Öt trend, amely megrengeti a vállalati információk biztonságát

forrás Prim Online, 2011. augusztus 15. 07:34

A számítógépes bűnözés ma komolyabb fenyegetettséget jelent a cégekre nézve, mint eddig bármikor - világszerte megnőtt a könnyű haszon által vezérelt bűnözői csoportok aktivitása. A rosszindulatú támadások célpontjaivá egyre gyakrabban válnak nagyvállalatok, amelyek egy-egy véghezvitt támadás következtében nem csak tetemes anyagi, hanem komoly reputációs károkat is szenvedhetnek. A Deloitte szakértői összeállították napjaink öt meghatározó trendjét, amelyek gyökeresen alakítják át a vállalatok információbiztonsággal kapcsolatos kihívásait.

Antal Lajos, a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője elmondta: Az információtechnológiai fejlődése egyre nehezebbé teszi a bizalmas, üzleti szempontból értékes vállalati adatok védelmét. Az adathordozók kapacitása folyamatosan nő, míg méretük mára elhanyagolható – óriási adatmennyiség csempészhető ki a legszigorúbban védett rendszerekből is, ha az elkövető rendelkezik a megfelelő hozzáférésekkel. A legtöbb vállalat még mindig az alap biztonsági kontrollok (például az erős jelszavak, naplózás, felhasználói tudatosság stb.) implementálásával, működtetésével küzd, ugyanakkor fontos lenne, hogy a következő aktuális, fenyegető tendenciákat is figyelembe vegyék, és mielőbb megtegyék a szükséges ellenlépéseket:

1. Célzott támadások. A támadók ma már egyre ritkábban csapnak le véletlenszerűen. Ehelyett célirányosan dolgoznak, előre kiválasztott vállalatokat, termékeket, szolgáltatásokat és személyeket támadnak meg, a támadást nagyon alaposan tervezik, és megvárják vele a legmegfelelőbb pillanatot. Egyetlen ország vállalatai sincsenek biztonságban, tévedés tehát azt hinni, hogy magyar cégeket nem érhet támadás. A bűnözők felmérik a sebezhetőségeket, gyenge pontokat, majd a kockázatok és az elérhető haszon mérlegelését követően döntenek a támadásról.

2. Szervezett bűnözés térnyerése. A lebukás viszonylag alacsony kockázata mellett megszerezhető igen komoly zsákmány a szervezett bűnözés érdeklődését is felkeltette, amely egyre szorosabb szálakon kapcsolódik a kiberbűnözéshez, és anyagilag is támogatja azt. Mindez azt jelenti, hogy a támadások „minőségi” fejlődése mellett azok mennyiségi növekedésére is fel kell készülni, a hatóságok és a cégek tehát az eddiginél is komolyabb kihívások előtt állnak.

3. Növekvő belső veszély. A gazdasági környezet változása, a válság következtében romló egyéni pénzügyi kilátások és a félelem a potenciális munkahelyvesztéstől jelentősen rontott a vállalati belső biztonság általános szintjén. A cégekre nézve adatbiztonsági szempontból saját munkavállalóik nagyobb kockázatot jelenthetnek, mint valaha, hiszen pénzért, vagy megfelelő egyéb juttatásokért fontos vállalati adatokat adhatnak ki külső feleknek.

4. Törvényi előírások szigorítása. A Fehér Ház nemrég nemzetközi szabályozási stratégiát alkotott, amely a kibertámadást a fegyveres fenyegetéssel azonos szintre emeli az USA-n belüli hatállyal. A vállalatoknak világszerte arra kell készülnie, hogy a törvényalkotók a következő időszakban sorra hoznak majd olyan információbiztonságot célzó szabályokat, amelyek a cégektől is megfelelő biztonsági lépéseket, új folyamatok bevezetését kívánják majd meg. Ha a vállalat majdani intézkedései nem felelnek meg a törvényi követelményeknek, a cégeknek várhatóan komolyabb szankciókra kell számítaniuk.

5. Globális támadások. Országhatárokon és kontinenseken átnyúló veszélyt jelentenek a vállalatokra az összehangolt, globális támadások, amelyek célja, hogy tömegével tegyék használhatatlanná a számítógépes rendszereket. Nem csak a bűnüldöző szerveknek kell leküzdeniük a válaszlépésekre ma még jellemző elaprózottságot, és  ehelyett elmozdulniuk a hatékony, nemzetközi együttműködések felé, hanem az egyszerre több országban jelenlévő vállalatoknak is át kell gondolniuk globális biztonsági irányelveiket.

Mi lehet a megoldás?

Antal Lajos közölte: A szándékos adatlopás komoly fenyegetést jelent, amelyre a vállalatoknak sokkal alaposabban kell felkészülniük. Elengedhetetlen az adatvédelmi intézkedések bevezetése, a meglévő intézkedések szigorítása, de a vállalatoknak nagyobb hangsúlyt kell fordítaniuk a beágyazott biztonsági (embedded security) megoldásokra is, amelyek nagy előnye a hagyományos védelmi szoftverekkel szemben, hogy az adatokat mindig titkosítva tárolják, és csak a fájlok megjelenítésénél fejtik vissza azokat. Így, amennyiben egy vállalati anyag mégis kiszivárogna, az külső fél számára használhatatlanná válik. Szintén érdemes megfontolnia a cégeknek a DLP (Data Loss Prevention) rendszerek alkalmazását, amelyek segítenek monitorozni, nyomon követni a vállalati adatok útját, és alkalmasak a bizalmas információk szivárgásának megakadályozására is.

A vállalat vezetésének rendszeresen tanulmányoznia kell a belső ellenőrzés és a biztonsági főosztály által készített, információbiztonsággal kapcsolatos jelentéseket, és rendszeresen konzultálnia kell az informatikai osztály és a belső ellenőrzés vezetőjével. A magas szintű vállalati információbiztonsághoz elengedhetetlen az együttműködés az IT-oldal és a cég üzleti döntéshozói között, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szakemberek képzésére, az alkalmazottak információtudatosságának növelésére, illetve a vállalati incidenskezelési képesség fejlesztésére is, amiben már egy vállalaton belüli bejelentő vonal működtetése is komoly segítséget jelent – tette hozzá a Deloitte Zrt. szakértője.

Kulcsszavak: Deloitte security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50