Szuperintelligens város lehet Budapest

forrás Prim Online, 2011. szeptember 13. 14:12

Az előrejelzések szerint 2020-ig több, mint 15 milliárd intelligens eszköz kapcsolódik majd egymáshoz világszerte. Ez azt jelenti, hogy nem csak az emberek közötti elektronikus kommunikációban, hanem az ipari és szolgáltatói szektorban is kialakul az olyan intelligens eszközök használatának az igénye, amelyek minden időpillanatban kommunikálhatnak egymással, egymást irányítják, átalakítva ezzel a végfelhasználók életét és a vállalkozások tevékenységét. A Nokia Siemens Networks (NSN) magyar mérnökei által fejlesztett Machine to Machine (M2M) alkalmazásoknak köszönhetően éveken belül egy - a jelenleginél jóval kényelmesebb és biztonságosabb - szuperintelligens környezetben élhetünk majd.

A kommunikációs technológiák és alkalmazások gyorsan és viszonylag rövid időn belül teljesen átszabhatják a mindennapi életünket. Az intelligens szolgáltatások és okos eszközök piacát a hatékonyság iránti igény hajtja az egészségügy, az ipar, az energiaszolgáltatás, a közlekedés, a kiskereskedelem, az őrzés-védelem, az informatika és az építőipar területén is.

Az M2M (Machine-to-Machine) kommunikáció (más néven a 'tárgyak vagy intelligens eszközök internete') olyan technológia, ahol az eszközök összeköttetésben vannak egymással, adatokat osztanak meg saját állapotukról vagy tevékenységükről. Az M2M kommunikációnak köszönhetően nem csak az üzletvitel egyszerűsödik és válik jóval költséghatékonyabbá, hanem segítségével egyszerűbbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá is válik életünk. A Nokia Siemens Networks K+F divíziójának magyar mérnökei olyan intelligens-rendszereket fejlesztenek, amelyek mind az energiaellátás, mind az egészségügy mind pedig a tömegközlekedés területén jelentős változásokat hozhatnak a felhasználók számára. A fejlesztések alapján Budapest pár éven belül szuperintelligens várossá válhat, amelyben okos eszközökön keresztül olyan kényelmi szolgáltatással segítik a felhasználókat amelyekkel tetemes mennyiségű időt és pénzt takaríthatnak meg.

„A gépek közötti kommunikáció a világ számos pontján működik már és teszi egyszerűbbé az életet. Az, ahogyan az M2M alkalmazások a szolgáltatóipart és a szolgáltatások minőségét rövid időn belül átszabják, legalább olyan intenzív változást hozhat életünkbe, mint az Internet megjelenése.” - mondta Ésik Róbert, az NSN ügyvezető igazgatójaja.


A becslések szerint 2014-ig a mobiltelefonos rendszerhez kapcsolódó M2M megoldásokra költő vállalkozások megközelítőleg 250 millió - az egész világon telepített - eszközzel elérik a 35 milliárd eurós forgalmat. A számítások szerint, ha a tendencia nem változik, az M2M 2020-ra mintegy 280 milliárd eurós piacot képvisel majd. Az alkalmazásfejlesztést támogatják az Európai Unió ösztönző szabályozásai is. Magyarország 2011 júniusában csatlakozott az európai egységes vészhívó-rendszer létrehozását szolgáló eCall törekvéshez. A közlekedési eszközökben elhelyezett eCall rendszer nemcsak az utasok, hanem a járművek által is aktiválható készülék, amely automatikus vészhívást indít. Az új technológia bevezetésének köszönhetően a városi területekre 40%-kal, vidékre mintegy 50%-kal gyorsabban érkeznek meg a mentőcsapatok. Amint kihelyezésre kerülnek az eCall eszközök, évente több száz életet menthetnek meg és több tízezer esetben csökkentik a sérülések következményeit. Az eCall része az Európai Útbiztonsági Akciótervnek, amelynek célja, hogy 2020-ra 50%-kal csökkentse a közúti elhalálozások számát.

Szeptember 13-16 között a Nokia Siemens Networks négy napos roadshow keretében mutatja be magyar nagyvállalatok és a kormányzati szektor számára a világ számos pontján jól működő M2M piaci megoldásokat és azon magyar fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően nálunk is robbanásszerű fejlődés várható az M2M kommunikáció terén.

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09