A rádióháborútól a kiberhadviselésig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 23. 07:57

A rádióháborúról és kiberhadviselésről, 2001. szeptember 11. tanúságairól, a műholdas felderítésről esik egyebek közt szó pénteken, a Kutatók éjszakáján a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

"A rádió megjelenése a harctéren forradalmi változásokat hozott a katonai vezetés és irányítás területén. Ugyanabban a pillanatban azonban, ahogy ezek az eszközök megjelentek a katonák kezében, az ellenség oldalán is megjelent az igény ezek lehallgatására. Az elektronikus eszközök fejlődésével mindkét oldalon egyre korszerűbb berendezések jelentek meg. Ma ezek az eszközök számítógépek és számítógép-hálózatok, amelyekkel és amelyeken az új kor háborúi fognak zajlani" - olvasható a rádióháborútól a kiberhadviselésig című program ismertetőjében.

Mítoszok alkonya: 10 évvel szeptember 11. után címmel tart pénteken előadást Tálas Péter biztonságpolitikai szakember, aki a terrortámadás bel- és külpolitikai következményeit, tanulságait, a biztonságpolitika alakulását elemzi az évforduló kapcsán.

Szó esik a műholdas képi felderítés lehetőségeiről is a modern katonai vezetésben.

"A korszerű hadviselésben kiemelkedően fontos a katonai vezetők számára a minél pontosabb, hitelesebb információk megszerzése. Ezek az információk egyaránt származhatnak a humán felderítéstől, ahogy a (kém)műholdaktól. Az előadás bemutat néhány konkrét példát arról, hogy milyen formában lehetnek hatással a műholdakról továbbított felvételek a katonai vezetés döntéseire. Lehet-e alapozni a parancsnokok elhatározását az ilyen eredetű forrásokra?" - írják a szervezők.

Az érdeklődők megismerkedhetnek az Enigma titkaival is.

"Az Enigmát, a II. világháború híres rejtjelezőgépét évtizedekig a titok övezte. Csak a közelmúltban láttak napvilágot olyan leírások, amelyek alapján széles körben megismerhettük a működését. Az előadás a haditechnika-történet e kiemelkedő szerkezetét kézzelfogható közelségbe hozza, nemcsak a működését érthetjük meg, hanem egy eredeti világháborús példányt működés közben és darabjaira szedve is megtekintheti a hallgatóság" - olvasható az ismertetőben.

Ezer program várja az érdeklődőket 26 város 55 helyszínén pénteken a Kutatók éjszakáján. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. A Tempus Közalapítvány hatodik alkalommal rendezi meg a nagyszabású programot, amelynek idén másodízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője.

Kulcsszavak: kiállítás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59