Cisco: Catalyst 6500 újdonságok

forrás Prim Online, 2011. július 27. 08:24

A Cisco Catalyst 6500 család legújabb fejlesztései 2Tbit/s kapcsolási teljesítményt, hardver-gyorsított IPv4, IPv6 és NetFlow szolgáltatásokat valamint háromszoros teljesítményt és skálázhatóságot nyújtanak.

A Cisco számos újítást jelentett be a zászlóshajójának számító és egyben a világon legnagyobb számban értékesített, 6500-as sorozatú Cisco Catalyst kapcsolóhoz. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy e készülékek megfeleljenek azoknak a növekvő elvárásoknak, amelyek a következő évtizedben jelennek meg a hálózatokon a videoforgalom és a hálózatba kapcsolt eszközök számának növekedésével illetve a cloud computingra épülő üzleti modellek és a mobil munkavégzés terjedésével.  A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy mindehhez nem kell lecserélni a teljes rendszert.

A több mint 500 szabadalmat magába foglaló Catalyst 6500 mára gyakorlatilag iparági szabványnak számít a kapcsolóplatformok között – e készülékre a világ épületek közötti, adatközponti, WAN és Metro Ethernet-hálózatainak egész sora épül. 1999-es bevezetése óta világszerte több mint 25 ezer ügyfélnél közel 700 ezer rendszert telepítettek mintegy 42 milliárd USD értékben. E készülékek összesen 110 millió portot szolgálnak ki. 2010 novemberében ez volt az első moduláris kapcsoló, amely már a 40 gigabites Ethernetes technológiát használta.

A Catalyst 6500 most tovább folytatja ezt a piacvezető, újító hagyományt, így például  hardverplatformról zökkenőmentesen támogatja az IPv4 és az IPv6 protokollt, új hálózatvirtualizációs funkciókat tesz elérhetővé, emellett az L4-7 integrált szolgáltatási modulok átfogó készletét és az alkalmazások teljesítményének és láthatóságának új figyelését biztosítja a teljesen átdolgozott NetFlow megvalósításával.

Újdonság a már régóta várt Catalyst 6500 sorozatú Supervisor Engine 2T, egy 2 terabites vezérlőkártya, amely bővítőkártyánként 80 Gbit/s sebességet kínál. Új, funkciókban gazdag 10 gigabites Ethernet vonali kártyák valamint a szolgáltatások új generációja biztosítja a legfejlettebb mobilitási, biztonsági, hálózatelemzési és terheléskiegyenlítési lehetőségeket.

Az eszköz lelkét jelentő új Supervisor Engine átviteli sebessége a korábbi 720 Gbit/s-ről 2 Tbit/s-ra nőtt, ami háromszoros növekedésnek felel meg. A teljesen új vonali kártyák és a 2 Tbit/s összkapacitású új Supervisor Engine minden Cisco E-sorozatú házzal kompatibilis, így csak minimális módosításra van szükség a meglévő Catalyst 6500 E-sorozatú infrastruktúrában. Ez a kompatibilitás szükségtelenné teszi a rendszer teljes lecserélését, ami nemcsak veszélyeztetné a hálózat folyamatos működését, hanem további munkaerőt, költségeket és időt igényelne.

További főbb előnyök és „világpremierek”


A Cisco IOS szoftver több mint 200 újabb funkcióval bővült, hogy megfeleljen az egyre magasabb szintű biztonsági, mobilitási, alkalmazási, hang- és videoátviteli, valamint virtualizációs igényeknek. Ilyenek például az Advanced Security Services biztonsági szolgáltatások a Cisco TrustSec teljes körű implementációjával, beleértve a vezetékes szintű titkosságot és védelmet biztosító, hardveres alapú MacSec megoldást. Ide tartozik a hálózat egészére vonatkozó szerepkör-kiutalást és perzisztenciát biztosító Security Group Tagging (biztonsági csoport jelölése), valamint a szerepkörök érvényesítésére szolgáló Security Group Access Control Lists (Biztonsági csoportok hozzáférésvezérlésének listái). Az egyedi Catalyst 6500 Supervisor 2T Layer 3 Security Group Tagging a földrajzilag nagyon elszórtan elhelyezkedő hálózatok esetében is fokozottan biztonságos együttműködést és kapcsolatot tesz lehetővé. A VRF-Lite, az MPLS és a natív hardveralapú VPLS révén elérhető Scalable Network Virtualization Services (méretezhető hálózati virtualizációs szolgáltatások), valamint az MPLS over GRE az interfész teljes sebességével rendelkezésre állnak.
Új generációs szolgáltatási modulok. Az új L4-7 mobilitási, biztonsági, hálózatelemzési és terheléskiegyenlítési szolgáltatási modulok révén az ügyfelek csökkenthetik a hálózaton belül felügyelendő L4-7 eszközök számát, ezzel is növelve a vállalatuk energiahatékonyságát és csökkentve széndioxid-kibocsátását.
Az IPv6-ra való átállást megkönnyítő technológia.
Az új Supervisor 2T számos olyan technológiát tartalmaz, amely a rendszer összteljesítményének csökkentése nélkül könnyíti meg az IPv4-ről az IPv6 protokollra történő átállást. A Catalyst 6500 abban is az elsőként jelenik meg a platformok között, hogy úgynevezett IPv6 First Hop Security funkciókat kínál (így például eszközkövetést, Neighbor Discovery Protocol Inspectiont és IPv6 portonkénti címkorlátozásokat), így az ügyfelek az IPv6-ra történő átállás során tökéletes biztonságban tudhatják folyamatosan bővülő hálózatukat.
A szolgáltatók és az ügyfelek számára a LAN/WAN határok egyszerűsítését lehetővé tévő technológiák első natív támogatása.
A Virtual Private LAN (virtuális magánhálózati) és a Bridged Domain Technology (áthidalt tartományi technológia) szolgáltatások lehetővé teszik a szolgáltatások gyors és rugalmas kiosztását, mivel a szolgáltatás sávszélessége nem kapcsolódik a fizikai interfészhez. A natív támogatással számottevően csökkenthetők a költségek, ugyanakkor óriási mértékben fokozható ennek az amúgy is jól bevált és szabványosított technológiának a teljesítménye.
Az első teljes rendszerre kiterjedő és többprotokollos NetFlowt biztosító platform. A platform támogatja a Flexible és Sampled NetFlow funkciót, amivel fejlettebben és részletesebben követhető nyomon az IPv4, az IPv6, a multicast és az MPLS-forgalom. Mindez négyszeresére, 1 millióra növeli a karbantartható NetFlow bejegyzések számát.
Magasabb szintű videoélményt biztosító fejlesztések: Míg az IP-infrastruktúrán a one-to-many kommunikációban a multicast technológia egyre nagyobb szerepet kap a piaci adatfolyamok és a videoközvetítések terén, a multicast útválasztásának méretezhetősége folyamatos problémát jelent. Ezt enyhítendő a Cisco Supervisor Engine 2T akár 16-szorosára képes növelni a multicast útválasztási méretezhetőségét. Emellett sokkal hatékonyabb a működése is, mivel a Catalyst 6500 szelektíven, csupán az őt „megszólító” kapcsolatok felé továbbítja a multicast forgalmat. Ezek az IGMPv3 és MLDv2 Snooping néven ismert újdonságok segítenek elkerülni, hogy a multicasting a gazdakészülékben felesleges terhelést generáljon, és különösen hasznosnak bizonyulnak az IPTV-hez hasonló, a sávszélességet intenzíven használó multicast alkalmazások esetében.

Kulcsszavak: Cisco hálózat

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.

2023. április 1. 17:48

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Az Animatiqua újabb időutazásra hív – most a múlt helyett a jövőbe!

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg. Humán oldalról Kondacs András, az Eltűnt Budapest youtube-sorozattal ismertté vált Animatiqua vezetője inspirálta a szokatlan fejlesztési folyamatot. Megrázó – de tulajdonképpen lehetséges – jövőkép rajzolódik ki a háborús sci-fi-ben, ahol az elszabadult Mesterséges Intelligencia a platóni állam-modellel randevúzik. Ez lenne a holnap Budapestje?

2023. április 1. 10:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08