Sikeres az interneten fizetőssé tett szlovák média

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 20. 08:29

Sikeresen indultak - több mint 40 ezer eurós bevételt eredményeztek az első hónapban  - a szlovákiai média fizetőssé vált weboldalai - közölte Tomás Bella, a rendszert üzemeltető Piano társaság igazgatója pénteken Pozsonyban.

A Piano elnevezésű közös előfizetéses rendszer május 2-án indult, s kilenc szlovákiai sajtóorgánum vesz részt benne: a Sme, a Hospodárské Noviny, a Pravda, a Sport (napilapok), a Tyzden (hetilap), a PC Revue (folyóirat), a Joj (televízió), a MeToo.sk (internetes televízió), a Medialne.sk (internetes hírportál).

A sajtóorgánumok internetes honlapjainak olvasottsága a részleges fizetőssé válás után nem csökkent, mint ahogy azt a média várta - jegyezte meg Bella. Szerinte várható, hogy a nyári hónapokban új lapok csatlakoznak a rendszerhez.

"A bevétel jóval magasabb, mint amire számítottunk. Úgy látjuk, hogy célunkat - egy év alatt megszerezni az internetes újságolvasók egy százalékát - nem lesz nehéz elérni" - fejtette ki az igazgató.

A kilenc webportálon összesen 34 szolgáltatás vált fizetőssé. A Piano rendszer először két hétig próbaüzemben működött. A rendes üzem május 2-án indult, s egy hétig bárki, aki bejelentkezett a rendszerbe, ingyen használhatta. Május 9-től kezdve fizetőssé vált, a tartalmak egy része csak havi 2,90 euróért, illetve évi 29 euróért hozzáférhető. A heti előfizetői díj 0,9 euró.

Az előfizetők jelszót kapnak, amellyel hozzáférhetnek a tartalmakhoz, akár több számítógépen egyszerre. Az előfizetési díjak összegét a portálok között a tényleges látogatottság szerint fogják elosztani.

Az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó közölte, hogy nem kapcsolódott be a projektbe, tartalmát az interneten továbbra is ingyenesen teszi hozzáférhetővé. A projekt szervezői a bulvárlapokat is megszólították, de azok állítólag az ajánlatot elutasították.

Az egyes portálok eltérő részeket tettek fizetőssé. A Pravda.sk, amely a Pravda című független napilap hírportálja, a vélemények, illetve a vitarovatot tette fizetőssé. A Sme.sk, a Sme című liberális napilap portálján a tartalom mintegy 3 százaléka fizetős, valamint néhány többletszolgáltatás, egyebek között a lapkommentárok. A Hospodárské Noviny gazdasági napilap nagyobb mértékben tette fizetőssé tartalmát, míg a Mediálne.sk portál minden része csak fizetség ellenében hozzáférhető.

MTI

Kulcsszavak: média

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

NMHH: 11 százalékkal csökkentek az internetárak tavaly

2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására – ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzésének, amely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatát vizsgálta. A dokumentumból kiderül az is: a kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhető. 

2019. május 7. 16:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás