Online marketing: a display-hirdetések reneszánsza

forrás Prim Online, 2011. június 10. 12:52

A héten Barcelonában tanácskozó IAB Europe, amelynek elnökségébe most első ízben választottak be magyar tagot is Somogyi Endre személyében  összegezte a tavalyi online reklámköltést is. A beszámoló a display-hirdetés reneszánszáról szólt, mert ez a szegmens tavaly lekörözte a korábban minden másnál gyorsabban növekvő kereső-marketinget is, 21,3 százalékos növekedéssel újra húzóterületté lépett elő.

Az átlagnál is gyorsabban nőtt a display-hirdetés Írországban (2009-hez képest 31%-kal), Spanyolországban (30%) és Oroszországban (27%).

 

Az AdEx 2010 jelentés szerint a tavalyi interaktív reklámköltés 17,7 milliárd euró volt, ami a válságnak azt a hatását mutatja, hogy az egyéb reklámozási területek irányából egyre inkább a hatékonyabb és mérhetőbb online marketing felé fordulnak a cégek, gyakorlatilag ez az egyetlen reklámterület, amely számottevő - 15,3 százalékos - növekedést tudott felmutatni (a teljes hirdetési piac épp az online növekedésnek hatására produkált összességében 5 százalékos növekedésti). Érdekesség, hogy az európai növekedéssel szinte teljesen azonos az online marketing magyarországi növekedése, a tavalyi 27,2 milliárd forintos költés 15,9 százalékos bővülést jelent 2009-hez képest.

 

Az európai reklámköltés tekintélyes részét (közel háromnegyedét) mindössze hat országhoz köthetjük, sorrendben: Anglia, Németország, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Spanyolország. Anglia az első abban a tekintetben is, hogy mely országban teszi ki az online hirdetés a reklámtorta legnagyobb szeletét, a konkrét érték 28,7%, de 28 százalékkal szorosan a nyomában van Dánia is.

 

Közép- és Kelet-Európa országai a teljes európai internetes hirdetési piac 9,8 százalékát adják, Magyarország pedig egyelőre csak kerekítési hiba: nem egészen 0,6 százalékkal járultunk csak hozzá az európai interaktív reklámköltéshez.

 

A mobil-hirdetések most először kerültek bele az IAB Europe AdEx-jelentésébe. Bár a 25 tagország közül erről a területről csak 12 nyújtott be piaci jelentést, ezek a számok világosan mutatják, hogy 2010 mindenképp áttörés a mobil-hirdetési piacon is, az okos-telefonoknak és az alkalmazásoknak hála megmozdult valami, és ma már a telejes interaktív reklámköltés 2-3 százalékát a mobil-hirdetési kategóriába kell sorolnunk. A mobil reklám különösen népszerű Finnországban, ahol ez az arány 11,4%, Magyarország a maga 0,7 százalékával a hatodik helyet foglalja el az adatot szolgáltató 12 IAB-tagállam között.

Kulcsszavak: reklám IAB IAB-hu

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült! Jót tesznek a mobilos játékok az időseknek!

A magyar lakosság 19%-a 65 év feletti és az előrejelzések szerint 2030-ra minden negyedik ember a 65+ korosztályba fog tartozni. Az öregedés és a vele együtt járó élettani folyamatok egyre több embert érintenek itthon is, a kutatások szerint azonban nagy lehetőségek rejlenek a mobil-, és videójátékokban, amelyek az idősek kognitív képességeit fejleszthetik, a magányosság érzését pedig csökkenthetik. És hogy mit játszanak az idősek a telefonon? Itt a svéd szenior telefongyártó, a Doro ajánlása.

2020. január 28. 16:41

Magyar tehetségek az EIT Health radarján

Rekordot döntött 2019-ben az EIT Health tréning- és accelerator programjaiba bekapcsolódó közép-, kelet- és dél-európai résztvevők száma. A szervezet tréning-, mentorálási és finanszírozási programjai révén több mint 1500 tehetség és 50 start-up kapott segítséget a további fejlődéshez az innovációs szempontból feltörekvő térségből. Az EIT Health pán-európai versenyein magyar start-upok, például az InSimu Patient és a Sineko is a döntőbe jutottak, felhívva magukra európai befektetők figyelmét. 2020-ban még több lehetőséghez jutnak az egészségügyi ötletgazdák.

2020. január 28. 15:04

Újra Veres Mihály az EFISZ élén

Az EFISZ Elnöksége újabb három évre Veres Mihályt választotta az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) elnöki feladatainak ellátására.

2020. január 28. 13:36

Globális és hazai trendek a HR mérőeszközök piacán

A HR döntéseket támogató elemző eszközök globális piaca az elmúlt 10 évben lendületes fejlődésen ment keresztül. A Reports and Data előrejelzése alapján ez a szektor 2026-ra akár a 10.73 milliárd dollárt is elérheti. A Hogan Assessments – a világ legnagyobb független személyiségteszt-fejlesztő és HR tanácsadó cégének európai igazgatója, Fehér Zsolt összegyűjtötte a fejlesztések globális és hazai trendjeit, kitekintéssel az amerikai, európai és magyar piacra. 

2020. január 28. 12:10

Az Ingenico megkezdte a hűségprogramok Apple Pay támogatásának integrálását

Az egyszerű és biztonságos fizetések piacvezető szolgáltatója, az Ingenico Group bejelentette, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában megkezdte a hűség- és kuponprogramok Apple Pay támogatásának integrációját a fizetési terminálokba. Az integráció révén az Ingenico termékeket használó bármilyen méretű kereskedő kihasználhatja a hűség-, jutalom- és ajándékkártya és egyéb hozzáadott értéket képviselő szolgáltatás gyors és kényelmes elérését az Apple Wallet-ben az iPhone készülékeken.

2020. január 28. 10:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás