Projekt Gutenberg: e-könyv már negyven éve

Kerekes Pál, 2011. július 7. 10:39

Nem máskor, mint 1971. július 4-dikén indult útjára a Gutenberg-projekt, az ingyenesen elérhető elektronikus könyvek létrehozását, tárolását, szolgáltatását célul tűző kezdeményezés. Az első eBook-ot Michael Hart alkotta meg, az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat elektronizálásával.

Negyven évvel később, azaz napjainkra, a projekt médiásai összeállítottak egy rövid kis brosúrát az eltelt időszak tevékenységéről. Rövidke magyarázó szövegek mellett sok-sok kép színesíti az emlékező digitális füzetet. A kiadvány Michael Hartnak, az alapítónak a visszaemlékezésével indul. Azon az estén történt: „Az egyetem számítógép szobájában akartam maradni éjszakára, nem volt érdemes hazagyalogolnom az egy mérföldre lévő otthonomba. Előtte kimentem a közeli csemege-boltba, bevásároltam némi ennivalót. Tekintettel az ünnepre (júl. 4.), egy Függetlenségi Nyilatkozatot csúsztattak a zacskómba.  A gép használata után (saját kódja volt a jogosultaknak), megütközve láttam, hogy mennyi pénzbe került a néhány órás tevékenységem. Lelkiismeret furdalásom volt. Tenni akartam valamit.  Akkor véletlenül elém került a Függetlenségi Nyilatkozat. Begépeltem a dokumentumot – még a szkennernek híre-hamva sem volt – és hozzáférhetővé tettem más jogosultaknak is. A többi már történelem.”

Ma már közel negyvenezer szabadon letölthető e-könyvet kínál a projekt, és egyre nő a formátumok variálhatósága is, tekintettel az e-könyv-olvasó eszközök különböző applikációira. Többségében angol nyelvű olvasnivaló található az adatbázisban, de más nyelvek is képviselve vannak, köztük a magyar is. Érdekes, hogy nem Jókai, Mikszáth van fent többségében, inkább kevéssé ismert szerzők műveire lelhetünk: Tömörkény István, Thury Zoltán, Ambrus Zoltán.

A projekt keretében ma már hangoskönyvek, képgyűjtemények, zenei felvételek is letölthetők. A Project Gutenberg oldaláról a negyven évet bemutató kiadvány szabadon elérhető.

További részletek: Könyvkonnektor blog

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországra jön a NASCAR?

Tavaly a floridai Daytona Beach-en, a NASCAR bölcsőjében rendezték a magyar-amerikai szakmai kapcsolatok egyik legnagyobb rendezvényét, a Hungarian Summitot, akkor Jordan Jiloty, a NASCAR ügyvezető igazgatója üdvözölte a konferencia résztvevőit, de úgy tűnik ez nem egy egyszeri alkalom volt. Jordan Jiloty az idén a budapesti Hungarian Summit-ra is ellátogat június 8-án. 

2023. június 1. 19:55

Környezetvédelmi díjat kaptak az LG 2023-as OLED evo tévéi

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. június 1. 16:59

Új okosóra a Huawei magyarországi kínálatában

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. június 1. 15:37

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39