Projekt Gutenberg: e-könyv már negyven éve

Kerekes Pál, 2011. július 7. 10:39

Nem máskor, mint 1971. július 4-dikén indult útjára a Gutenberg-projekt, az ingyenesen elérhető elektronikus könyvek létrehozását, tárolását, szolgáltatását célul tűző kezdeményezés. Az első eBook-ot Michael Hart alkotta meg, az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat elektronizálásával.

Negyven évvel később, azaz napjainkra, a projekt médiásai összeállítottak egy rövid kis brosúrát az eltelt időszak tevékenységéről. Rövidke magyarázó szövegek mellett sok-sok kép színesíti az emlékező digitális füzetet. A kiadvány Michael Hartnak, az alapítónak a visszaemlékezésével indul. Azon az estén történt: „Az egyetem számítógép szobájában akartam maradni éjszakára, nem volt érdemes hazagyalogolnom az egy mérföldre lévő otthonomba. Előtte kimentem a közeli csemege-boltba, bevásároltam némi ennivalót. Tekintettel az ünnepre (júl. 4.), egy Függetlenségi Nyilatkozatot csúsztattak a zacskómba.  A gép használata után (saját kódja volt a jogosultaknak), megütközve láttam, hogy mennyi pénzbe került a néhány órás tevékenységem. Lelkiismeret furdalásom volt. Tenni akartam valamit.  Akkor véletlenül elém került a Függetlenségi Nyilatkozat. Begépeltem a dokumentumot – még a szkennernek híre-hamva sem volt – és hozzáférhetővé tettem más jogosultaknak is. A többi már történelem.”

Ma már közel negyvenezer szabadon letölthető e-könyvet kínál a projekt, és egyre nő a formátumok variálhatósága is, tekintettel az e-könyv-olvasó eszközök különböző applikációira. Többségében angol nyelvű olvasnivaló található az adatbázisban, de más nyelvek is képviselve vannak, köztük a magyar is. Érdekes, hogy nem Jókai, Mikszáth van fent többségében, inkább kevéssé ismert szerzők műveire lelhetünk: Tömörkény István, Thury Zoltán, Ambrus Zoltán.

A projekt keretében ma már hangoskönyvek, képgyűjtemények, zenei felvételek is letölthetők. A Project Gutenberg oldaláról a negyven évet bemutató kiadvány szabadon elérhető.

További részletek: Könyvkonnektor blog

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjat nyert az E.ON EnergiaKaland programja

Zöld egyensúly kategóriában az E.ON EnergiaKaland programja nyerte az Effekt 2030 díjat. Az energiacég munkatársai több mint tíz éve járják önkéntesként az iskolákat, hogy különleges tanórákat tartva segítsenek a pedagógusoknak a gyerekek energiatudatos nevelésében. Az Effekt 2030 díjjal a változások iránt elkötelezett, értékteremtő projektekbe, termékekbe, szolgáltatásokba vagy vállalkozásokba fektető gazdasági szereplőket jutalmazzák. 

2019. október 14. 18:36

A garázscégtől a világpiacig 5 év alatt

A CraftUnique Kft. csak néhány éve alakult, de a magyar fejlesztésű és gyártású 3D nyomtató, a CraftBot Plus már több nemzetközi díjat is nyert, és közel 25 országban vannak viszonteladóik világszerte. Nem csupán hardware-t, hanem a teljes ökoszisztémát: a nyomtatót vezérlő firmwaret, illetve a nyomtatáshoz szükséges un. szeletelő programot is házon belül fejlesztik. 

2019. október 14. 16:59

Az európai gyártóvállalatok nem tudják eredményesen alkalmazni az okostechnológiákat

Az európai gyártóvállalatok kétharmada nem használja fel az okosgyárak működéséből szerzett elemzési adatokat a hatékonyabb döntéshozáshoz – derül ki a Fujitsu napokban közzétett vizsgálati eredményeiből. Bár az okosgyár-technológiák megtérülésével kapcsolatban teljes az egyetértés, a gyártóvállalatok többsége nem használja ki maradéktalanul a lehetőségeket. 

2019. október 14. 15:23

Harmadik alkalommal is megrendezik a régió legnagyobb startup eseményét Budapesten

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Regional Startup and Innovation Day-t november 7-én a Szépművészeti Múzeumban, amely nem csak Magyarország, de a régió egyik legnívósabb startup networking eseménye is egyben. Tavalyihoz képest, a résztvevők új programelemekre és még több nemzetközi viszonylatban is elismert partnerre számíthatnak a rendezvényen. 

2019. október 14. 13:55

A Z-generáció kezében a zöldebb jövő

Magyarországon az italos kartondobozok mindössze 23%-a jut el a szelektív gyűjtőkbe, míg néhány európai országban ez az adat már 80%. Immár harmadik alkalommal indít kreatív reklámfilm pályázatot az IKSZ, „ZöldenJobb.mp4” elnevezéssel, ahol horror, tragédia és komédia műfajokban nevezhetnek a diákok. A pályázat szeretné ösztönözni a 13-19 éves korosztályt a szelektív hulladékgyűjtésre és felhívja figyelmüket az újrahasznosítás fontosságára. A nyertest pedig az egész ország megismerheti, hiszen a győztes kisfilmet több TV csatorna is sugározza majd a következő évben. 

2019. október 14. 12:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás