Az 50 legjobb weboldal – oktatás

Vértes Judit, 2011. augusztus 29. 10:17

Közeledik az iskolakezdés, ezért a Time magazin által választott 50 legjobb weblapról szóló cikksorozatunkat az oktatással kapcsolatos oldalak bemutatásával zárjuk. A korábbi cikkeinkben bemutattuk a filmekről és zenéről, családról, üzleti életről, sportról, egészségről, utazásról és vásárlásról , játékokról szóló oldalakat, hírportálokat és közösségi szájtokat..

Az angol nyelvet tanulóknak érdemes felkeresniük a Stephen Shutz által létrehozott Starfall oldalt. Az interaktív weboldal az olvasás tanulásához nyújt segítséget az angol gyerekeknek, de a nyelvtanulók is sok érdekes, játékos feladaton keresztül sajátíthatják el az alapokat. Az ABC tanulása után a játékoknál, szövegeknél megjelenő szavakra kattintva meghallgathatjuk azok kiejtését. Angoltanároknak és angolul tanulóknak egyaránt hasznos és szórakoztató feladatok gyűjteménye.

 

A művészettörténet iránt érdeklődők magas színvonalú weblapja a Smarthistory  Az oldalon a barlangrajzoktól kezdve a modern művészetig mindent megtalálunk. De a művészettörténeti szövegeken és képgyűjteményeken kívül az oldal legnagyobb értéke az a videó gyűjtemény, melyeken művészettörténészek beszélgetnek egy-egy műalkotásról, vagy művészeti korszakról.

 

Salaman Khan 2004-ben az interneten keresztül kezdte el tanítani unokatestvérét, később különböző oktató videókat töltött fel a YouTube-ra, majd 2009-ben megalapította a Khan Akadémiát , ami egyfajta egyszemélyes egyetem, többezer 10 perces oktatófilmmel, elsősorban a matematika és a tudományok területéről. A Khan Akadémia nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint létrehozni a világ első teljesen ingyenes virtuális iskoláját. Ehhez a munkához minden tájról keresnek önkénteseket.

 
Ám ha tanulmányainkat inkább valamelyik illusztris egyetemen szeretnénk végezni, a Harvard és a Princeton után most már a Yale is ingyenesen elérhetővé tette néhány előadását. Az Open Yale Courses  oldalon 35 kurzus közül választhatunk, és a letöltés után akár a dugóban is meghallgathatjuk a szerves kémia előadást.
 
Ha mindezek után tesztelni szeretnénk tudásunkat, tegyük meg úgy, hogy közben segítünk az éhezőkön. A Freerice  oldalon kitöltött tesztnél minden megválaszolt kérdés után az oldal szponzorai 6,5 dkg rizst küldenek U.N. World Food Programme részére. Önmagában ez nem tűnik nagy segítségnek, de a válaszadók és a megválaszolt kérdések nagy számának köszönhetően az oldal fenntartói több tízezer kiló rizst küldenek havonta a szervezetnek.
Kulcsszavak: oktatás TOP50

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közös pályázatot hirdet a Vodafone és a Kreatív

A Vodafone Magyarország és a Kreatív közös pályázatot hirdet Ready névvel, melynek célja, hogy ösztönözze, elismerje és támogassa azokat a vállalkozásokat és magánszemélyeket, akik alkalmazkodni tudtak a járványhelyzet miatt kialakult változásokhoz, és sikeresen leküzdötték kihívásaikat– „readyk”, azaz felkészültek, bármit is hoz a holnap. Az értékes tárgyi nyeremények mellett a fődíjas pályázók nagyértékű kurzus-részvétellel és tanácsadással is gazdagodhatnak, a beküldött pályamunkákat mindkét kategóriában neves zsűri értékeli majd. 

2020. augusztus 13. 18:10

Felkészült az iskolakezdésre a Telenor Hipersuli

Fontos társadalmi céllal, a digitális tudatosság terjesztésével összekapcsolódó kereskedelmi ajánlattal és új TudatosNet videó-sorozattal segíti a Telenor a szülőket és a gyerekeket a tanévkezdésben. A tudatos, biztonságosabb internetezés alapjait bemutató kisfilmek olyan aktuális témákat járnak körbe és adnak gyakorlati tanácsokat, mint például a csevegőalkalmazások tudatos használata, az online zaklatás, vagy a digitális szülői felügyelet. A most elindult HiperSuli ajánlat pedig egyszerre gondoskodik a tanuláshoz szükséges otthoni mobilnetről és tabletről, valamint a szülők és gyermekek digitális tudatosságáról is. 

2020. augusztus 13. 16:37

Az időtlen szépség a részletekben rejlik

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bemutatja az új Philips 279C9 LCD képernyőt, a 27 hüvelykes (68,47 cm) monitort, amely a legmagasabb termelékenység és a legjobb felhasználói élmény érdekében még a legambiciózusabb elvárásoknak is megfelel. A 279C9 modell kivételes dizájnja elnyerte az iF Design Award 2020 és a Red Dot winner 2020 díjakat.

2020. augusztus 13. 13:39

Új technológiával fejlesztenek a webshopok

Az utóbbi években Magyarországon is általános jelenséggé vált az internetes vásárlás, mégis rendszeresek az olyan visszatérő kifogások, amelyek miatt sokan még ma is félnek online rendelni. Jellemző például, hogy a látogatót azért nem győzi meg a termék, mert a látott kép alapján nem tudja eldönteni, vajon az megfelel-e az ő személyes igényeinek. Erre ad választ egy világszerte elterjedőben lévő fotótechnológia, amely a webshopok üzemeltetőinek és a vásárlóknak is segítséget nyújt.

2020. augusztus 13. 10:54

Kibervédelem egykor és ma: a gépek forradalma

A kétezres évek elején még főként vírusokkal és trójai programokkal támadták a vállalatokat a kiberbűnözők, de folyamatosan szélesedő repertoárjukban egyre szofisztikáltabb módszerek jelentek meg, köztük például az adathalászat. Ezért az informatikai rendszerek védelméről gondoskodó eszközöknek is lépést kellett tartaniuk a változásokkal. Így lett húsz év alatt a különálló elemző és monitorozó szoftverekből átfogó megoldás, amelyet ma már gépi tanulási képességek is támogatnak, hogy minden gyanús tevékenységre azonnal fény derüljön. A Micro Focus szakértői most bemutatják ezeknek az eszközöknek a teljes evolúcióját.

2020. augusztus 13. 09:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39
online sportfogadás