"Botanikus Wikipedia" készül Amazóniáról

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 20. 08:42

"Botanikus Wikipedia", Amazónia több ezer növényfaját számba vevő internetes lexikon készül 2012-től az IBM informatikai cég és a brazil kormány összefogásával.

A lexikon első változata már a fenntartható fejlődéssel foglalkozó Rio+20 nevű ENSZ konferenciára elkészült. A tanácskozás az 1992-es Rio de Janeiró-i Föld-csúcs évfordulóját ünnepli.

Aloizio Mercandante, a brazil kormány tudományért és technológiáért felelős minisztere a napokban írt alá megállapodást az IBM képviselőivel a Wikiflora.org nevű portál létrehozására.

A szabad enciklopédiát az olvasók gazdagíthatják a növényfajok leírásával és élőhelyének meghatározásával, a feltöltött információkat tudósok fésülik át és hagyják jóvá.

A kezdeményezés célja, hogy Amazónia őserdeinek összes faját leírják, ez lehetővé teszi azt is, hogy eddig nem ismert növényeket katalogizáljanak biológiai adatok összehasonlításával.

"Ha nem találunk új módszereket, több mint száz évet emészthet fel, Amazónia teljes megismerése" - idézte a Folha című Sao Paoló-i lap a minisztert. A honlappal az is el akarják érni, hogy nem szakértők is segítsék az amazonasi erdők biológiai sokféleségének felfedezését.

"Az is lehetőség a fenntartható fejlődés egy alternatív útjának megteremtésére, hogy nemcsak az erdőirtások ellen küzdünk, hanem értéket adunk a biodiverzitásnak, hogy megismerjük és megmutatjuk jelentőségét az élelmezés és az orvoslás terén" - fűzte hozzá Mercandante. A politikus kiemelte annak a genetikai anyagnak a gazdagságát, amelyet Amazónia Brazíliának és a bolygónak nyújt.

Kutatók szerint eddig az esőerdők 2500 növényfaját írták le, ez valószínűleg csak ötöde Amazónia flórájának.

MTI

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Streamelés és észrevétlen tanulás

A Da Vinci Kids tartalomszolgáltató platform egyedülálló ismeretterjesztő alkalmazással jelentkezik. Pedagógusok által válogatott prémium multimédiás tartalmak, személyre szabhatóság, 6 eszközön használható előfizetés és a 21. században nélkülözhetetlen kompetenciák fejlesztése – ezt kínálja nem csak otthonra, de az osztálytermekbe is a Da Vinci Kids App. 

2020. szeptember 25. 19:36

A 3D technológiát és a távoktatást támogatja az Alza

Ha már egyszer rákényszerültünk a modern technológiák alkalmazásának kiterjesztésére az oktatásban, miért ne csináljuk teljes erőbedobással? Ez járhatott az Alza online áruház vezetőinek fejében, amikor bevezették 3D nyomtatókra vonatkozó kölcsönprogramjukat az iskolák számára. Az Alza térítésmentesen bocsát 3D nyomtatókat iskolák rendelkezésére egy fél évre. Az iskoláknak annyi a dolguk, hogy jelentkezniük kell a programra. 

2020. szeptember 25. 18:01

Megújította high-tech oktatási és innovációs központját az OTP Fáy András Alapítvány

Több mint másfél milliárd forintból megújult és high-tech funkciókkal bővült a fővárosi Diplomata-negyedben található OK Oktatási és Innovációs Központ. Az OTP Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye az örökségvédelem jegyében a különleges szecessziós-stílusú építészeti értékeket megőrizve, a múlt hagyományait ötvözi a minden igényt kielégítő csúcstechnológiával és modern belsőépítészeti megoldásokkal. A felújított villaépület kertjében „a haza mindenesének” nevezett Fáy András nemrégiben leleplezett zsáner bronzszobra mellé leülhetnek a látogatók, és akár szelfizhetnek is a reformkori államférfi szoborba öntött alakjával, amely szintén a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja.

2020. szeptember 25. 16:33

Történelmet írt a Marketing Summit

Az együttműködő partnerek páratlan összefogásának köszönhetően idén is létrejöhetett az ősz meghatározó marketingszakmai csúcstalálkozója, a Marketing Summit. Az eseményt múlt hét csütörtökön, szeptember 17-én szervezték az Akvárium Klubban. A várva várt szakmai találkozási lehetőségen túl a Marketing Summiton adták át a TOP50 legsikeresebb marketing és kommunikációs döntéshozók elismerését, illetve az idei Városmarketing díjakat is.

2020. szeptember 25. 14:58

Hiperautomatizált hálózatot hozna létre a Huawei

Hihetetlen növekedési potenciál előtt áll az ICT-szektor azáltal, hogy egyre több kormányzat és vállalat digitalizál és alkalmazza az intelligenciát – hangsúlyozta Guo Ping, a Huawei Technologies elnöke a vállalat legfontosabb stratégiai irányait ismertető beszédében, a Sanghajban megnyílt Huawei Connect 2020 rendezvénysorozaton. A Huawei a hálózatokra, a számítási képességre, a felhőszolgáltatásokra, a mesterséges intelligenciára és az összekapcsoltságra fókuszál a jövőben, és ezeken az üzleti területeken fektet be elsősorban. A Huawei többek között egy olyan hiperautomatizált hálózatot hozna létre, amely mindenhonnan elérhető gigabitest hozzáférést kínál. 

2020. szeptember 25. 13:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás