Öt trend, amely megrengeti a vállalati információk biztonságát

forrás Prim Online, 2011. augusztus 15. 07:34

A számítógépes bűnözés ma komolyabb fenyegetettséget jelent a cégekre nézve, mint eddig bármikor - világszerte megnőtt a könnyű haszon által vezérelt bűnözői csoportok aktivitása. A rosszindulatú támadások célpontjaivá egyre gyakrabban válnak nagyvállalatok, amelyek egy-egy véghezvitt támadás következtében nem csak tetemes anyagi, hanem komoly reputációs károkat is szenvedhetnek. A Deloitte szakértői összeállították napjaink öt meghatározó trendjét, amelyek gyökeresen alakítják át a vállalatok információbiztonsággal kapcsolatos kihívásait.

Antal Lajos, a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője elmondta: Az információtechnológiai fejlődése egyre nehezebbé teszi a bizalmas, üzleti szempontból értékes vállalati adatok védelmét. Az adathordozók kapacitása folyamatosan nő, míg méretük mára elhanyagolható – óriási adatmennyiség csempészhető ki a legszigorúbban védett rendszerekből is, ha az elkövető rendelkezik a megfelelő hozzáférésekkel. A legtöbb vállalat még mindig az alap biztonsági kontrollok (például az erős jelszavak, naplózás, felhasználói tudatosság stb.) implementálásával, működtetésével küzd, ugyanakkor fontos lenne, hogy a következő aktuális, fenyegető tendenciákat is figyelembe vegyék, és mielőbb megtegyék a szükséges ellenlépéseket:

1. Célzott támadások. A támadók ma már egyre ritkábban csapnak le véletlenszerűen. Ehelyett célirányosan dolgoznak, előre kiválasztott vállalatokat, termékeket, szolgáltatásokat és személyeket támadnak meg, a támadást nagyon alaposan tervezik, és megvárják vele a legmegfelelőbb pillanatot. Egyetlen ország vállalatai sincsenek biztonságban, tévedés tehát azt hinni, hogy magyar cégeket nem érhet támadás. A bűnözők felmérik a sebezhetőségeket, gyenge pontokat, majd a kockázatok és az elérhető haszon mérlegelését követően döntenek a támadásról.

2. Szervezett bűnözés térnyerése. A lebukás viszonylag alacsony kockázata mellett megszerezhető igen komoly zsákmány a szervezett bűnözés érdeklődését is felkeltette, amely egyre szorosabb szálakon kapcsolódik a kiberbűnözéshez, és anyagilag is támogatja azt. Mindez azt jelenti, hogy a támadások „minőségi” fejlődése mellett azok mennyiségi növekedésére is fel kell készülni, a hatóságok és a cégek tehát az eddiginél is komolyabb kihívások előtt állnak.

3. Növekvő belső veszély. A gazdasági környezet változása, a válság következtében romló egyéni pénzügyi kilátások és a félelem a potenciális munkahelyvesztéstől jelentősen rontott a vállalati belső biztonság általános szintjén. A cégekre nézve adatbiztonsági szempontból saját munkavállalóik nagyobb kockázatot jelenthetnek, mint valaha, hiszen pénzért, vagy megfelelő egyéb juttatásokért fontos vállalati adatokat adhatnak ki külső feleknek.

4. Törvényi előírások szigorítása. A Fehér Ház nemrég nemzetközi szabályozási stratégiát alkotott, amely a kibertámadást a fegyveres fenyegetéssel azonos szintre emeli az USA-n belüli hatállyal. A vállalatoknak világszerte arra kell készülnie, hogy a törvényalkotók a következő időszakban sorra hoznak majd olyan információbiztonságot célzó szabályokat, amelyek a cégektől is megfelelő biztonsági lépéseket, új folyamatok bevezetését kívánják majd meg. Ha a vállalat majdani intézkedései nem felelnek meg a törvényi követelményeknek, a cégeknek várhatóan komolyabb szankciókra kell számítaniuk.

5. Globális támadások. Országhatárokon és kontinenseken átnyúló veszélyt jelentenek a vállalatokra az összehangolt, globális támadások, amelyek célja, hogy tömegével tegyék használhatatlanná a számítógépes rendszereket. Nem csak a bűnüldöző szerveknek kell leküzdeniük a válaszlépésekre ma még jellemző elaprózottságot, és  ehelyett elmozdulniuk a hatékony, nemzetközi együttműködések felé, hanem az egyszerre több országban jelenlévő vállalatoknak is át kell gondolniuk globális biztonsági irányelveiket.

Mi lehet a megoldás?

Antal Lajos közölte: A szándékos adatlopás komoly fenyegetést jelent, amelyre a vállalatoknak sokkal alaposabban kell felkészülniük. Elengedhetetlen az adatvédelmi intézkedések bevezetése, a meglévő intézkedések szigorítása, de a vállalatoknak nagyobb hangsúlyt kell fordítaniuk a beágyazott biztonsági (embedded security) megoldásokra is, amelyek nagy előnye a hagyományos védelmi szoftverekkel szemben, hogy az adatokat mindig titkosítva tárolják, és csak a fájlok megjelenítésénél fejtik vissza azokat. Így, amennyiben egy vállalati anyag mégis kiszivárogna, az külső fél számára használhatatlanná válik. Szintén érdemes megfontolnia a cégeknek a DLP (Data Loss Prevention) rendszerek alkalmazását, amelyek segítenek monitorozni, nyomon követni a vállalati adatok útját, és alkalmasak a bizalmas információk szivárgásának megakadályozására is.

A vállalat vezetésének rendszeresen tanulmányoznia kell a belső ellenőrzés és a biztonsági főosztály által készített, információbiztonsággal kapcsolatos jelentéseket, és rendszeresen konzultálnia kell az informatikai osztály és a belső ellenőrzés vezetőjével. A magas szintű vállalati információbiztonsághoz elengedhetetlen az együttműködés az IT-oldal és a cég üzleti döntéshozói között, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szakemberek képzésére, az alkalmazottak információtudatosságának növelésére, illetve a vállalati incidenskezelési képesség fejlesztésére is, amiben már egy vállalaton belüli bejelentő vonal működtetése is komoly segítséget jelent – tette hozzá a Deloitte Zrt. szakértője.

Kulcsszavak: Deloitte security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5 tipp a digitális útonállók elkerülésére

A legtöbb vállalatnál napjaink slágertémájának számít a digitális átalakulás, mivel a modern megoldások segítségével a szervezetek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek. Ez azonban biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a digitális térben a támadási felület is nagyobb a kiberbűnözők számára. A Micro Focus szakértői bemutatják azt az öt lépést, amelyek segítségével a szervezetek jelentősen csökkenthetik a digitális átállással járó veszélyek számát.  

2019. szeptember 15. 08:14

A PSD2 feltételeinek is megfelel a Trident HSM védelmi megoldása

Az i4p HSM modulja egyedüli hazai fejlesztésű termékként kínál olyan szintű adatvédelmet, amely megfelel az eIDAS és a hamarosan Magyarországon is alkalmazandó PSD2 feltételeinek.

2019. szeptember 13. 08:28

Félünk elmenteni kártyaadatainkat

Rendszeresen vásárolunk az interneten, de nem egyszerűsítjük vele kellőképpen az életünket – derült ki az OTP Mobil megbízásából készült legfrissebb kutatásból. A 18-55 éves megkérdezettek közel kétharmada havonta többször is fizet online bankkártyával, ugyanakkor kártyaadataik elmentését csak annyian választanák, mint ahányan ódzkodnak tőle. Utóbbiak leginkább az adatmentés biztonságosságában kételkednek, de más okok is meghúzódnak a háttérben.

2019. szeptember 12. 11:37

Húsz éves a WiFi - jön a WiFi 6

20 éve indult világhódító útjára a Wi-Fi, amit joggal nevezhetünk az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb technológiájának. Éppúgy az életünk része lett, mint a mobiltelefónia és a mobil internet. Az IoT térnyerésével és az 5G bevezetésével párhuzamosan elérkezett a Wi-Fi 6 ideje is. Az új szabvány akár négyszer nagyobb teljesítményre képes a régebbi hálózatoknál, kevésbé meríti le a csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, a késleltetés pedig jelentősen javult, ami lehetővé teszi a közel valós idejű használatot.

2019. szeptember 11. 13:10

NetSuite-Deloitte szövetség: felhőalapú ERP KKV-knak

A vállalatirányítási rendszerek alkalmazásához korábban nagyteljesítményű számítástechnikai eszközökre és rendszergazdákra volt szükség, így egy ERP üzemeltetése meglehetősen drága volt, helyhez kötötten és csak zárt körben működött, előnyeit a cégvezető csak akkor tudta kihasználni, ha éppen az irodában volt. Ma már lehetőség van felhő alapon működő vállalatirányítási rendszerek alkalmazására, így adatainkat, köztük a vállalatirányítási szoftvert nem a saját eszközeinken, hanem egy külső szolgáltató szerverein tartjuk: a szükséges információkhoz bármikor, bárhonnan hozzáférhetünk.

2019. szeptember 10. 12:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás