A hackerek már a smartphone-ban vannak - Mobilkártevők inváziója 1. rész

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 15. 08:43

Nemrégiben a biztonsági szakemberek a rosszindulatú programok újabb olyan törzsét fedezték fel, amely az Android operációs rendszeren futó okostelefonokat vette célba. Ez a féreg nem csupán naplózza a kimenő és bejövő hívásokat, hanem rögzíti is azokat. Mindez alig egy hónappal azután történt, hogy egy biztonsági résre bukkantak az iPhone-oknál: a fenyegetésre a német kormány hívta fel az Apple figyelmét.

A biztonsági szakértők szerint az okostelefonok ellen irányuló kártékony akciók egyre gyakoribbak, és a támadók egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak céljaik eléréséhez. "A mobilkártevők esetében a kísérleti szakasznál tartunk: a hackerek most kezdik kialakítani üzleti modelljeiket - fogalmazott a The New York Timesnak adott nyilatkozatában Kevin Mahaffey, a mobilbiztonsági szoftvereket fejlesztő Lookout cég társalapítója. - A "rosszfiúk" évtizedeken át fertőzték meg kártékony teremtményeikkel a PC-ket, most villámgyorsan áttették működési területüket a mindennapi életben egyre inkább létfontosságú okostelefonok platformjára.

Digitális élet, egyetlen eszköz köré szervezve

A Nielsen piackutató felmérései szerint ma az amerikai felnőttek mintegy 38 százalékának van már saját iPhone-ja, BlackBerryje vagy más olyan okostelefonja, amely az Android, a Windows vagy WebOS operációs rendszeren fut. Ez mindössze 6 százalékkal több annál, mint amit 2007-ben az iPhone-ok megjelenésekor regisztráltak. Ugyanakkor az okostelefonok egyértelműen hasznos volta - tehát az, hogy lehetővé teszi az emberek számára, hogy saját digitális életüket egyetlen eszköz köré szervezzék - értelemszerűen felkeltette a bűnözők érdeklődését is.
Az okostelefonokból egyszerre elektronikus pénztárca, hordozható postafiók, fényképalbum és üzleti címtár lett. És mivel a tulajdonosok közvetlenül az okostelefonok révén elérhető szolgáltatásokért fizetnek, rögtön új út nyílt meg a pénzügyi jellegű támadások előtt is. A legkártékonyabb programok megnövelték a nem igényelt szolgáltatási díjakat, rögzítették a hívások tartalmát, az SMS-eket, e-maileket, fotókat és egyéb magánjellegű tartalmakat pedig közvetlenül a bűnözők szervereire irányították.
Vagyis megkezdődött a hackerek inváziója.

Napi több ezer fertőzési kísérlet

A Lookout vizsgálatai azt mutatják, hogy idén nyáron már naponta több ezer fertőzési kísérlet irányult a biztonsági szoftvereiket futtató mobiltelefonokra, míg januárban még csak mindössze néhány száz ilyen kísérletet észleltek naponta. A fertőzési kísérletek száma pár hónap alatt exponenciálisan nőtt, így 2011 első felében több mint egymillió ember okostelefonját támadták meg kártékony programok.
A Google mintegy 100 rosszindulatú alkalmazást törölt az Android Market App Store-ból, de egy különösen veszélyes appot több mint 260 000-szer töltöttek le a felhasználók, mielőtt sikerült volna eltávolítani. Az Androidnak mint a világ legnépszerűbb okostelefonos operációs szoftverének jelenleg világszerte több mint 135 millió felhasználója van.
A Symantec, a világ egyik legnagyobb biztonságiszoftver-gyártója szintén ugrásszerű növekedést tapasztalt a kártékony programok terjedésénél. Tavaly a cég csak öt olyan példányt azonosított, amelyik kimondottan csak az Androidot támadta. Idén ez a szám szeptemberre már 19-re nőtt, amely természetesen eltörpül ahhoz a több százezer új törzshöz képest, amelyek évről évre a PC-k új támadóiként bukkannak fel. A szakértők szerint azonban csupán idő kérdése, hogy a bűnözők felzárkózzanak az okostelefon-platformot támadó eszközeikkel a PC-s nagyságrendhez.
"A rosszfiúk oda mennek, ahol a pénz van - fogalmazott tömören Charlie Miller, az Accuvant nevű biztonsági cég fő kutatási tanácsadója, aki "mellesleg" a mobileszközök kiemelkedő képességű hackereként szerzett hírnevet magának. - Ahogy egyre több ember használ okostelefont, és tárolja azok adatait, a PC jelentősége folyamatosan csökkenni fog, a rosszfiúk pedig követik ezt a trendet. A rosszfiúk okosak. Tudják, mikor érdemes váltani.''

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09