A Vidanet felkészülten várja az új távközlési törvényt

Az új EU szabályozás néhány héten belül a magyar törvényben is megjelenhet

forrás Prim Online, 2011. június 7. 14:17

Új távközlési szabályokat vezetett be az Európai Unió 2011. május 25-étől, amelyek szélesebb jogokat biztosítanak a fogyasztóknak a telefon, a mobil és az internet használatával kapcsolatban. Bár az ezzel összhangban álló magyar törvényt valószínűleg csak hetek múlva tárgyalja az országgyűlés, a Vidanet felkészült a változások bevezetésére.

Az új uniós előírások elsődleges célja, hogy nagyobb verseny alakuljon ki a távközlési piacon, ugyanakkor nagyobb jogbiztonságot nyújtson a fogyasztók számára. A számhordozásra például egy nap alatt kell majd lehetőséget biztosítani a fogyasztóknak, emellett hatékonyabb védelmet kell nyújtani a kéretlen levelek ellen, és az internetes sütik (cookie-k) felhasználási módját is szigorúbban szabályozzák majd. Ugyanakkor az előfizetői szerződésekben tájékoztatást kell nyújtani a minimális szolgáltatási minőségről, az adatforgalom-irányítási módszerekről és az egyéb korlátozásokról.

Az új előírások várhatóan nem hoznak nagy változásokat, mivel többségüket a gyakorlatban már alkalmazzák a távközlési vállalatok. Ilyen például az a most életbe lépett uniós szabályozás, amely szerint a szolgáltatók maximum 24 hónapos hűségidővel köthetnek szerződést, de kötelesek 12 hónapos konstrukciót is kínálni a szolgáltatóváltás megkönnyítésére.

Magyar törvény – még készülőfélben

Az uniós előírásokat a hazai törvényhozásnak kell átültetnie a magyar gyakorlatba. Az új szabályozás tervezetét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rövid határidővel megküldte véleményezésre a szolgáltatóknak és szakmai szervezeteknek, így a Vidanet számára is. Ennek megfelelően a módosított távközlési törvényről legkorábban hetek múlva szavazhat az Országgyűlés. „A hírek alapján több ügyfelünk érdeklődött az európai rendelkezések bevezetéséről. A Vidanet számára kiemelten fontos, hogy megfeleljünk a törvényi előírásoknak, ezért fokozott figyelemmel követjük a szabályozás változását, így felkészülten várjuk az új törvény megszületését és hatálybalépését. A változásokról természetesen ügyfeleinket haladéktalanul értesíteni fogjuk” – mondta Sátor Csaba, a Vidanet Zrt. vezérigazgatója.

Kulcsszavak: távközlés

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a nemzetközi piacra szánt Xiaomi 13T telefoncsalád

A Xiaomi bemutatta a legújabb 13T okostelefon sorozatát, a Xiaomi 13T-t és a Xiaomi 13T Pro-t, amely a képalkotást művészi fokon űző felhasználók körében tehet szert majd a legtöbb rajongóra. A Leicával közösen fejlesztett, professzionális optika került a készülékekbe, így a Xiaomi 13T sorozat a Leica kamerák esszenciáját megragadó Authentic Leica Imagery szolgáltatásokkal büszkélkedhet. A telefonok teljesítményét optimalizálták, üzemidejüket még jobban kitolták, a kijelzőjük pedig kristály tisztán, nagy részletgazdagsággal jeleníti meg a tartalmakat – vagyis kivételesen jó képmegjelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek és nagyszerű felvételek készülhetnek velük. 

2023. szeptember 27. 12:54

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Növekszik a használt mobilok népszerűsége, az Euronics is belép a piacra

A legújabb szériás okostelefonok helyett egyre nagyobb az érdeklődés a használt, de jó állapotban lévő, értékálló mobilok iránt. Az Euronics éppen ezért úgy döntött, belép a használt telefonok piacára: a webshopon már most megrendelhetőek a legújabb modellekhez képest kedvezőbb áron elérhető készülékek. Az első készletet a kifejezetten időtálló iPhone modellekből állította össze a cég.

2023. szeptember 20. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59