Fókuszban az okos városok

forrás Prim Online, 2011. szeptember 20. 20:07

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Európai Bizottság szakmai workshopot rendez az Okos városok – smart cities témakörében a budapesti Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara épületében, 2011. szeptember 22-én. Az Európai Bizottság Going Local 2011 kezdeményezése keretében megvalósuló rendezvény fő célja, hogy az Európai Digitális Menetrendben megjelölt feladatokkal kapcsolatos tagállami előrehaladásról és a jövőbeli célkitűzésekről termékeny párbeszéd alakuljon ki Brüsszel és Budapest között.

Az Európai Unió 2020-ig szóló gazdaságfejlesztési, növekedési stratégiájának részét képező Európai Digitális Menetrend programjai közé tartoznak az intelligens városok kialakítását támogató projektek, amelyek célja a városi élet hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése a legmodernebb infokommunikációs eszközök alkalmazásával. Olyan innovatív fejlesztések tehetnek „intelligensebbé” egy várost, amelyek például a városi infrastruktúrák (a közlekedés vagy az energia-, áram- és vízellátás) hatékonyságát növelik vagy a városi életet teszik könnyebbé az infokommunikáció segítségével: ilyenek lehetnek forgalom optimalizálási rendszerek, parkolóhely-menedzsmenthez szükséges eszközök, energiahatékonyságot támogató smart building és home alkalmazások,  vagy a gyalogos és közösségi közlekedést segítő navigációs rendszerek is.

Az intelligens városok nemcsak ösztönzik a gazdasági növekedést a kis- és közepes vállalkozásoknak az új eszközök és rendszerek fejlesztésébe és kivitelezésébe történő bevonásával, hanem fejlettebb üzleti és együttműködési kultúra kialakulásához is hozzájárulnak.

Az intelligens városokról szóló workshopot Khalil Rouhana, a Digitális Menetrend magyarországi nagykövete, az Európai Bizottság Információs Társadalom és Média Főigazgatóság Digitális Tartalom és Kognitív Rendszerek Igazgatóságának vezetője nyitja meg és elnököli. A rendezvényen jelenleg már folyamatban lévő, európai és hazai okosváros-projektek vállalkozói, önkormányzati és lakossági képviselői is beszámolnak tapasztalataikról és a projektekhez kapcsolódó  együttműködésekről. A magyar szakpolitikai vonatkozásokat és célkitűzéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Németh Monika mutatja be.

A workshopra az érdeklődő önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek képviselői a smartcities.workshop@nfm.gov.hu email címen regisztrálhatnak. A nyilvános rendezvényen való részvétel ingyenes.

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BenQ új gamer projektorai példátlan részletgazdagságot nyújtanak a játékosoknak

A BenQ, a világ vezető DLP 4K projektormárkája, és a digitális életmód eszközök innovátora két vadonatúj 4K HDR okosprojektort hozott a piacra Európában az AAA konzolos játékokhoz, amelyeket arra optimalizáltak, hogy a játékosok példátlan szintű in-game audiovizuális részletekben merülhessenek el otthonuk bármely helyiségében.

2023. szeptember 28. 19:40

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A magyar dalszerzők nem félnek a mesterséges intelligenciától

Vajon még képesek vagyunk megkülönböztetni a mesterséges intelligencia és az igazi dalszerzők által írt dalokat? Erre a kérdésre keresi a választ az Artisjus kísérlete, melyben bárki részt vehet október 8-ig, a Dalszerzők napjáig a kösziadalt.hu oldalon. A magyar dalszerzők ötöde próbált már ki valamilyen MI programot, köztük a zenei producerek 49%-a használt már ilyet munkája során. Ugyanakkor a közönség jelentős része szkeptikus a gép által komponált zenékkel szemben, de elvből csak 13% utasítja el azokat – derül ki a témához kapcsolódó előzetes kutatásokból.

2023. szeptember 28. 17:08

Tíz autósból hét rosszul reagál egy megkülönböztető jelzésű jármű érkezésére

Bár az autósok nagy része hetente találkozik megkülönböztető jelzést használó járművel, a szakemberek és a segítségnyújtók tapasztalata szerint tíz autósból csak három reagál ilyenkor megfelelően. A többiek rossz döntést hoznak, vagy megkésett reakciójukkal akadályozzák a szirénázó járművek haladását. Pedig sok esetben akár fél percen is múlhat egy emberélet. A Magyar Suzuki „Együtt utakon – Adj utat, ments életet!” kampányában a mentőszolgálat, katasztrófavédelem és rendőrség közreműködésével a segítségnyújtók közlekedési támogatására szeretné felhívni a figyelmet.

2023. szeptember 28. 15:43

Megérkezett Magyarországra a csúcstechnológiát és a divatot ötvöző HUAWEI WATCH GT 4

Már Magyarországon is kapható a Huawei legújabb okosórája, a kifinomult dizájnnal, illetve innovatív egészségügyi- és fitnesz funkciókkal felszerelt HUAWEI WATCH GT 4. Az új okosóra számos technológiai újítással járul hozzá az egészségfigyeléshez: a szívverés szabályosságának mérésétől a részletes pulzus-elemzésen át a pitvarfibrilláció kockázatának észleléséig még átfogóbb információkat ad a szív egészségéről.*  Emellett az okosóra már alvás közbeni légzésfigyelésre és kalóriakezelésre is képes. Az órát a nagyközönség október 7-én délelőtt személyesen is megtekintheti a MediaMarkt budaörsi áruházában. 

2023. szeptember 28. 14:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59