Világbajnoki sportélmények: élőben és telefonon

forrás Prim Online, 2011. augusztus 20. 11:15

Négyszázezer sms és mms a szegedi kajak-kenu vb-ről! A Telekom – a világbajnokság arany fokozatú támogatója – tájékoztatása szerint előreláthatólag ennyi mobilüzenetet küld az a körülbelül harmincezer sportrajongó, aki személyesen nézi végig a napfény városában a ma induló világbajnokságot.

Azok, akik a napokban kilátogatnak a Szeged belvárosától néhány kilométerre található Maty-éri sportpálya lelátójára, nemcsak személyesen élhetik át a versenyek izgalmát, hanem élményeiket azonnal meg is oszthatják ismerőseikkel. A Telekom korábbi tapasztalataiból kiindulva egy helyszínen lévő szurkoló naponta átlag háromszor nyúl a telefonjához, hogy sms-t küldjön a családtagjainak, ismerőseinek, amely a verseny pár napja alatt összesen körülbelül 360 ezer elküldött szöveges üzenetet jelent. A legizgalmasabb döntők pillanataiban egyszerre háromszázan indítanak hívást a lelátóról, vagyis körülbelül minden tízedik néző telefonál mobilján, és kiabálja a készülékbe a futam állását. A versenynapok alatt a képküldési lehetőség is népszerű: minden negyedik néző küld a helyszínről mms-t valamelyik ismerősének.

A Telekom által kiépített üvegszálas technológia kibővített kapacitásának – 210 Gbit/sec sávszélesség! – köszönhetően a verseny informatikai háttere biztosított. Az előkészületek során olyan hosszú optikai kábelt használtak fel, mintha Kovács Katalin, a Domino-Honvéd olimpiai és világbajnok sportolójának lapátját négyezerszer egymás mellé fektetnénk. A körülbelül 30 ezer néző zavartalan helyszíni szurkolását 2 darab 64 négyzetméteres LED-fal segíti, amelyen a tévéközvetítés képsorai is megjelennek. Érdekesség, hogy a telekomos képjelszolgáltatás kiépítéséhez több tonna alkatrészt úsztatott be a partról a Magyar Honvédség szentesi műszaki alakulata.

A helyszínen a T-Home 18 tonnás internetkamionja is jelen lesz, amely nagy sávszélességű összeköttetésével több mint 2000 akkreditált résztvevőnek és vendégnek igyekszik internet-használati lehetőséget nyújtani. A légkondicionált autóban 12 munkaállomáson lehet böngészni és levelezni. Hasonló célokat szolgál a kamion környékén elhelyezendő 8 terminál. A Telekom a mobilos adat- és hangforgalom fennakadás nélküli biztosítása érdekében mobil-bázisállomást állított fel a versenyhelyszínen. A felhordó-hálózathoz üvegszállal csatlakozó szerkezetet 7,5 tonnás teherautó szállította a helyszínre.

Természetesen a telekommunikáció nemcsak a nézőket, hanem a versenyen résztvevő 94 ország több mint 1000 sportolóját is segíti: a kajak-kenusok, az edzőik és az újságírókat most először full HD-s, zárt láncú tévérendszeren nézhetik a verseny alatt egyrészt a televíziós közvetítést, másrészt a futamok beosztását. Ráadásul a világbajnokság alatt a helyszínen kialakított VIP-helyiségben sok más mellett a T-Home interaktív tévézést nyújtó IPTV-szolgáltatását is ki lehet próbálni.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Péterfalvi Attila: minél korábban kapjanak a gyerekek oktatást a digitális eszközök biztonságos használatáról

Fontosnak nevezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban kapjanak felvilágosítást a digitális eszközök biztonságos használatáról.

2023. január 29. 14:13

Egy csatornán számos rádiós, a rádiózás világnapja alkalmából

Február 13-án először jelentkeznek egy csatornán az ismert műsorvezetők: Vágó Piros, Garami Gábor, Rákóczi Feri, Boros Lajos, Jáksó László – alig néhány példa a magyar rádiózás meghatározó hangjai közül, akik részt vesznek a Mex Rádió által szervezett ünneplésben.

2023. január 29. 12:01

Rangos elismerést nyert el az LG ultramodern amerikai háztartásigép-gyára

Az LG Electronics (LG) háztartási készülékeket gyártó üzemét az Egyesült Államokban a Világgazdasági Fórum (WEF) a világ egyik vezető, ún. világítótorony minősítésű gyárává (Lighthouse Factory) választotta.

2023. január 29. 09:57

Az LMBTQ után tavaly a releváns szó jelentésére voltak a legtöbben kíváncsiak

Míg 2021-ben a nemi hovatartozást definiáló LMBTQ rövidítés jelentésére kerestek rá legtöbben, addig 2022-ben a releváns szó magyarázatára voltak a leginkább kíváncsiak a jelentese.hu szótároldal friss összegzése szerint. A top 10-es lista alakításában 2022-ben is az aktuálpolitika, az újszerű technológiák, valamint a betegségek voltak a meghatározóak.

2023. január 28. 17:09

Az UltiMaker bemutatta az új S7 3D nyomtatót

Az új UltiMaker S7 nyomtató a gyártó díjnyertes S-szériájára épít, azonban integrált Air Manager búrát és rugalmas nyomtatótálcát kapott.

2023. január 28. 15:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46