Érzelem-felismerő alkalmazást fejlesztettek diákok a Xeroxnál

forrás Prim Online, 2011. július 7. 14:39

3D-s szemüveget és érzelem-felismerő algoritmust is kifejlesztettek a Rochesteri Műszaki Egyetem diákjai a Xerox számára. Újításaikkal arra keresték a választ, hogy hogyan lehet megkönnyíteni a munkafolyamatokat.

A Xeroxnál folytatott „Beyond The Office” elnevezésű kutatás keretében a Rochesteri Műszaki Egyetem (RME) 42 végzős hallgatóját hívták meg, hogy a távoli együttműködés, az információs túlterheltség, a bizalom, a globalizáció és a környezeti fenntarthatóság témakörével összefüggő tendenciákkal kapcsolatban kutassanak. A fejlesztőkből és tervezőkből álló munkacsoportok öt hónapot kaptak, hogy megálmodják és létrehozzák a jövőbeni munkavégzéshez alkalmazható koncepciókat és prototípusokat.

„Ha olyan szolgáltatásokat és eszközöket akarunk készíteni, amelyekkel a vállalkozások javíthatnak munkamódszereiken, akkor fontosnak találjuk a jövő munkavállalóinak egy csoportját is bevonni ezek kifejlesztésébe” – hangsúlyozta Tong Sun, a Websteri Xerox Kutatóközpont vezető kutatója, aki hozzátette, hogy a Xerox tudósai és mérnökei a három legkiválóbb eredményt felmutató csapatot összesen 10 000 dollárral díjazták.

Az alábbiakban az RME diákjai által készített javaslatok találhatóak:

I.    helyezett - VisonTwentyTwenty/biome
Ez a projekt a munkavállalók elszigetelődésével foglalkozott, ami a távolról dolgozók számának gyors növekedésével egyre aktuálisabbá váló probléma. A csapat virtuális 3D munkakörnyezetet fejlesztett ki, amihez a szem elé virtuális képet vetítő VR szemüveget és élő videó vetítést használtak. A rendkívül átfogó szemléltetés, az ügyesen kivitelezett videós szimuláció és jól működő prototípus miatt választották ezt a fejlesztést a legjobbnak.
A diákok bemutatója itt megtekinthető.

II.    helyezett - Cloud lab /Arc
A csapat megálmodta a jövő autószerelőinek munkahelyét. Az „Autószerviz extra” (angolul „Augmented repair center”, vagyis ARC) névre keresztelt megoldásukban olyan interaktív prototípust készítettek, amely nagyméretű érintőfelületeket használ az együttműködéshez, 3D diagnosztikához és a mobil eszközökkel való integrációhoz. A műhely padlójába épített érintőtábla rákapcsolódik az autók fedélzeti számítógépére, amivel a szerelők gyorsabban megtalálhatják a hiba okát, rendelhetnek cserealkatrészeket és felügyelhetik a munkafázisokat. A szerelő virtuális valósággal kiegészített biztonsági szemüveget visel, ami információs grafikákkal, valósidejű adatokkal és instrukciós folyamatábrákkal segíti munkáját. Az ügyfelek mobil készülékeik segítségével követhetik nyomon a munka menetét, illetve hagyhatják jóvá az egyes javításokat, miközben kérdéseket tehetnek fel a szerelőknek.

III.    helyezett - Koala Kollective/Ziva
Ennél a megoldásnál a komplex felügyeleti rendszer összeköti az ügyelőket a rájuk bízott emberekkel. A rendszert a szervezettség javítására, a kommunikáció erősítésére és a hatékonyság növelésére találták ki. A csapat gyermekfelügyeleti és idős emberekről gondoskodó munkahelyzetben mutatta be a modell működését. Ezekben a szituációkban a gyerekek, és az idős betegek smartID karkötőket viseltek, amelyekkel életjeleiket és helyváltoztatásaikat lehetett nyomon követni. A rendszer a begyűjtött adatokat mobil eszközökre továbbította, így a percre pontos információk könnyen megoszthatóvá váltak.
A diákok bemutatója itt megtekinthető.

Jinbo /Work on the go

Ez egy olyan önálló munkahely, ami kényelmes, nyugodt és személyre szabott környezetet biztosít a távmunkásoknak. Az univerzális, hordozható munkakörnyezet érzelemfelismerő technológiát használ. A rendszer a biológiai jelzésekből levont következtetésekből megállapítja a dolgozó hangulatát, és ennek megfelelően módosítja a környezetet (világítást, hangokat, hőmérsékletet, illatokat, légáramlást, stb.).
A diákok bemutatója itt megtekinthető.

Perjinkities/z-space
A felvázolt „zSpace” koncepció egy hordozható „okos-szoba”, ami valósághű konferencia-élményt biztosít a résztvevőknek. Az „okos-szoba” kivetíthető otthon, egy távoli hotelszobában, de egy reptéri váróban is.

Pulse/bild
Az „elmetérkép-ötletbörze alkalmazás” névre keresztelt megoldás azzal segíti a kreatív együttműködést, hogy 3D-s környezetet szimulál a megbeszélés köré. A rendszer a mesterséges intelligencia segítségével bármilyen nyelvet lefordít, és automatikusan megkeresi az interneten a beszélgetés témájába vágó tartalmakat, amivel gazdagítani tudja az eszmecserét.
A diákok bemutatója itt megtekinthető.

A Xerox szándéka szerint a diákokkal közösen kifejlesztett koncepciókat tovább finomítják, hogy a jövőben ezek eredményeit a gyakorlatban is alkalmazni tudják.

Kulcsszavak: tudomány Xerox

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

Idén 20. alkalommal rendezik meg 2023. október 5. és 15. között a Budapest Design Weeket (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács. A fesztivál fókuszában a BDW elmúlt 20 évének legkiemelkedőbb szereplői, alkotásai és eseményei állnak, emellett számos izgalmas programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

2023. október 1. 11:49

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére

A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek. 

2023. október 1. 10:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38