A feljövő országok tartják lendületben a távközlési műholdak piacát

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 20. 09:03

Miközben a gazdasági válság az egész világot megrázza, a távközlési műholdak piacát a jelek szerint nem rendíti meg, akárcsak 2008-ban, a piacot a fejlődő országok tartják lendületben. 2010-ben a műholdak iránti kereslet még mindig 4,5 százalékkal nőtt és új cégek törtek be a piacra.

"A mesterséges holdak gyártói utoljára 2000-2001-ben, az internet-buborék kipukkadásakor jutottak nehezebb helyzetbe, akkor az iparág kapacitása meghaladta az igényeket" Ma a piacot  a HD televíziók, a háromdimenziós technológia, valamint a mobiltelefon és az internet igényei mozgatják - mondta a Le Monde-nak Michel de Rosen, a világpiacon 3. helyen álló francia Eutelsat cég vezérigazgatója az Euroconsult tanácsadó cég által szervezett World Satellite Forum kapcsán.

Az Euroconsult szerint a digitális televízió a növekedés fő motorja. A műholdon sugárzó tévécsatornák száma 2010-ben 29 ezer volt, 2018-ra várhatóan el fogja érni a 39 ezret. A HD a mai 8 százalékkal szemben akkorra a teljes forgalom 20 százalékát képviseli majd.

E keresletet főleg Latin-Amerika, Ázsia és Afrika igényei növelik, az "érett" Nyugat-Európa, Észak-Amerika és Japán szerepe viszonylag kisebb lesz a növekedésben. A csak kevesebb infrastruktúrával rendelkező feljövő országokban a műhold az egyetlen megoldás arra, hogy jó minőségű vételt biztosítsanak a digitális tévéadások és az internet számára.

Michel de Rosen azt hangoztatja, hogy ma a szélessávú internet ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint az ivóvíz vagy az áramszolgáltatás. Ha a gazdasági helyzet romlik, az emberek elhalasztják az autó- vagy a lakásvásárlást, de a gyors internetkapcsolatról már csak azért sem mondanak le, mert az ilyen bizonytalan időkben még nagyobb szükségük van az információra.

Mindez nem jelenti azt, hogy a válság egyáltalán nem hat a szektorra, hiszen már második éve valamelyest csökkentek a rendelések. Ennek eredménye, hogy 2010-ben "csak" 4,5 százalékos volt a bővülés - részben azért, mert az előző években igen erős volt a növekedés. A verseny erősödik azért is, mert új cégek jelentkeznek a piacon. Ezért a műholdakat gyártó négy vezető cég, a luxemburgi Intelsat és SES, a francia Eutelsat és a kanadai Telesat piaci részesedése a 2008-as 68,6 százalékról 2010-re 66 százalékra csökkent. Ezen belül azonban az Eutelsaté stabil maradt, sőt 13,5 százalékról 13,7 százalékra bővült.

Az Euroconsult szerint 2020-ig 245 - jobbára a korábbiaknál nagyobb kapacitású - műholdat bocsátanak fel 55 milliárd dollár értékben.
 

Kulcsszavak: műhold távközlés

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barátságban élni a mobileszközök online világával, avagy Mobil a családom?

Mobil a családom? címmel országos kampányt indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A programban az NMHH egyszerű tanácsokkal segíti a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

2023. június 10. 14:09

Tőzsdére készül a zöld Bitcoin bányászatot forradalmasító magyar techcég

Ritka az az együttállás, amikor a technológia és az energiatudatosság tökéletes szinergiában működik, ezt sikerült megvalósítania az utóbbi évek egyik legsikeresebb energetikai startupjának, az Enerhash Technologies Zrt-nek. A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.

2023. június 10. 12:14

Magyarországon 25 év alatt közel 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia képzésein

Világszerte 3,2 millió, Magyarországon jelenleg 15 ezer hallgatója van a Cisco Hálózati Akadémia képzéseinek, míg a kezdetektől összesen 17 millióan kaptak a világon piacképes tudást a kezdeményezésnek köszönhetően. Szükség is van rá: felmérések szerint Magyarországon néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. A Cisco célja: a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése az EMEA régióban.

2023. június 10. 10:26

SAP-vel pörgetik fel a körforgásos gazdaságot is

2023 júliusától teljesen átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer. A MOL illetékes leányvállalata az SAP rendszerét választotta a komplex szervezési, irányítási és elszámolási feladatok informatikai támogatására.

2023. június 9. 20:01

Négy tipp a kiberbiztos nyaralásért

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat a szebbnél szebb helyen nyaraló, tökéletes és boldog családok fotói, hadd irigykedjenek az ismerősök, ez a vágy azonban gyakran vezet oda, hogy meggondolatlanul osztjuk meg személyes adatok tömkelegét, melyet nem csupán a barátaink és a családunk, de a digitális világ rosszfiúi is láthatnak.

2023. június 9. 17:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39