Teljes körű Novell támogatás operációs rendszer váltáshoz

forrás Prim Online, 2011. október 4. 08:40

Az újabb és hatékonyabb operációs rendszerekre történő váltás előnyeivel a legtöbb vállalati döntéshozó tisztában van, ám a kivitelezést gyakran a folyamat nehézsége miatt halogatják. A Novell átfogó támogatást és eszköz-portfóliót nyújt a migrációhoz, legyen szó akár zárt, akár nyílt forráskódú operációs rendszerekről, illetve fizikai, virtualizált vagy felhő alapú környezetekről.

Windows 7
A Novell ZENworks Asset Management segítségével részletes leltárt készíthetünk hálózatunk végpontjairól, amelynek segítségével összegezhetjük, mely elemek kompatibilisek az új operációs rendszerrel, és melyek szorulnak fejlesztésre az átállás előtt. A ZENworks Application Virtualization alkalmazás segítségével megfelelő, virtualizált környezetet teremthetünk azon alkalmazásaink számára, amelyek nem működnek Windows 7 alatt. A ZENworks Configuration Management segítségével könnyen migrálhatunk akár több ezer gépet is, a ZENWorks Patch Management pedig abban nyújt segítséget, hogy az eszközeink folyamatosan naprakészek legyenek a biztonsági patchek és frissítések révén.

„Az év elején megjelent ZENworks 11 nem csupán egy rendszerfelügyeleti eszköz, de igény esetén a Windows 7 munkaállomásra történő migrációhoz is segítséget nyújt. A megoldás az átállási projekt minden egyes fázisában segíti az ügyfelet, az eszközpark és a környezet felmérésétől kezdve az alkalmazások kezelésén át a gyorsaság, biztonság és megfelelőség fenntartásáig, valamint az esetleges problémák kezeléséig, a migráció után is” – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője. 


Linux
Amennyiben egy szervezet nyílt forráskódúra kívánja cserélni rendszerét, vagy frissíteni szeretné az open source alapokon nyugvó infrastruktúráját, a Novell teljes termékportfólióval áll rendelkezésre, amellyel az informatikai környezet minden eleme a zárt forráskódú megoldásoknak megfelelő szinten működtethető.
A Körös Volán Zrt. például lépésenként migrálta rendszerét Novell termékekre az utóbbi három évben. Az átgondolt és pontosan megtervezett migráció zavartalanul és gördülékenyen zajlott. Mára a vállalat gépparkjának nagy része openSUSE vagy SUSE Linux Enterprise Desktop rendszer alatt működik, a szervereken pedig Open Enterprise Server 2 és SUSE Linux Enterprise Server fut. 
A váltásnak köszönhetően a szervezet licencköltségei 90 százalékkal csökkentek, míg a működés és a rendelkezésre állás szintje megegyezik a korábbival, sőt, egyes területeken javult a teljesítmény. A migráció mindeközben nem okozott semmiféle leállást vagy zavart a szervezet működésében.

Vékonykliens architektúra
A Novell kulcsrakész virtuális desktop infrastruktúrát (VDI) biztosít vékonykliens-architektúrák részére is. Az Országos Vérellátó Szolgálat 2008 folyamán cserélte le informatikai rendszerét egy Linux-alapú, outsource formában működtetett vékonykliens-architektúrára a Novell szakembereinek segítségével.
„Az új környezetben minden információt egy központi szerveren tárolnak, a felhasználó pedig egy köztes rendszeren keresztül a szerver által megjelenített képet látja a monitorán. A megoldás révén tehát a felhasználók bárhonnan bejelentkezhetnek saját fiókjukba, és ugyanazokhoz az adatokhoz férnek hozzá az ország minden pontjáról. Mivel minden adatot a központi szerveren tárolnak, a felhasználók semmit nem mentenek a gépükre, így meghibásodás esetén percek alatt kicserélhető a gép, és helyi biztonsági mentésre sincs szükség. A vékonykliens PC-k ára körülbelül 70 százaléka volt a normál asztali munkaállomásoknak, zajkibocsátásuk és energiafelhasználásuk is jelentősen kevesebb” – foglalta össze Hargitai Zsolt.
 

Kulcsszavak: opsys Linux Novell

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05