Hogyan hat az egyre terebélyesedő online világ a gyerekekre és a mindennapok valóságára?

Kulcskérdések és etikai dilemmák

forrás Prim Online, 2011. május 25. 18:06

Vajon egymást kizáró fogalom a párt és az erkölcs? Lehet-e a jelen döntéshozatalában a jövő generációi iránt érzett felelősségre hivatkozni? Hogy hat az egyre terebélyesedő online világ a gyerekekre és a mindennapok valóságára? Milyen erkölcsi szempontok vezérelhetnek egy alkotmányozási folyamatot, milyen képet mutat az új magyar alaptörvény? Mit kezdjünk a náci nézetekkel az iskolapadban? Ezekre és ehhez hasonló kulcskérdésekre kíván válaszolni az ELTE Társadalomtudományi Kara „Kulcskérdések a társadalomkutatásban – etikai dilemmák” címmel rendezett nagyszabású konferenciája 2011. május 26-27-én az ELTE Lágymányosi Campusán.

A kétnapos rendezvény során több tucatnyi előadó tárgyal olyan kérdéseket, amelyekbe nap, mint nap beleakad a kutató és beleakadnak a társadalom tagjai is mindennapi tevékenységük során. A rendezvény célja, hogy számba vegye azokat  az aktuális kulcskérdéseket, amelyekről  társadalomtudósoknak beszélgetniük, gondolkodniuk kell és érdemes.

A problémafelvetés mellett a konferencián megjelenik a társadalomtudományok legszélesebb spektruma kérdéseivel és válaszaival, így a szociális munkától kezdve a kulturális antropológián, közgazdaságtudományon, politológián át a szociológia tudományával bezárólag tematikájukban, módszerükben, megközelítés módjukban egészen különböző előadásokra kerül sor.

A programban az ELTE TáTK gyakorlatilag minden intézete képviselteti magát. Önálló kutatásokat már folytató, mesterképzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek és gyakorló kutatók, egyetemi tanárok, docensek osztják meg egymással és az érdeklődőkkel tapasztalataikat. A témák között szerepel a politikatudomány, a pedagógia és az online kutatások viszonya az etikával, ismertetésre kerülnek diszkriminációtesztelés, kisebbségkutatás során szerzett tapasztalatok, gyilkosság vádjában elítélt rabok vizsgálata, illetve mikroközösségekben végzett terepmunka során felmerülő kérdések is. Az előadók között olyan szakmai körökben elismert nevek szerepelnek, mint Csepeli György, Örkény Antal, Barna Ildikó, Fokasz Nikosz, Majtényi Balázs és Lányi Gusztáv.

A konferencia nyilvános. A szervezők minden érdeklődőt várnak akár egy-egy kiválasztott előadásra is.

A rendezvény teljes programja elérhető az ELTE TáTK honlapján. További kedvcsinálóként az ELTE TáTK Facebook, valamint Youtube oldalán az előadók ajánlják előadásaikat, a sociomater.hu weboldalon pedig interjút olvashatnak a rendezvény egyik szervezőjével.

Kulcsszavak: konferencia ELTE

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Apple TV+ tartalmait vizsgálta a Médiatanács

A helytelen korhatár-besoroláson túl a korhatár-minősítés sem volt jól látható helyen feltüntetve az Apple TV+ műsorkínálatot tartalmazó felületén – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület bejelentés nyomán egy sorozatepizódot is vizsgált, illetve bírságot szabott ki a Körmend FM szolgáltatójára a szerződéses vállalások nem megfelelő teljesítése miatt.

2023. június 8. 20:27

Új switchekkel pörög fel a megfigyelési piac

A biztonsági kamera technológiák fejlődését követően a PoE switchek is fontos szerepet játszanak a megfigyelő rendszerek telepítésében. A switch kialakítás területén piacvezető Zyxel kifejezetten erre az igényre válaszolva alkotta meg a GS1350 PoW switch sorozatát. A portok változatos számának és a magas teljesítmény tartaléknak köszönhetően eszközeikkel akár úgy is könnyedén működtethetők a biztonsági kamera hálózatok, hogy egyszerre minden port csatlakoztatva van.

2023. június 8. 18:55

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.

2023. június 8. 17:08

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az esetek nagyon nagy százalékában egy dologra biztosan szükség van: ez az úgynevezett sztreccsfólia. A raklapcsomagolás gazdaságosabb és kedveltebb fóliatípusát lehetővé tette egy magyar cég úgy, hogy az nemcsak gazdaságosabb lett a piacon kapható termékeknél, de környezetbarát is, hiszen a vékonyabb fólia használatával kevesebb hulladék keletkezik. Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. innovációja az áruszállítást nagyságrendekkel könnyítheti meg a közeljövőben.

2023. június 8. 15:40

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből. 

2023. június 8. 14:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39