Informatikai és műszaki egyetemisták kiválasztása a közigazgatásba

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 7. 08:52

Együttműködési megállapodást kötött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával és a győri Széchenyi István Egyetem rádiófrekvenciás vizsgáló laboratóriumával csütörtökön Veszprémben; az egyetemek hallgatóiból ösztöndíjprogram keretében választják ki az utánpótlást a közigazgatásba.

A megállapodások értelmében az egyetemek informatikai és műszaki érdeklődésű hallgatói a közigazgatás és közszolgálat tudásbázisának kialakításában és a szellemi versenyképességének erősítésében vállalnak részt.
A dokumentum szerint a KIM-nek alárendelt Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) - amely a nemzeti minősített adatok védelmével és szakmai felügyeletével foglalkozik "titokvédelmi főhatóságként" - megállapodott a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával a közigazgatási-fejlesztési feladatok és a nemzeti hálózat fejlesztéséről, amelyhez az egyetem biztosítja a tudást és a tapasztalatot. A győri Széchenyi István Egyetem rádiófrekvenciás vizsgáló laboratóriuma részt vesz a komplex információs rendszerek védelmi tervezésében és a információtechnológia közigazgatási alkalmazásainak fejlesztésében.

A megállapodások aláírásakor Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte: a tárca szándéka, hogy az észak-dunántúli régió két meghatározó egyeteméről kiválóan képzett szakemberek kerüljenek a közigazgatásba. A tudatos utánpótlás-építés hozzájárul az egész régió versenyképességének megőrzéséhez - fogalmazott.

Zala Mihály, az NBF elnöke arról beszélt, hogy a minősített adatok védelméről szóló 2010-es törvény szabályozta először Magyarországon informatikai területen a nemzeti titkokat. A felügyeletnek ezért fontos az informatikus- és mérnökutánpótlás biztosítása, és ők már az egyetemi éveik alatt is részt vesznek az NBF munkájában - tette hozzá. Elmondta, hogy Veszprémben szakmai tudásközpont kialakítását tervezik.

Szekeres Tamás, a győri egyetem rektora mérföldkőnek nevezte a megállapodásokat, amelyek tartós és elmélyült kooperációt jelentenek a két egyetem között, és elmélyült munkát tesznek lehetővé a hallgatóknak.

Friedler Ferenc, a veszprémi egyetem rektora arról beszélt, hogy míg korábban a betörők jelentettek veszélyt az értékekre, ma elektronikus veszélytől informatikai eszközökkel kell megóvni őket, és ez az állami felügyelet alatt lévő vagyonra is igaz.
Hozzátette: az egyetemen 2006-ban létrehozott informatikai biztonságkutató központ teljesíti a NATO és az Európai Unió biztonsági feltételeit, így az együttműködés szakmai és technikai feltételei eleve adottak.
 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vezető helyen az ELTE Informatikai Kar

A Diploma 2024 kiadványban a HVG nyilvánosságra hozta a legjobb egyetemek összesített rangsorát és a képzési területek szerinti listákat. Az idén is az ELTE Informatikai Kar lett az első az informatikai képzésterületi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján, a karok összesített rangsorában a hallgatói kiválóság alapján pedig országosan a harmadik.

2023. december 7. 12:57

A többszörös Év Honlapja-díjas oktatási oldal ingyenes felvételi felkészítőt indít

A matematika felvételi minden évben nagy próbatétel a diákoknak és persze a szüleiknek is, ráadásul most jön az első NAT-2020 szerinti felvételi, így sok aggódó családnak lehet segítség az ingyenes felkészítő.

2023. december 6. 20:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27