Szuperintelligens város lehet Budapest

forrás Prim Online, 2011. szeptember 13. 14:12

Az előrejelzések szerint 2020-ig több, mint 15 milliárd intelligens eszköz kapcsolódik majd egymáshoz világszerte. Ez azt jelenti, hogy nem csak az emberek közötti elektronikus kommunikációban, hanem az ipari és szolgáltatói szektorban is kialakul az olyan intelligens eszközök használatának az igénye, amelyek minden időpillanatban kommunikálhatnak egymással, egymást irányítják, átalakítva ezzel a végfelhasználók életét és a vállalkozások tevékenységét. A Nokia Siemens Networks (NSN) magyar mérnökei által fejlesztett Machine to Machine (M2M) alkalmazásoknak köszönhetően éveken belül egy - a jelenleginél jóval kényelmesebb és biztonságosabb - szuperintelligens környezetben élhetünk majd.

A kommunikációs technológiák és alkalmazások gyorsan és viszonylag rövid időn belül teljesen átszabhatják a mindennapi életünket. Az intelligens szolgáltatások és okos eszközök piacát a hatékonyság iránti igény hajtja az egészségügy, az ipar, az energiaszolgáltatás, a közlekedés, a kiskereskedelem, az őrzés-védelem, az informatika és az építőipar területén is.

Az M2M (Machine-to-Machine) kommunikáció (más néven a 'tárgyak vagy intelligens eszközök internete') olyan technológia, ahol az eszközök összeköttetésben vannak egymással, adatokat osztanak meg saját állapotukról vagy tevékenységükről. Az M2M kommunikációnak köszönhetően nem csak az üzletvitel egyszerűsödik és válik jóval költséghatékonyabbá, hanem segítségével egyszerűbbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá is válik életünk. A Nokia Siemens Networks K+F divíziójának magyar mérnökei olyan intelligens-rendszereket fejlesztenek, amelyek mind az energiaellátás, mind az egészségügy mind pedig a tömegközlekedés területén jelentős változásokat hozhatnak a felhasználók számára. A fejlesztések alapján Budapest pár éven belül szuperintelligens várossá válhat, amelyben okos eszközökön keresztül olyan kényelmi szolgáltatással segítik a felhasználókat amelyekkel tetemes mennyiségű időt és pénzt takaríthatnak meg.

„A gépek közötti kommunikáció a világ számos pontján működik már és teszi egyszerűbbé az életet. Az, ahogyan az M2M alkalmazások a szolgáltatóipart és a szolgáltatások minőségét rövid időn belül átszabják, legalább olyan intenzív változást hozhat életünkbe, mint az Internet megjelenése.” - mondta Ésik Róbert, az NSN ügyvezető igazgatójaja.


A becslések szerint 2014-ig a mobiltelefonos rendszerhez kapcsolódó M2M megoldásokra költő vállalkozások megközelítőleg 250 millió - az egész világon telepített - eszközzel elérik a 35 milliárd eurós forgalmat. A számítások szerint, ha a tendencia nem változik, az M2M 2020-ra mintegy 280 milliárd eurós piacot képvisel majd. Az alkalmazásfejlesztést támogatják az Európai Unió ösztönző szabályozásai is. Magyarország 2011 júniusában csatlakozott az európai egységes vészhívó-rendszer létrehozását szolgáló eCall törekvéshez. A közlekedési eszközökben elhelyezett eCall rendszer nemcsak az utasok, hanem a járművek által is aktiválható készülék, amely automatikus vészhívást indít. Az új technológia bevezetésének köszönhetően a városi területekre 40%-kal, vidékre mintegy 50%-kal gyorsabban érkeznek meg a mentőcsapatok. Amint kihelyezésre kerülnek az eCall eszközök, évente több száz életet menthetnek meg és több tízezer esetben csökkentik a sérülések következményeit. Az eCall része az Európai Útbiztonsági Akciótervnek, amelynek célja, hogy 2020-ra 50%-kal csökkentse a közúti elhalálozások számát.

Szeptember 13-16 között a Nokia Siemens Networks négy napos roadshow keretében mutatja be magyar nagyvállalatok és a kormányzati szektor számára a világ számos pontján jól működő M2M piaci megoldásokat és azon magyar fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően nálunk is robbanásszerű fejlődés várható az M2M kommunikáció terén.

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megállapodott a Vodafone és az AMCNI

Fontos hazai és nemzetközi sportmérkőzéseket és a legkedveltebb ismeretterjesztő és szórakoztató csatornák tartalmait élvezhetik továbbra is zavartalanul a Vodafone Magyarország televíziós előfizetői, mert az AMC Networks International ("AMCNI ") népszerű hazai csatornái a Sport1, Sport2, AMC, Spektrum, Spektrum Home, TV Paprika, Minimax, JimJam, FilmCafe, FilmMania megmarad a szolgáltató televíziós előfizetői kínálatában. A két cég megállapodott a terjesztési szolgáltatás hosszútávú folytatásáról. 

2022. október 3. 20:01

Új klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.

2022. október 3. 18:22

Már nincs messze, hogy kriptovalutában kapjuk a jutalompontokat

A kereskedelem régóta jól bevált marketingeszközei a vásárlások után járó jutalompontok, hűségpontok, kuponok. Hamarosan azonban könnyen lehet, hogy a matricák és vonalkódos cetlik helyett kriptovalutát kaphatnak majd az emberek. Legalábbis ezen dolgozik a Crypto Chip Token (BVC) csapata, felhasználva az elérhető legmodernebb blokklánctechnológiát és a nagyforgalmú webshopon történő tesztelés lehetőségét.

2022. október 3. 16:47

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

2022. október 3. 15:01

A nyár végével sincs megállás a lakossági klíma-piacon

Nincs idő pihenésre a nyári főszezon után a klímás cégeknél – folyamatosan érkeznek a megrendelések annak ellenére, hogy betört az országba a hideg időjárás. A szakemberek arra számítanak, hogy egész ősszel érkeznek majd megkeresések és sokan már téli telepítéseket is beírtak a naptárba. A jelenség kialakulásában többek között a rezsiárak emelkedésének és a kedvezményes H tarifának van szerepe.

2022. október 3. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38