DOStalgia a Közlekedési Múzeumban

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 27. 10:10

Harminc éve jelent meg az IBM első személyi számítógépe, az Intel 4004  processzorral működő 5150-es modell, a ma is használt Windows alapú személyi számítógépek ősét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum DOStalgia című kiállításán láthatja a közönség.

A leghíresebb személyi számítógép mellett több ritka relikviát, köztük az első valódi mikroprocesszort és egy korai e-könyv olvasót is bemutatnak a múzeum pénteken megnyílt időszaki kiállításán. A korai e-könyv olvasót Charles Simonyi ajándékozta édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

Az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként létrejött IBM PC minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépe 1981. augusztus 12-én jelent meg. Ettől számítva az IBM rendszerével kompatibilis asztali számítógépeket hívják PC-nek.

Az Intel 4004 processzor és az első IBM modell mellett az IBM Displaywriter elektronikus írógép és az első magyar gyártású IBM-klón, a Proper is bemutatkozik.

A személyi számítógép megjelenése előtt tíz évvel készült el az első mikroprocesszor, az Intel 4004, amely egy új generáció kezdetét jelentette az informatika világában. Az 1971-ben piacra dobott 4004-es mikroprocesszorral összehasonlítva a 2011-es Intel processzorok négyezerszer gyorsabbak és működtetésükhöz akár négyezerszer kevesebb energiára van szükség. Az új generációs processzorokban már olyan technológiák egyesülnek, amelyek a
felhasználók számára látványosabb megjelenítést, nagyobb teljesítményt és hosszabb üzemidőt biztosítanak.

Az első mikroprocesszor 2300 tranzisztorból épült fel, ma már több mint 2 milliárdnál tartunk" - közölte a kiállítás kapcsán Leslie L. Vadász, a világ első mikroprocesszorának vezető konstruktőre.

A múzeum Nagy Károly magángyűjtő együttműködésével rendezi a kiállítást, amely 2011. december 24-ig lesz látható.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új adatbiztonsági kockázatokkal kell megküzdenünk az „új normálisban”

A távoli munkavégzés lehetősége már régóta adott sok országban, de a koronavírus-járvány következtében a történelem során most először vált kötelezővé minden lehetséges esetben. A lakásunk a munkahelyünkké vált, a rendszeres munkavégzésre azonban a legtöbb otthon nincs felkészítve sem infrastrukturálisan, sem adatvédelmi szempontból. Az átalakuló munkavégzéssel más típusú és nagyobb fokú kiberbiztonsági kihívásokkal nézünk szembe, mint korábban. Így sokan találkozhatunk olyan komplex informatikai problémákkal, amelyek mélyreható és többszintű megoldásokat igényelnek.

2020. december 1. 16:28

Jelentős veszteséget okoz a kiberbűnözés a vállalatoknak

A legköltségesebb, kiberbiztonsággal kapcsolatos biztosítási károkért a vállalatokat érő külső támadások okolhatók, ám számszerűen a munkavállalók hibáiból és a technikai problémákból fakadó kárigények a leggyakoribbak – világít rá az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) új, kiberbiztonsági trendeket elemző jelentése. (Managing The Impact Of Increasing Interconnectivity – Trends In Cyber Risk). Ebben összesen 1736 eset, és mintegy 660 millió EUR értékű, kiberbiztonsághoz kapcsolódó biztosítási kárigény elemzése olvasható, az AGCS és egyéb biztosítók által 2015 és 2020 között kezelt esettanulmányok alapján. 

2020. december 1. 10:56

A vállalatok többsége még nem képes kihozni a maximumot a felhőből

A több éves befektetett munka ellenére sok vállalat továbbra is nehezen hozza ki a maximumot felhőberuházásaiból – derül ki az Accenture új jelentéséből. 

2020. december 1. 09:44

Mesterséges intelligencia segíti szűrni a korai tüdőrákot!

Már Magyarországon is mesterséges intelligencia segíti a tüdő daganatos elváltozásainak felismerését. Ezzel igen korai stádiumban diagnosztizálhatóvá válik a betegség, és jelentősen megnövekedik a páciensek túlélési esélye.

2020. november 30. 17:41

Elsőként büszkélkedhet éles SAP S/4HANA Retail rendszerbevezetéssel a Praktiker

Nemcsak a megrendelő Praktiker, hanem az SAP Hungary, valamint a bevezetést lebonyolító KPMG Tanácsadó Kft. és a Mind System Consulting Kft. életében is kivételes vállalkozás zárult le az első magyarországi SAP S/4HANA Retail vállalatirányítási rendszer kiépítésével. Az akár több százezer áruházi és webáruházi rendelés valós idejű lebonyolítására képes új rendszerrel, a mesterséges intelligenciát is alkalmazó, új generációs digitális portfólióval az immár magyar kézben levő barkácsáruházlánc komoly versenyelőnyre tesz szert, új szintre emeli a vevői és ügyfélélményt és a folyamatok hatékonyságát egyaránt.

2020. november 30. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás