A pedagógusképzés kötelező részévé kell tenni a médiaismereteket

Elfogadta zárónyilatkozatát a konferencia

forrás Prim Online, 2011. szeptember 29. 12:29

A jogalkalmazás, az önszabályozás, valamint a médiaoktatás és a médiatudatosság terén látnak teendőket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közös, Balatonalmádiban rendezett konferenciájának résztvevői. A szerda délután elfogadott zárónyilatkozatuk szerint a pedagógusképzés kötelező részévé kell tenni a médiaismereteket.

Az esemény résztvevői a dokumentumban felhívják a szabályozót, hogy biztosítsa: a gyermekműsorokban és azok környezetében ne szerepelhessenek reklámok. Emellett felhívják a médiaszolgáltatókat, hogy fordítsanak különös figyelmet azoknak a technikai megoldásoknak a használatára, amelyek tehetővé teszik a fogyatékkal élők számára műsoraik minél teljesebb értékű élvezetét.
A résztvevők a zárónyilatkozat értelmében fontosnak tartják, hogy a gyermekek egészséges fejlődését elősegítő műsorok terjesztéséhez, bemutatásához kedvezmények is kapcsolódjanak, és fontosnak tartják, hogy a civil szféra szervezeteinek a gyermekek védelme és médiatudatosságuk erősítése érdekében végzett munkáját az állam megfelelő források biztosításával támogassa.
Szükségesnek tartják azt is, hogy a civil szervezeteknek nyújtott ilyen támogatások odaítélésére az állam megfelelő kvalifikációs rendszert dolgozzon ki és működtessen, és javasolják, hogy - egyéb források mellett - a médiatörvény a gyermekek védelmére vonatkozó szabályainak megszegése miatt kiszabott bírságokból befolyó összegeket az állam kifejezetten e célra fordítsa.
A résztvevők a zárónyilatkozat értelmében elengedhetetlennek tartották, hogy a közszolgálati média képessé váljon a gyermekek és szüleik megszólítására.
"A közelmúltban a médiaszabályozásban a gyermekek védelme terén jelentős pozitív változások történtek" - tartalmazza a zárónyilatkozat, amelynek elfogadói különösen üdvözlik, hogy a korábbi konferenciák ajánlásával összhangban a jogalkotó differenciáltan kezeli a 12 év alatti korosztályt.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46