Online marketing: a display-hirdetések reneszánsza

forrás Prim Online, 2011. június 10. 12:52

A héten Barcelonában tanácskozó IAB Europe, amelynek elnökségébe most első ízben választottak be magyar tagot is Somogyi Endre személyében  összegezte a tavalyi online reklámköltést is. A beszámoló a display-hirdetés reneszánszáról szólt, mert ez a szegmens tavaly lekörözte a korábban minden másnál gyorsabban növekvő kereső-marketinget is, 21,3 százalékos növekedéssel újra húzóterületté lépett elő.

Az átlagnál is gyorsabban nőtt a display-hirdetés Írországban (2009-hez képest 31%-kal), Spanyolországban (30%) és Oroszországban (27%).

 

Az AdEx 2010 jelentés szerint a tavalyi interaktív reklámköltés 17,7 milliárd euró volt, ami a válságnak azt a hatását mutatja, hogy az egyéb reklámozási területek irányából egyre inkább a hatékonyabb és mérhetőbb online marketing felé fordulnak a cégek, gyakorlatilag ez az egyetlen reklámterület, amely számottevő - 15,3 százalékos - növekedést tudott felmutatni (a teljes hirdetési piac épp az online növekedésnek hatására produkált összességében 5 százalékos növekedésti). Érdekesség, hogy az európai növekedéssel szinte teljesen azonos az online marketing magyarországi növekedése, a tavalyi 27,2 milliárd forintos költés 15,9 százalékos bővülést jelent 2009-hez képest.

 

Az európai reklámköltés tekintélyes részét (közel háromnegyedét) mindössze hat országhoz köthetjük, sorrendben: Anglia, Németország, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Spanyolország. Anglia az első abban a tekintetben is, hogy mely országban teszi ki az online hirdetés a reklámtorta legnagyobb szeletét, a konkrét érték 28,7%, de 28 százalékkal szorosan a nyomában van Dánia is.

 

Közép- és Kelet-Európa országai a teljes európai internetes hirdetési piac 9,8 százalékát adják, Magyarország pedig egyelőre csak kerekítési hiba: nem egészen 0,6 százalékkal járultunk csak hozzá az európai interaktív reklámköltéshez.

 

A mobil-hirdetések most először kerültek bele az IAB Europe AdEx-jelentésébe. Bár a 25 tagország közül erről a területről csak 12 nyújtott be piaci jelentést, ezek a számok világosan mutatják, hogy 2010 mindenképp áttörés a mobil-hirdetési piacon is, az okos-telefonoknak és az alkalmazásoknak hála megmozdult valami, és ma már a telejes interaktív reklámköltés 2-3 százalékát a mobil-hirdetési kategóriába kell sorolnunk. A mobil reklám különösen népszerű Finnországban, ahol ez az arány 11,4%, Magyarország a maga 0,7 százalékával a hatodik helyet foglalja el az adatot szolgáltató 12 IAB-tagállam között.

Kulcsszavak: reklám IAB IAB-hu

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Emberi Jogi díjra jelölték a magyar HBO új dokumentumfilmjét

A 25. Szarajevói Filmfesztiválon debütál Bársony Katalin dokumentumfilmje, az HBO gyártásában készült Csillagfény távolság, amely versenybe száll a Szarajevó Szíve díjért (Heart of Sarajevo).

2019. augusztus 17. 12:10

Az LG és a LUMI izgalmas jövőképet mutat be a 2019-es IFA-n

Szándéknyilatkozatot írt alá az LG Electronics (LG) és az IoT- és okosotthon-megoldásokat kínáló LUMI United Technology. A két vállalat célja egy olyan ökoszisztéma létrehozása, amely az eszközök alapszintű irányításán túlmutatva még teljesebb otthoni IoT-környezetet biztosít a felhasználók számára. Az együttműködés olyan intelligens szenzorokat alkalmazó innovációk kifejlesztésére fókuszál majd, amelyek képesek észlelni a beltéri környezet jellemzőit, például a páratartalom és a hőmérséklet változását vagy az ajtók mozgását.

2019. augusztus 17. 09:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás