Informatikai tudáspróba a zalaegerszegi Apáczai könyvtárban

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 9. 15:44

Netre fel címmel könyvtár-informatikai versennyel készül az új tanévre a zalaegerszegi Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ Könyvtára.

Külön honlap készül az általános iskola felső tagozatosainak meghirdetett, háromfordulós tudáspróbához, a feladatot interneten keresztül lehet majd megoldani - mondta el Czirákyné Tóth Edit könyvtár vezető. A diákoknak országos adatbázisban, katalógusban kell majd keresniük. Internetről letöltött anyaggal, képpel, szöveggel bemutatkozó oldalt szerkesztenek, miközben a "hasznos könyvtári tudás" mellett megtanulhatják például a Word dokumentumok használatát is. Igény szerint részt vehetnek néhányórás felkészítésen is, ahol azt is megtanulhatják, hogy kell feltölteni az anyagokat, miként kell az adatbázisban keresni.

Hozzáfűzte; a program az általános iskolásoknak nyújt hasznos tudást, de az "olvasóvá", a könyv szeretetére való nevelést a legkisebb korban kell elkezdeni. Olyan leporellókat, "nyitogatós, simogatós, húzkodós, forgatós, hangot adó" képeskönyveket szereztek be, amelyeket a kicsik különösen kedvelnek. Az ősztől induló kismama programsorozat keretében animátor tart majd versikés, mondókás foglalkozásokat 1-3 éves gyerekeknek. Mindeközben a szülők megismerhetik a szolgáltatásokat, kedvet kaphatnak a könyvtári tagsághoz.

Az intézmény további terveiről Czirákyné Tóth Edit elmondta: megújul, "egyszerűbb, de ugyanakkor interaktívabb" lesz a könyvtár honlapja, látványosabb, naprakészebb internetes oldal készül. Felújítják a gyerekoldalt, fórumot indítanak, az oldalon az olvasók is megjelentethetnek könyvajánlókat. A nap 24 órájában elérhető lesz a könyvtári online szolgáltatás, így akár e-mailben is lehet például hosszabbítást kérni.

Folyamatban van a dokumentumok "retrospektív" feldolgozása is, ami a hiányzó adatok bevitelét jelenti - folytatta a felsorolást a könyvtárvezető. Erre azért van szükség, mert a kilencvenes években használt első számítógépes programok csak az adatok töredékének elektronikus feldolgozását tették lehetővé. A régi könyvek adatai így hiányosak, gyakran még a kiadási év, a tárgyszó sincs feltüntetve.

A minőségi oktatást is elősegítő könyvtári szolgáltatásfejlesztés uniós támogatással, a TÁMOP pályázat (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében valósult meg az Apáczai könyvtárban.

A zalaegerszegi könyvtárnak másfélezer regisztrált olvasója van, de a kölcsönzőkhöz kapcsolódnak osztálytársak, szomszédok, szülők, baráti közösségek - jegyezte meg Czirákyné Tóth Edit. Szólt arról is, hogy nyáron a könyvtárak egy része bezár, de az Apáczai a szünidőben is nyitva tart, mert a tapasztalatok szerint igény van rá.

Kulcsszavak: oktatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Páratlan összefogás a Balaton-felvidék természeti kincseiért

„Sokszínű Balaton-felvidék – Theodora különdíj” címmel közös fotópályázatot hirdet az ország egyik legrangosabb természetfotó-pályázata, a Varázslatos Magyarország és a kékkúti forrásból eredő Theodora ásványvizet forgalmazó Szentkirályi Magyarország Kft., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatásával. 

2022. július 6. 19:01

Elfogadhatatlannak tartja az 1000 forintos órabért a diákmunkások többsége

A fiatalok nagyjából fele az év közbeni lakhatási költségekre teszi félre a diákmunkából származó jövedelmét, 40 százalékuk pedig külföldön is kipróbálná magát a nyáron, többek közt ez derült ki a MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezet és a Műegyetemi Hallgatói Kft. munkatársai által készített felmérésből. A kutatás során arra is rákérdeztek a résztvevőknél, hogy milyen elvárásokkal rendelkeznek, de külön kitértek az önkéntes munkavállalásra is és a feketemunka megítélésére is.

2022. július 6. 17:20

Egyedülálló zöld dobásra készül a MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését, valamint további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Ezzel az ott keletkező összes biohulladék esetében sikerrel zárul a biológiai körforgás, amire még egyetlen hazai fesztiválon sem volt példa.

2022. július 6. 15:43

Európa legjobbjai között a Growww Digital

Elnyerte a Google CSS Premium Partner minősítését a hazai fejlesztésű ROIshopper, a Growww Digital árösszehasonlító szolgáltatása.

2022. július 6. 14:06

Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

2022. július 6. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24