Elektronikus számla is kérhető mától az internetes menetjegyek vásárlásánál

forrás Prim Online, 2011. augusztus 10. 11:37

A mai naptól már elektronikus számlát is lehet igényelni a MÁV weboldalán keresztül vásárolt vasúti menetjegyekről, valamint a bankkártyás fizetések biztonságának növelése érdekében megszűnik a készpénzes visszatérítés lehetősége.

Augusztus 10-től az interneten vásárolt jegyekről már elektronikus számla is kérhető. Az e-számla egyenértékű a papíron kiadott számlával, ugyanazon adattartalommal rendelkezik, és a hiteles elektronikus aláírás és időbélyegző révén megfelel a jogszabályi előírásoknak. Az online vasúti menetjegyvásárlásokhoz tartozó számlákat egyébként 2010 áprilisától lehet kinyomtatni az internetes jegykiadó automatáknál, így tavaly tavasz óta már emiatt sem kell az utasoknak a pénztáraknál sorban állni. A szolgáltatás sikerét mutatja, hogy napjainkig közel 50 ezer számlát nyomtattak ki így az utazók.

A MÁV-START Zrt. 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel kényelmesen, akár otthonról is megválthatók a belföldi vasúti menetjegyek illetve az Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Lengyelországba, Németországba, Romániába, Svájcba, Szerbiába, Szlovéniába és Horvátországba szóló nemzetközi jegyek. Az e-ticket rendszerben napjainkig több mint 800 ezer vásárlási tranzakció volt, az eladott belföldi jegyek száma megközelíti az 1,7 milliót. A MÁV weboldalán keresztül megváltott menetjegyeket az ország egész területén, a 40 nagyobb városban működő internetes jegykiadó automatánál lehet kinyomtatni a fizetéskor kapott tíz számjegyű kód beütésével.

Amennyiben a tervezett vasúti utazás elmarad, úgy a le nem utazott vasúti menetjegyek ellenértékét a MÁV-START Zrt. az üzletszabályzatában meghatározott feltételek alapján visszatéríti. Az interneten vásárolt jegyek esetében - a bankkártyás fizetések biztonságának növelése érdekében - augusztus 10-től megszűnik a jegyek készpénzes visszatérítési lehetősége. A visszaváltott jegyek kezelési költséggel csökkentett ellenértékét a vásárláskor használt kártyához tartozó számlára utalja vissza a vasúttársaság. Amennyiben a megvásárolt jegyek a jegykiadó automatából még nem kerültek kinyomtatásra, akkor a visszaváltást az internetes felületen lehet kezdeményezni. Ebben az esetben a kezelési költség (a pénztári visszatérítéstől eltérően) a visszatérített menetjegyek árának tíz százaléka, de legfeljebb ezer forint. A pót- és/vagy helyjegyek visszatérítése a vonatindulás előtti 24. óráig mentes a kezelési költségtől. A jegykiadó automatából már átvett jegyek visszatérítését a MÁV-START Zrt. pénztáraiban és a személyes ügyfélszolgálatokon lehet kezdeményezni, a visszautalás a pénztári leadástól számított 30 napon belül történik meg.

Kulcsszavak: MÁV

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje, a fejlesztés eredményeként az ország csaknem teljes területén megvalósult a szupergyors internet kiépítése, így ma már a háztartások közel 97 százaléka hozzáférhet a legmodernebb hálózati kapcsolathoz. A projekt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szakmai irányításával több mint 3 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból valósult meg – közölte a KIFÜ az MTI-vel csütörtökön.

2023. november 24. 17:31

Az 5G-hálózat jelenleg legfejlettebb változatát indítja ügyfelei számára a Yettel

Magyarországon elsőként – és világviszonylatban is az élmezőnyben – nyilvános ajánlatban tette elérhetővé ügyfelei számára a „standalone” azaz önálló 5G technológiát a Yettel. Az újdonság lényege, hogy míg a jelenleg elterjedt 5G-hálózatok a kapcsolat felépítésében még a 4G-re is támaszkodnak, addig a most bevezetett önálló 5G esetében már a mobil kapcsolat minden eleme 5G-n zajlik és kizárólag az 5G számára kijelölt frekvenciákat használja.

2023. november 20. 19:18

A világ internetárainak ranglistája. Hogyan szerepelt Magyarország?

A Picodi Magyarország elemzői csapata 364 internetszolgáltató árlistáját 85 országban ellenőrizte, és rangsort készített a leginkább és legkevésbé megfizethető internet-hozzáférésű országokról.

2023. november 16. 17:30

Így helyezd el a lakásban a routert, ha jó internetelérést szeretnél

Mi kell ahhoz, hogy minél jobban hasítson az otthoni mobilnetünk, és akadozás nélkül nézhessük kedvenc sorozatunkat? A megfelelő térerő és a jó router a szolgáltatón múlik, de érdemes tudni, hogy az is sokat számít, hová tesszük a mobilnetes routert a lakásban. A Yettel most ehhez ad tanácsokat.

2023. október 3. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27