A Vidanet felkészülten várja az új távközlési törvényt

Az új EU szabályozás néhány héten belül a magyar törvényben is megjelenhet

forrás Prim Online, 2011. június 7. 14:17

Új távközlési szabályokat vezetett be az Európai Unió 2011. május 25-étől, amelyek szélesebb jogokat biztosítanak a fogyasztóknak a telefon, a mobil és az internet használatával kapcsolatban. Bár az ezzel összhangban álló magyar törvényt valószínűleg csak hetek múlva tárgyalja az országgyűlés, a Vidanet felkészült a változások bevezetésére.

Az új uniós előírások elsődleges célja, hogy nagyobb verseny alakuljon ki a távközlési piacon, ugyanakkor nagyobb jogbiztonságot nyújtson a fogyasztók számára. A számhordozásra például egy nap alatt kell majd lehetőséget biztosítani a fogyasztóknak, emellett hatékonyabb védelmet kell nyújtani a kéretlen levelek ellen, és az internetes sütik (cookie-k) felhasználási módját is szigorúbban szabályozzák majd. Ugyanakkor az előfizetői szerződésekben tájékoztatást kell nyújtani a minimális szolgáltatási minőségről, az adatforgalom-irányítási módszerekről és az egyéb korlátozásokról.

Az új előírások várhatóan nem hoznak nagy változásokat, mivel többségüket a gyakorlatban már alkalmazzák a távközlési vállalatok. Ilyen például az a most életbe lépett uniós szabályozás, amely szerint a szolgáltatók maximum 24 hónapos hűségidővel köthetnek szerződést, de kötelesek 12 hónapos konstrukciót is kínálni a szolgáltatóváltás megkönnyítésére.

Magyar törvény – még készülőfélben

Az uniós előírásokat a hazai törvényhozásnak kell átültetnie a magyar gyakorlatba. Az új szabályozás tervezetét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rövid határidővel megküldte véleményezésre a szolgáltatóknak és szakmai szervezeteknek, így a Vidanet számára is. Ennek megfelelően a módosított távközlési törvényről legkorábban hetek múlva szavazhat az Országgyűlés. „A hírek alapján több ügyfelünk érdeklődött az európai rendelkezések bevezetéséről. A Vidanet számára kiemelten fontos, hogy megfeleljünk a törvényi előírásoknak, ezért fokozott figyelemmel követjük a szabályozás változását, így felkészülten várjuk az új törvény megszületését és hatálybalépését. A változásokról természetesen ügyfeleinket haladéktalanul értesíteni fogjuk” – mondta Sátor Csaba, a Vidanet Zrt. vezérigazgatója.

Kulcsszavak: távközlés

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.

2023. június 8. 17:08

A QNAP továbbfejlesztette mobilos biztonsági mentési megoldását

A QNAP Systems, Inc. kiadta a Qfile Pro mobilalkalmazást iOS-hez, a már meglévő Qfile mobilalkalmazás továbbfejlesztett verzióját.

2023. június 8. 11:27

Exkluzív betekintést adnak három hősies hivatás munkájába a HUAWEI P60 Pro-val készített fényképek

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. 

2023. június 7. 20:41

Divatfotózás a HONOR csúcskategóriás készülékével

A fotózás a kezdetektől fogva a divatipar elengedhetetlen része. A folyamatosan változó trendeket és stílusokat ugyanis meg kell örökíteni, elvégre meghatározzák az egyes korszakokat. A fotótechnológia fejlődése jelentős szerepet játszott a divatfotózás alakulásában is, exkluzív művészeti formából a személyes stílus médiumává alakítva azt. A HONOR Magic5 Pro egy forradalmi okostelefon, amely új szintre emeli a fotózást. Egy olyan eszköz a divatrajongók számára, amely ideális hogy, segítségével felfedezzék és kiaknázzák kreatív lehetőségeiket.

2023. június 7. 15:54

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39