A rádióháborútól a kiberhadviselésig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 23. 07:57

A rádióháborúról és kiberhadviselésről, 2001. szeptember 11. tanúságairól, a műholdas felderítésről esik egyebek közt szó pénteken, a Kutatók éjszakáján a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

"A rádió megjelenése a harctéren forradalmi változásokat hozott a katonai vezetés és irányítás területén. Ugyanabban a pillanatban azonban, ahogy ezek az eszközök megjelentek a katonák kezében, az ellenség oldalán is megjelent az igény ezek lehallgatására. Az elektronikus eszközök fejlődésével mindkét oldalon egyre korszerűbb berendezések jelentek meg. Ma ezek az eszközök számítógépek és számítógép-hálózatok, amelyekkel és amelyeken az új kor háborúi fognak zajlani" - olvasható a rádióháborútól a kiberhadviselésig című program ismertetőjében.

Mítoszok alkonya: 10 évvel szeptember 11. után címmel tart pénteken előadást Tálas Péter biztonságpolitikai szakember, aki a terrortámadás bel- és külpolitikai következményeit, tanulságait, a biztonságpolitika alakulását elemzi az évforduló kapcsán.

Szó esik a műholdas képi felderítés lehetőségeiről is a modern katonai vezetésben.

"A korszerű hadviselésben kiemelkedően fontos a katonai vezetők számára a minél pontosabb, hitelesebb információk megszerzése. Ezek az információk egyaránt származhatnak a humán felderítéstől, ahogy a (kém)műholdaktól. Az előadás bemutat néhány konkrét példát arról, hogy milyen formában lehetnek hatással a műholdakról továbbított felvételek a katonai vezetés döntéseire. Lehet-e alapozni a parancsnokok elhatározását az ilyen eredetű forrásokra?" - írják a szervezők.

Az érdeklődők megismerkedhetnek az Enigma titkaival is.

"Az Enigmát, a II. világháború híres rejtjelezőgépét évtizedekig a titok övezte. Csak a közelmúltban láttak napvilágot olyan leírások, amelyek alapján széles körben megismerhettük a működését. Az előadás a haditechnika-történet e kiemelkedő szerkezetét kézzelfogható közelségbe hozza, nemcsak a működését érthetjük meg, hanem egy eredeti világháborús példányt működés közben és darabjaira szedve is megtekintheti a hallgatóság" - olvasható az ismertetőben.

Ezer program várja az érdeklődőket 26 város 55 helyszínén pénteken a Kutatók éjszakáján. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. A Tempus Közalapítvány hatodik alkalommal rendezi meg a nagyszabású programot, amelynek idén másodízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője.

Kulcsszavak: kiállítás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás