Frekvenciatender: zöld út az okoskészülékek elterjedésének

forrás Prim Online, 2011. október 3. 16:29

A negyedik mobilszolgáltató megjelenése nemcsak nagyobb választékot, kapacitásbővülést is hoz a felhasználók számára.
Amennyiben sikeres lesz a most zajló mobilfrekvencia-pályázat, megnyithatja az utat a nagyarányú hálózatfejlesztés előtt, mely minőségi ugrást hoz a technológiák terén, rövid idő alatt akár 150 százalékosra emelve a jelenlegi 120 százalékos mobilpiaci penetrációt. A változás elkerülhetetlen, hiszen az egyre népszerűbb okoskészülékek olyan mértékű adatforgalmi igényt támasztanak, melyet csak az új beruházások révén lehet majd a jövőben kiszolgálni. A fejlesztéseknek a fogyasztó számára közvetlenül érzékelhető hatásai lehetnek, többek között a korlátok nélküli okoskészülék-használat, az adatforgalomra épülő díjcsomag, az ingyenes telefonálás, valamint az egyre szélesebb közönség számára elérhető okostelefonok és táblagépek.

A hazai távközlési piac komoly fejlődésen megy keresztül, mely az okostelefonok és a táblagépek további terjedésének, illetve a hálózatok várható megújulásának és bővülésének köszönhetően a közeljövőben jelentősen felgyorsulhat. A mobilkészülékek piaci penetrációjának fogalma is átértékelődik: a jelenlegi 120 százalékos arány ellenére komoly növekedési potenciált rejt, és rövid idő alatt akár 150 százalékra emelkedhet, figyelembe véve azt, hogy mobiltelefonjuk mellett egyre többen rendelkeznek majd táblagéppel is, állítja Takács Krisztián, a hazai alternatív távközlési szolgáltató Business Telecom Zrt. (BTel) vezérigazgatója.

Sokak szerint a magyar mobilkészülék- és mobil-előfizetési piac teljesen telített: egy lakosra 1,2 készülék jut, új felhasználói tömegekre nem lehet építeni, a technológiai fejlesztések megtérülése pedig nehezen jelezhető előre. A szolgáltatók közötti piaci versenyt azonban alapvetően nem az új előfizetők megszerzése, sőt, nem is a készülékharc mozgatja, hanem az új lehetőségek és az egyéni fogyasztói igények.

„A fejlődés lehetőségeit nem a piac telítettségének mutatói határozzák meg, hanem a fogyasztók igénye a sokkal jobb minőségre, a nagyobb sebességre, számtalan alkalmazás használatára, illetve az okostelefonok, táblagépek funkcióinak minél jobb kihasználására” – világít rá Takács Krisztián. „A BTel ezeknek a lehetőségeit szeretné jelentősen kiterjeszteni Magyarországon, és részese kíván lenni a piaci fejlődésnek azáltal, hogy a mobilpiacra lép, így a távközlési szolgáltatások teljes spektrumát kínálja országszerte.”

Magyarországon jelenleg rendelkezésre áll egy szabad frekvenciasáv, melynek hasznosítására a hírközlési hatóság nemrég pályázatot írt ki. Az új frekvencia hasznosításával egy új, országos lefedettségű hálózat jöhet létre, mely bővíti az adatátvitelt, és így a fogyasztók jobban kihasználhatják majd okoskészülékeik alkalmazásait. Hazánkban a meglévő hálózatok kapacitása egyelőre határt szab az okos mobilkészülékek elterjedésének. Az új frekvencia felhasználása viszont hozzájárul a távközlési hálózatok megújulásához, és vele a piac átrendeződéséhez, függetlenül attól, hogy lesz-e saját frekvenciával rendelkező új piaci belépő vagy sem.

„Véleményem szerint a piac és a fogyasztók érdekeit egy új, negyedik mobilszolgáltató belépése szolgálná a legjobban, hiszen az újonnan kiépülő hálózat az elérhető legmodernebb technikát, a legmagasabb szolgáltatási minőséget és a legnagyobb adatátviteli sebességet tudná nyújtani” – mutat rá Takács Krisztián. „A minőségi szolgáltatást képviselő, mobilpiacra kilépni készülő BTel számára pedig komoly lehetőség, hogy saját frekvenciával indulhasson el ezen az úton.”

A BTel vezérigazgatója szerint egy új szolgáltató piacra lépése olyan helyzetet teremt, amely rugalmas reagálást, ügyfélbarát megoldásokat, technológiai fejlesztést követel meg minden szolgáltatótól, az előfizetők számára pedig minőségi ugrást jelent, miközben az élénk verseny kordában tudja tartani a díjakat.

A technológiai fejlődés és a fogyasztói igények hatására a távközlési szolgáltatások piaca, még ha fokozatosan is, de mindenképpen átalakul. Az adatforgalom hazai felfutásával a távközlési szolgáltatók egyre inkább érdekeltté válnak abban, hogy az okoskészülékek szinte bárki számára megfizethetőek legyenek.

„Annak ellenére, hogy a magyarok jellemzően sokat telefonálnak, a megszokott, percalapú mobil-előfizetéseket – melyekhez kiegészítő termékként lehet mobilinternetet venni – várhatóan hamarosan felváltják az adatforgalomra épülő csomagok, melyekhez a korlátlan mobiltelefonálás már ingyen jár” – teszi hozzá Takács Krisztián.
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált.  Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.

2022. november 29. 10:02

Megvannak a Szerethető Munkahelyek verseny 2022-es díjazottjai

Idén 6. alkalommal rendezték meg Magyarországon a Szerethető Munkahelyek versenyt, ahol most is azokat a cégeket díjazták, ahol a közönségszavazatok vagy a szakmai zsűri véleménye alapján a legjobb dolgozni. A tavalyi évhez hasonlóan a verseny romániai szekciójában az erdélyi vállalatok mellett Románia teljes területéről nevezhettek a cégek.

2022. november 23. 14:05

Tizenhat szakember vehette át a Neumann Társaság idei díjait

A Neumann Társaság 2022. november 10-én, a SZTAKI nagytanácstermében megrendezett szokásos éves konferenciáján adta át tizenhat kiemelkedő hazai informatikus szakembernek az érdemeik elismeréséül járó plaketteket és emlékérmeket. A társaság saját díjai mellett az IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat is ezen alkalommal ítélték oda – első ízben két informatikai újságírónak is.

2022. november 11. 15:23

Informatika AI-től Z-ig

2022. november 10-én, 14 órától a SZTAKI nagytanácstermében rendezi meg szokásos éves konferenciáját a Neumann Társaság. Az esemény megnyitó beszédét Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója tartja meg, és a rendezvényen adják át a Neumann Társaság hagyományos díjait, illetve az Infotérrel és IVSZ-szel közösen, az Év informatikai újságírójának megítélt Kovács Attila-díjat is.

2022. október 28. 09:55

Digipedia: tudástárral segíti az online tér biztonságos és tudatos használatát az NMHH

A gyorsan változó és fejlődő digitális világgal fontos lépést tartani. Folyamatosan jelennek meg új platformok, szolgáltatások, naponta változik az online tér, amelyben érdemes biztonságosan és tudatosan tájékozódni. Ebben segít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság online tudástára, a Digipedia, ami szakmailag megalapozott, hiteles válaszokat ad a digitális világ használatához kapcsolódó kérdésekre.

2022. október 21. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55