A feljövő országok tartják lendületben a távközlési műholdak piacát

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 20. 09:03

Miközben a gazdasági válság az egész világot megrázza, a távközlési műholdak piacát a jelek szerint nem rendíti meg, akárcsak 2008-ban, a piacot a fejlődő országok tartják lendületben. 2010-ben a műholdak iránti kereslet még mindig 4,5 százalékkal nőtt és új cégek törtek be a piacra.

"A mesterséges holdak gyártói utoljára 2000-2001-ben, az internet-buborék kipukkadásakor jutottak nehezebb helyzetbe, akkor az iparág kapacitása meghaladta az igényeket" Ma a piacot  a HD televíziók, a háromdimenziós technológia, valamint a mobiltelefon és az internet igényei mozgatják - mondta a Le Monde-nak Michel de Rosen, a világpiacon 3. helyen álló francia Eutelsat cég vezérigazgatója az Euroconsult tanácsadó cég által szervezett World Satellite Forum kapcsán.

Az Euroconsult szerint a digitális televízió a növekedés fő motorja. A műholdon sugárzó tévécsatornák száma 2010-ben 29 ezer volt, 2018-ra várhatóan el fogja érni a 39 ezret. A HD a mai 8 százalékkal szemben akkorra a teljes forgalom 20 százalékát képviseli majd.

E keresletet főleg Latin-Amerika, Ázsia és Afrika igényei növelik, az "érett" Nyugat-Európa, Észak-Amerika és Japán szerepe viszonylag kisebb lesz a növekedésben. A csak kevesebb infrastruktúrával rendelkező feljövő országokban a műhold az egyetlen megoldás arra, hogy jó minőségű vételt biztosítsanak a digitális tévéadások és az internet számára.

Michel de Rosen azt hangoztatja, hogy ma a szélessávú internet ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint az ivóvíz vagy az áramszolgáltatás. Ha a gazdasági helyzet romlik, az emberek elhalasztják az autó- vagy a lakásvásárlást, de a gyors internetkapcsolatról már csak azért sem mondanak le, mert az ilyen bizonytalan időkben még nagyobb szükségük van az információra.

Mindez nem jelenti azt, hogy a válság egyáltalán nem hat a szektorra, hiszen már második éve valamelyest csökkentek a rendelések. Ennek eredménye, hogy 2010-ben "csak" 4,5 százalékos volt a bővülés - részben azért, mert az előző években igen erős volt a növekedés. A verseny erősödik azért is, mert új cégek jelentkeznek a piacon. Ezért a műholdakat gyártó négy vezető cég, a luxemburgi Intelsat és SES, a francia Eutelsat és a kanadai Telesat piaci részesedése a 2008-as 68,6 százalékról 2010-re 66 százalékra csökkent. Ezen belül azonban az Eutelsaté stabil maradt, sőt 13,5 százalékról 13,7 százalékra bővült.

Az Euroconsult szerint 2020-ig 245 - jobbára a korábbiaknál nagyobb kapacitású - műholdat bocsátanak fel 55 milliárd dollár értékben.
 

Kulcsszavak: műhold távközlés

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még nagyobb szabadságot biztosít a Sencor új robotporszívója

Új szintre emeli a robotporszívók által nyújtott kényelmet a Sencor újdonsága. Kétség nem fér hozzá, hogy bár ezek a készülékek teljesen autonóm módon képesek gondoskodni a porszívózásról, a tartályuk kiürítésére eddig nem voltak képesek. Mindez teljesen megváltoztathatja a robotporszívókról alkotott elképzeléseinket. 

2023. október 2. 19:55

Érkeznek a felújított telefonok a Telekomtól

Október 2-től A+ prémium minősítésű felújított készülékek vásárolhatók a Telekomtól. A vállalat ezzel is szeretné azt támogatni, hogy a digitális világ tüneményeihez való hozzáférés még szélesebb kör számára legyen elérhető.

2023. október 2. 18:20

Elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 16:53

A HONOR X6a-val a vállalat újra a középkategóriás okostelefonok világában alkot nagyot

A HONOR ma bejelentette, hogy érkezik a HONOR X6a. Bámulatos, 6,56”-os kijelzője támogatja a dinamikus fénytompítást, erőteljes 50MP-es tripla kamerarendszere kiváló a fényképezéshez, az 5200mAh-s  akkumulátor teljesítmény és a 128GB tárhely pedig átfogó felhasználói élményt nyújtanak az egész napra.

2023. október 2. 14:24

Évi egymillió forint támogatás – már lehet pályázni a Széchenyi-egyetem Gólya-ösztöndíjára

A győri Széchenyi István Egyetem elsőéves nappali tagozatos hallgatói számára kiírt ösztöndíj-pályázat ötven nyertes hallgatóját tíz hónapon át havi százezer forintos ösztöndíjjal segíti az intézmény tanulmányaiban.

2023. október 2. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38