriájú matrica, bővül a fizetős utak listája, drágul az úthasználat, mindezen túl pedig emelkedtek a közigazgatási- és szabályszegési bírságok, illetve a benzin ára is. 

2023. október 2. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38