Szélessáv - a vasúti ágazat kiugrási lehetősége

forrás Prim Online, 2011. szeptember 30. 09:45

A telekommunikációs szolgáltatások Magyarországon még kiaknázatlan üzleti lehetőségeket rejtenek magukban. A vasúti kommunikáció fejlesztése nemzetgazdasági szempontból az ágazat kiugrási lehetőségét jelenti. A Nokia Siemens Networks szerint a szélessáv által nyújtott szolgáltatások és alkalmazások használata rövidesen a hazai utazóközönség számára is általánossá válik.

Láthatóan növekszik a kereslet a minőségi utazás és az új szolgáltatások iránt Magyarországon: a vasúti társaságok (MÁV, GYSEV) közlése szerint egyre többen választják az InterCity vonatokat. A tavalyi évhez képest több, mint négyszáztizenöt ezerrel többen utaztak az emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó járataikon.

„Az egyre jobban dráguló üzemanyagnak, a nagyobb biztonságnak, fokozódó kényelemnek, pontosságnak, valamint az egyre szélesebb körben elterjedő vasúti telekommunikációs szolgáltatásoknak köszönhetően ez a tendencia várhatóan tovább fog erősödni”- mondta Ésik Robert, a Nokia Siemens Networks Hungary ügyvezető igazgatója. „Jelenleg mintegy 25 millió főre tehető a nemzetközi vonatforgalom Európában, ami 2020-ra várhatóan 50 millióra fog emelkedni” - tette hozzá.

Bár hazánkban is megkezdődött már a szélessávú vasúti telekommunikációs szolgáltatások kiépítése, a többi európai országhoz viszonyítva egyelőre még gyerekcipőben jár.

Eddig összesen 9 európai országban működik nagysebességű vasút, melyek között a Thalys volt az első vasuttársaság, amely a WIFI használatot lehetővé tette mind az üzleti, mind a szabadidős utazók igényeinek kielégítése érdekében. A projekt technikai hátterét a Nokia Siemens Networks, a 21Net és a Telenet-et által létrehozott konzorcium biztosítja. 

A növekvő igények kielégítésére folyamatosan bővülő szolgáltatások érhetők el a vonatokon a szélessávnak köszönhetően. Egyre nagyobb az elvárás a vonatok pontossága és gyorsasága, valamint a hálózatok hatékonyabb összehangoltabb kihasználása iránt. A vonattársaságok számára a vasúti pályák jobb kihasználása, a határokon átnyúló zökkenőmentes szolgáltatások és egyre inkább összehangolt menetrendek jelenthetnek áttörést, amelyre a szélessáv alkalmazása szintén megoldást nyújt.

Ezen felül számtalan kényelmi és biztonsági szolgáltatás és alkalmazás válik elérhetővé a vonaton a szélessáv elterjedésével: mobil jegyárusítás és helyfoglalás, szórakoztatási lehetőségek, folyamatos internetkapcsolat, információ továbbítás a vonatról: diagnosztika, helymeghatározás, hőmérséklet érzékelő, információ nyújtás a vonaton: aktuális közlemények, információs videók, távoli egyéni videó felügyelet, rakomány nyomon követése, utasszámlálás stb.

A speciális igényeket kielégítő vasúti alkalmazások tehát azon túl, hogy vonzóvá teszik a vonattal történő utazást, bevételt is generálnak (pl. új hirdetési felületet jelentenek), növelik a biztonságot a távoli video felügyelet segítésével, valamint számtalan internet-alapú információhoz, hírekhez és szórakoztatási szolgáltatáshoz való hozzáférést biztosítanak.

Az egyre növekvő fedélzeti szórakoztatási szolgáltatások legnagyobb értéke az, hogy feltöltik az üres helyeket, azaz a WIFI hozzáférést kulcsfegyvernek tekinthetjük a vonattal utazók számának növelése érdekében folyó harcban.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08