Gyorsít, lassít és automatikusan előz az autópályán a BMW új rendszere

forrás Prim Online, 2011. augusztus 30. 14:44

A BMW csoport kutató és  fejlesztő részlege Münchenben mutatta  be legújabb vezetéssegítő rendszerét, amellyel a személyautó a gyorsításon és a lassításon felül  sávtartásra és előzésre is képes az autópályán.  A prototípusban a már meglévő és továbbfejlesztett rendszereket, mint a nyomvonalkövetésre alkalmas  BMW  TrackTrainer, a sebességtartó automatika (ACC), valamint a vészleállító asszisztens  (BMW Emergency Stop Assistant), egy autóban egyesítették. 

A rendszer tesztelésére a technológiával egy széria 5-ös BMW-t szereltek fel, amellyel  azóta  már több mint 5000 kilométert teljesítettek. Az autót  a szoftver mellett  a  helymeghatározást segítő rendszerekkel, egy rendkívül precíz GPS-szel, ultrahangos és  videóeszközökkel szerelték fel. A rendszer  bekapcsolás után képes automatikusan kontrollálni a gázt, a féket, valamint biztonságosan meg tudja előzni a lassabban haladó járműveket. 

 

Dr. Nico Kämpchen, a BMW csoport kutatási és fejlesztési központjának automatizált  vezetésért felelős menedzsere szerint a legnagyobb kihívást az autópálya kijáratoknál  és felhajtóknál  letérő vagy éppen a forgalomhoz csatlakozó autók jelentették: „A  prototípus fejlesztése során sikerült elérnünk, hogy képes legyen reagálni a  becsatlakozó, vagy a pályát elhagyó járművekre. A rendszer egyelőre 130 km/órás  sebességig biztonságosan üzemel.  Véleményünk szerint egy ilyen jármű használata  teljesen új élményt tesz lehetővé a vezető és utasai számára. Bár az automatika képes  az önálló vezetésre, nem helyettesíti az emberi figyelmet, hanem segíti azt” – mondta el  a menedzser.

 
A folyamat két fő tényezőből áll: elsőként az autónak meg kell tudnia határoznia a helyét  a saját sávjában, másodszor pedig képesnek kell lennie tisztán felismerni az összes  autót és tárgyat  szűkebb környezetében. Ez  olyan eszközök együttes használatával érhető el, mint az ultrahang, a radar és a videokamera. 
 
Technikailag a rendszer alapját két forradalmi fejlesztés adja: a nyomvonalkövetésre  alkalmas BMW TrackTrainer és az Emergency Stop Assistant. A BMW TrackTrainer  jelenleg versenypályákon  segíti az automatikus vezetést, mivel a gyártó  vezetéstechnikai tréningeken használja. A GPS és videóadatok feldolgozásával a BMW  TrackTrainer képes hibátlanul, az ideális íveket használva körbevinni a vezetőt a  versenypályán, így segítve annak minél jobb elsajátítását. Az eszköz már bizonyított a legendás Nürburgringen, valamint a Laguna Seca versenypályán, Kaliforniában is.
Kulcsszavak: BMW GPS

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobilpiac: a legolcsóbb díjcsomagok drágultak, de többet is nyújtanak érte

A mobilszolgáltatók díjcsomagjainak 2022 első félévében lezajlott változásait vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az elemzésből kiderül: elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára emelkedett, amik ugyanakkor minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak.

2022. augusztus 16. 18:43

Nikon siker az EISA Awards-on

A Nikon négy terméke is sikeres volt az EISA Awards 2022-2023 rendezvényen. A Nikon vezető tükör nélküli fényképezőgépe, a Z 9, lenyűgözte a zsűrit, és elnyerte a „Camera of the year“ címet. A NIKKOR objektívek szintén diadalmaskodtak: a NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S a „Telephoto Lens” díjat, a NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S a „Professional Telephoto Lens” díjat hozta el, a NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S pedig a „Macro Lens” kategóriában nyert.

2022. augusztus 16. 17:00

Új gyerek okosórával jelentkezik a norvég Xplora

Az Xplora, az 5 és 12 év közötti gyermekek számára készült okosórák világelső gyártója piacra dobta legújabb készülékét, az új XGO3-at. A még gyorsabb, pontosabb és strapabíróbb okosórák már a hazai piacon, a Media Markt üzleteiben is elérhetőek.

2022. augusztus 16. 15:10

Titkos fegyver a rezsicsökkentésben: a LED izzó

Az energiaválság réme itt lebeg a fejünk felett, a rezsi csökkentése pedig várhatóan sok családra ró extra terheket. A megoldás egyértelműen a spórolásban rejlik, ám a drasztikus megoldások helyett sokszor érdemes kicsiben gondolkozni – olvasható a ledfiller.hu-n.

2022. augusztus 16. 12:46

Új trendek a contact centerek világában

A contact centerek összes kommunikációs csatornáját egyidejűleg lefedő, mesterséges intelligenciára épülő magyar innováció támogatja a jövőben az ügyfélszolgálatok munkáját.

2022. augusztus 16. 11:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40