A magyar fotográfia napja - Kiállítások országszerte

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 27. 09:54

Idén is számos programmal és kiállítással ünneplik több mint negyven településen a magyar fotográfia napját. A központi ünnepséget Cegléden tartják vasárnap, ekkor nyílik meg a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének idei szalonja.

A magyar fotográfia napjához kapcsolódó programsorozat célja felhívni a figyelmet arra, hogy a fényképezés 1839-től napjainkig miként változtatta meg a világ fejlődését és az emberek életét. A MAFOSZ 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését. Választásuk augusztus 29-re esett, ugyanis 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós ezen a napon mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét. Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, s ebben az évben volt az első fotókiállítás is.

A magyar fotográfia napjának központi kiállítása, a XXVIII. MAFOSZ Szalon vasárnap 11 órakor nyílik meg Cegléden a Kossuth Múzeumban. A tárlaton a MAFOSZ különféle helyi szervezeteinek fotószakkörei mutatkoznak be legjobb felvételeikkel. A megnyitón Reznák Erzsébet, a ceglédi Kossuth Múzeum igazgatója és Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke adja át Az év fotóművészeti alkotócsoportja 2011 és Az év fotográfusa 2011 díjakat.

A magyar fotográfia napjához kapcsolódó programsorozat keretében azonban már számos kiállítás nyílt augusztus 1-je óta, a MAFOSZ honlapján szereplő program szerint pedig még szeptember 17-ig további fotótárlatok nyílnak. Idén több mint negyven településen, köztük több határon túli helyszínen szerveznek programot az évfordulóhoz kapcsolódva.

Augusztus 29-én, hétfőn, a magyar fotográfia napján összesen nyolc helyszínen várják kiállítás-megnyitók és más programok a közönséget. Budapesten Ilyenek vagyunk címmel a Szivárvány Fotóklub tárlata nyílik meg a VIII. kerületi Deák Diák Galériában, Csornán Gyurom János Fénnyel festett élővilág című fotókiállítása tekinthető meg a Városi Művelődési Központban. Mezőberényben Vágvölgyi Mihály Retro diavetítés címmel tart előadást az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban, Nagykanizsán Zágon László 50 év a Kanizsa Fotóklubban című fotókiállítása lesz látható a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

A MAFOSZ és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus közös pályázatára érkezett fotókból válogatott, Utazás a világ körül - 2011 című tárlat Tapolcán látható hétfőtől, míg Rétságon, a Művelődési Központban a Rétsági Fotókör kiállítása tekinthető meg. A MAFOSZ tavalyi kalocsai Fotóművészeti Nyári Egyetemén született alkotásokból Tatán, a Magyary Zoltán Művelődési Központban látható kiállítás, Veszprémben pedig Noll Béla F011 címmel mutatja be képeit a Dózsavárosi Könyvtárban hétfőtől.

A programsorozat eseményeiről a MAFOSZ honlapján (www.mafosz.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kulcsszavak: kiállítás fotó

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a Panasonic új objektíve: S-S85

A Panasonic bemutatja, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú LUMIX S 85 mm F1.8 (S-S85) közepes teleobjektívét, amely gyönyörű bokeh hatással teszi még szebbé a portrékat. A korábbi bejelentésnek megfelelően a Panasonic négy F1.8-as, nagy rekesznyílású, a LUMIX S sorozat fényképezőgépein megtalálható L-bajonettes rendszert alkalmazó objektívet fog megjelentetni, és ezek közül az első a mostani 85 mm-es F1.8-as objektív. 

2020. november 4. 19:43

Profi és amatőr fotósok jelentkezését várja a Nikon

A Nikon bejelentette, hogy visszatér a kétévente megrendezésre kerülő fotós versenye, a Nikon Fotópályázat 2020-21. A versenyen profi és amatőr fotógráfusok jelentkezését várják a világ minden tájáról.

2020. október 27. 12:31

A Nikon bemutatja a tükör nélküli fényképezőgépek új generációját

A Nikon bemutatta a Nikon Z 7II és a Nikon Z 6II – a Z 7 és a Z 6 vezető, tükör nélküli fényképezőgépek új generációjának tagjait.

2020. október 15. 16:20

LUMIX fényképezőgép filmfelvételekhez és élő streameléshez

A Panasonic bejelentette első box-stílusú, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépét, a LUMIX DC-BGH1-et. A mikro négyharmados szabványt alkalmazó új LUMIX BGH1 rendkívül könnyen hordozható és cserélhető objektíves. A fényképezőgép kiválóan kamatoztatja a Panasonic által a mozifilmkamerákhoz, videokamerákhoz és a LUMIX GH sorozathoz kifejlesztett, kiforrott technológiákat. 

2020. október 15. 11:00

Két magyar díjazott a világ legnagyobb mobilfotós versenyén

Kihirdették a győzteseket a világ legnagyobb mobilfotós versenyén. A 120 országból érkezett 1,19 millió nevezésből két magyar alkotás is a legjobbak közé jutott. A Huawei Next Image nemzetközi megmérettetését – melynek témája az idei év különleges nyara volt – egy dán fotós, Sune Pedersen „Ölelés” képe nyerte. Az egyik kategória győztese és különdíjasa pedig egy-egy magyar fotós, Aljona Akszjonovics és Biri Andrea lett. A „Life Goals” és a „Summer time” pályaművek a legjobb magyar és nemzetközi fotográfusok képei között, a budapesti World Press Photo (WPP) kiállítás kísérő kiállításán is megtekinthetők a Magyar Nemzeti Múzeumban, szeptember 24. és október 25. között.

2020. október 1. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás